Er bestaan nogal wat misverstanden over dansschoenen. In het volgende artikel zal ik de meest voorkomende met je bespreken en ze voor je uit de doeken doen.

1. De eerste denkfout is dat het kiezen van een dansschoen eenvoudig is. Je weet je schoenmaat toch? Fout! Het vinden van de juiste dansschoen vraagt een heel andere benadering dan het vinden van een reguliere schoen.

2. Het 2e misverstand is dat een dansschoen precies goed en niet te strak moet zitten. Dit klopt niet. Een dansschoen HOORT strak te zitten! Je voet hoort namelijk in contact te zijn met de gehele binnenkant van de dansschoen.

Een te losse schoen kan de nodige problemen geven. Een goed zittende dansschoen geeft zowel voldoende steun als de nodige flexibiliteit om op ieder niveau lekker te kunnen dansen. Een goed zittende dansschoen hoort je dan ook nooit te beperken in je bewegingen maar eerder je bewegingen te vergemakkelijken.

Een strak zittende schoen kan er voor zorgen dat je voeten vermoeid aanvoelen aan het eind van de avond. Dit komt niet perse omdat je dansschoenen te klein zijn. In de meeste gevallen komt dit omdat je waarschijnlijk niet gewend bent om strakke schoenen te dragen.

Als je dansschoenen, nadat je ze goed hebt in gedanst, pijn (blijven) doen tijdens het dansen moet je wellicht op zoek naar andere dansschoenen. Als je voeten gemakkelijk in je dansschoen kunnen bewegen zijn je dansschoenen niet geschikt en moet je een kleinere maat overwegen.shoes3

3. Het 3e misverstand is dat je op iedere ondergrond je dansschoenen moet dragen. Dit is fout!

Het voornaamste verschil tussen een reguliere schoen en een dansschoen is de zool. Een reguliere zool is gemaakt van hard leer voor outdoor. De danszool is gemaakt van suède voor indoor. Het suède zorgt voor een ultieme grip en voor voldoende gladheid op vooral een houten vloer! Dansschoenen ‘mogen’ dan ook nooit op een stenen of betonnen ondervloer worden gedragen.

4. Verder bestaan er nogal wat misverstanden over het meten van de hoogte van de hak. De hoogte van de hakken worden weergeven in centimeters of inches. Wist je dat de inches worden gemeten over het midden van de hak en de centimeters worden gemeten over de achterkant van de hak? Hierdoor kunnen de maten van centimeters en inches niet met elkaar worden vergeleken.

schoenen-maat-dames-salsaventura

5. Het volgende misverstand bestaat over de voorkant bij de open schoen voor de dames; de ‘Sandal’. In tegenstelling tot wat veel dames denken mogen de tenen WEL iets over de voorste rand van de schoen komen.

Zoals je op de afbeelding hiernaast ziet zorgt dit ervoor dat je bij het maken van een technische beweging als een point, je tenen zich binnen de zool zullen blijven begeven en tevens de zool je voldoende steun blijft geven (zie afbeelding).

Zoals je ziet is dit een groot verschil met de manier waarop je een reguliere schoen zou dragen.

6. Dansschoenen zijn niet voor beginnende dansers! Misschien is dit wel het grootste misverstand van allemaal! Beginnende dansers denken vaak dat het in het begin prima is om op een buitenschoen te dansen. Het dansen op een buitenschoen is niet alleen oncomfortabel, het is ook af te raden voor je voeten, enkels en knieën.

Een zool van een buitenschoen is meestal van hard leer of rubber. Een hard lederen zool op een houten ondervloer is ongeveer te vergelijken met dansen op schaatsen. Het is ontzettend glad en in dat geval helpt wax nauwelijks.

Een rubber zool is daarentegen te stug en zorgt ervoor dat je schoen als het ware aan de vloer ‘plakt’. Vooral dit laatste is niet zonder risico’s. Het maken van een draai, waarbij je lichaam draait en je voet vrijwel stil blijft staan, kan zeer schadelijke gevolgen hebben.

Naast deze risico’s is een dansschoen meestal aanzienlijk lichter dan een buitenschoen en daardoor ook veel gemakkelijker om op te dansen. Dus of je nu net begint met dansen of dat je al meerdere jaren danservaring hebt, het is aan te raden om op dansschoenen te dansen.

Nu ik de meeste misverstanden voor je uit de weg hebben gehaald heb ik nog wat extra informatie voor je bij het maken van je keuze voor je dansschoenen, welke hakhoogte je moet kiezen en hoe jij je dansschoenen moet onderhouden om er lang mee te kunnen doen. 

DOOR DE EXTRA TIPS TE DOWNLOADEN ONTVANG JE OOK JE PERSOONLIJKE KORTINGSCODE VOOR JE DANSSCHOENEN IN DE MAAND FEBRUARI! 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Dancelife. Zij bieden je gedurende de gehele maand februari 10% korting aan als je de bestelling plaatst met jouw kortingscode. Vraag HIER je kortingscode op. 

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en/of andere social media.

X