BNR: 8 feb 2016: Een lobby van filmproducenten sleept de overheid voor de rechter met een claim van maar liefst 1 miljard Euro. Zij zijn van mening dat de overheid veel te weinig doet om het illegaal bekijken van films aan te pakken. En, zo vertelt de woordvoerder in het interview ‘het probleem is nog veel groter. De nieuwe generatie groeit op met het idee dat het allemaal maar normaal is. Dat laatste is vrijwel onherstelbaar’.

We zijn aangekomen in een nieuwe wereld waarin alles open, vrijwel gratis en voor iedereen beschikbaar is. De gefrustreerde filmproducent houdt, heel begrijpelijk, nog altijd vast aan zijn snel verouderde ideeën. Naar mijn mening kan hij beter kijken naar een manier waarop hij gebruik kan maken van deze snel veranderde wereld in plaats van er tegen te vechten. Als ze het het legaal bekijken van films online betaalbaarder zouden maken, dan zouden veel meer mensen daar gebruik van maken (zie het succes van Netflix).

Naar de Salsa

Het is 2002 als we ons volledige Salsaventura lesprogramma op dvd beschikbaar maken voor het publiek. Veel collega’s verklaren mij op dat moment voor gek en vragen zich af waarom ik dit in hemelnaam zou doen. ‘Dat gaat je cursisten kosten. Nu hoeft niemand meer naar je danslessen te komen.’ wordt mij regelmatig door mijn collega’s verteld.

INT2

Het is 2002 als we ons lesprogramma voor het eerst op dvd aanbieden

Nu, 15 jaar later, staan we op het punt om afscheid te gaan nemen van de dvd’s (en de dvd speler) en zijn we klaar voor Online Streaming met Salsaventura.tv!

Say what???
Ja, je leest het goed. Naast onze reguliere danslessen kan je binnenkort onze dvd’s volledig online bekijken, van achter je pc, mobiele telefoon of desktop.

salsaventuratv-opzet2

Waarom online video?
Onze missie: mensen met elkaar en zichzelf te verbinden door dans.

Wij nemen deze missie erg serieus en gaan dan ook geen uitdaging uit de weg om zoveel mogelijk mensen aan het dansen te krijgen. En of dat nu thuis, bij ons in de lessen of bij een collega dansschool is, het maakt niet uit! Als we mensen aan het dansen krijgen is de missie geslaagd.

Voor de duidelijkheid
Een echte dansles kan je niet vervangen door een online video! Natuurlijk niet. Mensen gaan naar een dansles of naar een feest voor de ervaring. Tijdens een dansles ben je een avondje uit, je ontmoet andere mensen en je oefent ook met andere mensen. Dat is natuurlijk niet te vergelijken met een dansles die je thuis volgt.

Een avondje uit of het volgen van een dansles kan je niet vervangen door een online video

Een avondje uit of het volgen van een dansles kan je niet vervangen door een online video

Online Video’s zal naar mijn mening dan ook altijd een ondersteuning bieden maar zal de werkelijke ervaring nooit kunnen vervangen.

Kan je online leren dansen?
Absoluut. Dit bewijs werd destijds geleverd door mijn twee neven die de dvd’s destijds produceerden. Zij hadden nooit eerder Salsa gedanst. Na 2 maanden video’s editen en het keer op keer bekijken van de video’s waren ze in staat, zonder ooit een live dansles te volgen, de Salsa te dansen.

De voor en de nadelen van Online Dansinstructies

Mijn eerste reactie was dat er geen nadelen zouden zijn maar dat is niet helemaal waar.

 1. Een nadeel kan zijn dat mensen een online video kunnen verwarren met een echte dansles. Hoewel een instructievideo heel duidelijk kan zijn en bomvol handige tips kan zitten, kan het een echte dansles nooit vervangen.
 2. Thuis heb je geen of dezelfde partner
  Waar je bij een echte dansles met verschillende partners kan oefenen, zal je thuis alleen of vooral steeds met dezelfde partner oefenen.
 3. Je kan geen vragen stellen
  Niet helemaal waar want je kan vaak wel een e-mail sturen maar het stellen van een vraag in een reguliere dansles gaat velen malen sneller en is afgestemd op jouw behoefte.

 De voordelen

 1. Structuur
  Anders dan op platformen als youtube en vimeo, waar alles gefragmenteerd wordt aangeboden, beschik je met een goed online platform over een duidelijke structuur en een stap voor stap programma.
 2. Flexibel
  Of je nu thuis, bij vrienden of op je werk wilt kijken en oefenen, het kan allemaal.
 3. Praktisch zoeken
  Ben je vergeten hoe de shouldercheck ook alweer ging? Geen probleem. Je typt online het woord schouldercheck in en je krijgt meerdere versies te zien.
 4. Kijken helpt
  Het kijken en luisteren naar instructievideo’s werkt. Dus ook als je niet met iemand kan oefenen werken video’s erg krachtig door alleen maar te kijken en te luisteren.
 5. Ideeën
  Door het online bekijken van video’s kom je vaak ook tot nieuwe ideeën.
 6. Inspiratie
  Ik weet niet of jij het ook hebt maar als ik online naar bepaalde video’s kijk, krijg ik zin om te dansen.
 7. Motivatie
  Video’s kunnen motiveren. Zeker door een bepaalde structuur te volgen en te zien waar je heen gaat kunnen video’s erg motiverend werken.
 8. Samen oefenen
  En natuurlijk kan je met een vriend, een vriendin of zelfs een groep vrienden afspreken en met de video op de achtergrond samen (thuis) oefenen.
 9. Nooit meer opschrijven
  Je stapels aantekeningen kan je voortaan weglaten. Als je iets niet meer weet zoek je het gewoon even op.

En dus, na zo’n 2 jaar ontwikkelen, editen, uploaden, bijwerken gaan we binnenkort online met ons nieuwste platform Salsaventura.tv.

Wat gaan we doen?
Het online platform zal van start gaan met twee verschillende onderdelen: het naslagwerk voor cursisten en onze online dvd’s.

 1. Het naslagwerk voor cursisten
  Dit is volledig gratis op het niveau dat je volgt (in het begin alleen nog Salsa Beginners 1 t/m Salsa Intermediate 3) en geeft je als cursist inzage in hetgeen je hebt geleerd. Per les kan je kort terug zien wat er is behandeld. Op deze manier kan je thuis oefenen, het geleerde nog eens bekijken of zelfs vooruit kijken naar wat je nog te wachten staat. Wil je meer? Dat kan. Voor een klein bedrag per maand kan je ook over de andere niveaus van het  naslagwerk beschikken.
 2. Online dvd’s
  Daarnaast kan je onze dvd’s online bekijken. Tegen een vast bedrag per maand heb je de beschikking over al onze online dvd’s en krijg je regelmatig beschikking over nieuwe video’s.

Je maakt kans op een GRATIS JAARABONNEMENT voor www.salsaventura.tv  door de volgende vraag te beantwoorden.

WAT ZIJN VOOR JOU DE 3 BELANGRIJKSTE REDENEN OM GEBRUIK TE MAKEN VAN ONLINE INSTRUCTIEVIDEO’S?

Stel je mijn wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan aub op Facebook en andere Social Media waarvoor dank!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X