Zoals ik heel regelmatig aangeef in mijn blogs is het heel bijzonder om dansles te mogen geven. Gelukkig ben ik niet de enige die dit zo ervaart. Samen met een waanzinnig team van enthousiaste docenten zijn we in staat om mensen blij te maken.

Soms hoor je dat mensen dankzij de danslessen hun ideale gewicht hebben bereikt, dat het dansen ze heeft geholpen om door een zware periode te komen, of dat ze dankzij het dansen de liefde van hun leven hebben gevonden.

Iemand die daar zeker zijn steentje aan heeft bijgedragen is een van onze docenten. Altijd enthousiast en met een geheel eigen stijl van lesgeven. Afgelopen jaar kwam hij op het idee om iets nieuws uit te proberen. Hij merkte dat veel mensen behoefte hebben aan meer. Het resultaat was TMS! 

TMS staat voor Techniek, Musicality en Styling, de 3 elementen die je dans compleet maken.

Deze week een interview met Gregory, al meer dan 11 jaar docent bij Salsaventura

Greg, hoe lang dans je al?
Ik dans al van kleins af aan. Dat maakte deel uit van mijn opvoeding. Mijn hele familie danst. Ik dans dus eigenlijk al zolang ik me kan herinneren. De ‘moderne Salsa’ dans ik sinds ik in Nederland ben en dat is nu zo’n 17 jaar. Het dansen zit in mijn bloed of zoals ik het graag noem “in mijn soul”.

greg2

Beschouw jij jezelf als een goede danser?
Naar mijn mening is dat niet aan mij om dat te zeggen en ‘goed’ is nogal relatief. Wat voor de een goed is, kan voor de ander weer niet goed zijn. Voor mij bestaat ‘een goede danser’ in die zin niet, omdat dit nu eenmaal voor iedereen anders is. Ik durf wel te zeggen dat ik een ervaren en energieke danser ben.

Wat is er allemaal veranderd in al die jaren?
De dans heeft zich heel snel ontwikkeld. In de Salsa kan je bijna praten van een revolutie in plaats van evolutie. Zo was het switchen van rechts voor dansen naar links voor dansen een enorme verandering destijds. Maar ook binnen de diverse stijlen is er veel veranderd zoals de Colombiaanse Salsa of de Mambo NY On2 stijl. En natuurlijk is de Salsa in het algemeen veel veranderd. 17 jaar geleden stond meer het dansen zelf centraal. Tegenwoordig dansen we veel met shines en combinaties.

greg_helen

Greg en Helen vlak voor een optreden met Intocables

Hoe is het lesgeven bij Salsaventura voor jou begonnen?
Ik had al les gegeven voor een andere dansschool in Rotterdam die nu niet meer bestaat en ging op zoek naar manieren om meer te leren en mijzelf op danstechnisch gebied te ontwikkelen. Ik kwam toen bij Salsaventura (toen nog Aché) terecht. Ik ging op les en vrij snel werd ik gevraagd om les te geven. Ik zal dat nooit vergeten. Ik moest die dag lesgeven in Leiderdorp op een zondag middag. Ik werd opgehaald op Centraal Station Den Haag door Desiree en Morry. Ik was heel nerveus maar probeerde dit niet te laten merken. Die lessen gingen best goed en zo kwam van het een het ander.

Greg samen met Brigitte tijdens een workshop

Greg samen met Brigitte tijdens een workshop

Van welke mensen heb jij het meest geleerd als het gaat om dansen?
Dit zijn er bijna te veel om op te noemen. Degene die mij erg inspireren zijn Terry en Cecile en Fabian en Esther. Voornamelijk Terry is een bomb op de dansvloer en geweldig om naar te kijken.

Je hebt ook shows gegeven in de Salsa. Wat vond je leuk of niet leuk aan shows?
Ik heb een aantal (koppel) shows gemaakt en in een aantal showgroepen gezeten. De leukste ervaring was de koppelshow met Aronnette waarmee we in 2006 aan de 1ste (DOSC) Dutch Open Salsa Championship hebben gedaan. We zijn toen 3de geworden.

Het geven van shows en het deelnemen aan showgroepen kan echt een bijdrage leveren aan je danservaring. Het gevoel tijdens een optreden is soms moeilijk te beschrijven. Het is een unieke ervaring en het geeft een enorme kick om op een je passie te delen met het publiek.

Het minder leuke is dat je vaak maanden traint voor een optreden dat binnen 3 minuten voorbij is.

greg4

Tijdens het Salsa Beach Festival op de Pier

Wat vind je de meest bijzondere ervaring van al die jaren als je kijkt naar het les geven?
Het meest bijzondere is om te zien hoever sommige cursisten zijn gekomen. Daar ben ik heel trots op. Ik zie veel van mijn cursisten in showgroepen en sommigen geven nu zelfs danslessen.

Heb je nog uitdagingen? Zo ja welke?
Ik heb nog steeds een aantal uitdagingen en doelen dat ik wil bereiken. Zo wil ik graag weer een nieuwe show maken. Ik heb heel veel ideeën maar je moet natuurlijk de juiste persoon/personen tegen komen om het waar te kunnen maken. Sta open voor de uitdaging zou ik aan de lezers mee willen geven!

Wat vind jij het belangrijkste van een dansles?
Voor mij is het allerbelangrijkste dat de cursisten met een glimlach en een prettig gevoel weer naar huis gaan. Mijn doel is dan ook vooral om ze een plezierige avond te geven. Zo’n gevoel van ‘Yes, wat was het weer leuk’.

Wat wil je mensen meegeven?
Ik wil mensen vooral inspireren met mijn enthousiasme en positieve energie. Als de wil er is om beter te leren dansen dan is er ook een weg. Dansen is een sport die je op ieder gegeven moment kan beoefenen. Deze sport kan ook voor heel veel vrolijkheid in je leven zorgen.

greg5

Hoe wil je dat mensen je herinneren?
Ach, een ieder zal mij op zijn/haar eigen manier herinneren. Dat bepaalt een ieder voor zichzelf. Als ik mensen kan inspireren met mijn passie voor het dansen, als ik ze kan helpen om hun dansdoelen te bereiken, dan ben ik een trotse en gelukkig docent.

Greg geeft les in Den Haag op dinsdagen en in Rotterdam op maandag en woensdag en is de bedenker van de TMS waarmee er binnen een les wordt gewerkt aan Techniek, Musicality en Styling.

Stel je de wekelijkse blogs op prijs? Deel deze dan op Facebook en andere Social Media.

X