Wij werken met een geweldig team docenten, assistenten en supporters. Mensen die het geweldig vinden om hun passie met anderen te kunnen delen.

docenten

Dit is de eerste blog uit een serie ‘docenten aan het woord” waarbij we je graag kennis laten maken met onze docenten en assistentes.  Wie zijn deze mensen? Hoe zijn ze ertoe gekomen om wekelijks voor een groep te gaan staan? Waarom willen ze zo graag lesgeven? Hoe zijn zij zelf ooit begonnen met dansen? En natuurlijk heb je via deze blog de kans om zelf ook een reactie te plaatsen of vragen te stellen.Er gaat vrijwel geen week voorbij zonder dat ik hun namen hoor noemen tijdens een telefoongesprek of teruglees in een e-mail. En ALTIJD positief! En of ze nu met een hele groep cursisten naar een feest gaan, de cursist met de meeste vorderingen aan het einde van het seizoen een leuk cadeautje geven of een jarige in het midden van de dansvloer zetten om een dansje te laten doen met de hele groep… deze twee docenten zitten vol met verrassingen. Ik heb het over Clay & Grace.

grace_clay

Hoe is het idee ontstaan om les te gaan geven?
Clay: Ik gaf al sport en fitness lessen dus was al gewend om les te geven. Toen zag ik de opleiding voor dansdocent voorbij komen en zag dat er zelfs een auditieronde was. Ik heb me toen meteen aangemeld.

Grace: Ik ben letterlijk door Clay meegenomen op de dansvloer toen ik nog geen pas Salsa kon dansen. Dat vlammetje sloeg zo aan dat ik binnen de kortste keren minimaal 2 uur per dag aan het dansen was. Clay was toen al met de opleiding begonnen en was al kort erna aan het lesgeven voor Salsaventura. Toen de assistente van Clay zwanger raakte vroeg Clay: ‘ waarom ga jij ook die opleiding niet doen? Dan ga jij mij daarna assisteren’. En zo gebeurde het dat ik na nauwelijks een jaar danservaring les stond te geven. Ik maakte in die tijd wel ontzettend veel danskilometers. Zo volgde ik 4 uur per week les volgen bij Raul en Shelina, bezocht verschillende congressen en was wekelijks op meerdere feesten te vinden. Ik weet nog wel dat Clay mij in die tijd regelmatig wakker maakte om het laatste figuur dat hij had geleerd met me te oefenen. Je kon me (en nog) dus letterlijk wakker maken voor de Salsa.

Wat vinden jullie het allerleukste van het lesgeven?
Grace/Clay: Werken met mensen. Werken met een groep en deze meekrijgen om samen plezier te beleven. We leggen daar onze ziel en zaligheid in en dat merken mensen ook. Als mensen aan het einde van een les applaudiseren dan is dat niet alleen een heel mooi compliment voor ons harde werk maar er ontstaat ook een soort van geheel. Een groepsgevoel. Dat is heel bijzonder.

 Wat zijn volgens jullie de 5 kernelementen van jullie les?

 1. Humor
  We vinden het belangrijk om mensen te laten lachen.
 2. Authenticiteit
  We zijn vooral onszelf. Dat voelen mensen.
 3. Samenwerking
  We hebben een eigen rol in het geheel en dat is een hele fijne combinatie. Zo is Clay naast de docent ook wat meer de grappenmaker en Grace meer de rustige persoonlijkheid, de organisator.
 4. Openheid
  We staan heel erg open en proberen ons ook kwetsbaar op te stellen. Ook wij maken fouten en wij maken daar geen enkel geheim van. Dat laat mensen zien dat ook zij fouten mogen maken.
 5. Interactie met de groep
  Wij vinden het leuk om onze cursisten aan het woord te laten en stellen dan ook regelmatig vragen aan de groep. Daarnaast dansen we ook regelmatig mee met de groep.
clay-grace-gekdoen

Samen gek durven doen is een geschenk

Jullie zijn altijd erg actief met de groep bezig. Zo zie ik jullie met een groep cursisten op onze feesten binnenkomen. Ik zie ook dat jullie vaak iets doen in de laatste les met hapjes, een prijs weggeven… Hoe ontstaan dat soort ideeën?
Grace: we luisteren vooral naar de groep en proberen te peilen wat ze leuk zouden vinden. Zo hebben we met de cursisten een groeps-app waarmee we elkaar op de hoogte houden, oproepen doen voor invalheren en dus ook te horen krijgen wat ze leuk zouden vinden.
Clay: We proberen ook altijd in te springen op dingen die gebeuren tijdens een les. Als we horen dat iemand jarig is dan vragen we de hele groep met hem/haar dansen. Maar natuurlijk alleen als die persoon dit zelf ook leuk vindt.

Waar worden jullie, als het gaat om les geven, het meest gelukkig van?
Grace/Clay: Als mensen vrolijk naar huis gaan. Als mensen zeggen ‘wat was het onwijs leuk’. Het laat zien dat mensen iets hebben geleerd en een leuke tijd hebben gehad. Soms vertellen mensen dat ze in een showteam zijn gaan dansen en dat wij dat vlammetje voor ze aan hebben gemaakt. Dat is een geweldig compliment.

Wat is jullie volgende uitdaging als danser en als docent?
Grace/Clay: Om onszelf technisch beter te ontwikkelen. Zo willen we weer meer workshops en trainingen gaan volgen, af en toe eens een festival bezoeken en natuurlijk zelf veel trainen. We hebben voor onszelf een nog grotere uitdaging waarmee we dansers van alle niveaus, ongeacht leeftijd, graag willen inspireren maar die houden we nog even voor ons.

clay-grace-gilbert

Gilbert en Clay volgden samen de docentenopleiding

Wat is het meest bijzondere moment van alle jaren lesgeven?
Grace: Toen ik mijn eigen lessen kon gaan geven. Ik wist dat ik het kon maar toen het eenmaal zover was, vond ik dat heel bijzonder. Het was voor mij de volgende grote uitdaging in dit avontuur van lesgeven.
Clay: We hadden een keer een vrouw op les die vrijwel geheel blind was en toch naar de danslessen kwam. Door haar man was ze gaan dansen. Dat vond ik heel bijzonder. Het liet mij vooral zien dat mensen alles kunnen als ze echt graag willen.

Wat zouden jullie nog mee willen geven aan dansers en docenten?
Grace/Clay: Wij weten dat wij geen showdansers of technisch hoogstaande dansers zijn. Het belangrijkste voor ons is dat mensen plezier hebben en lekker bewegen. Met elkaar in verbinding staan en contact maken met anderen. Vergeet niet hoe je zelf ooit bent begonnen. Dus hoe goed je ook wordt: blijf met iedereen dansen, ongeacht je eigen niveau. Help elkaar.

Plaats hieronder je reactie of stel je vraag aan Clay & Grace

Wil je ook docent worden? Dat kan. Neem eens een kijkje naar onze docentenopleidingen op Ibiza en in Nederland.

Stel je deze wekelijke blog op prijs? Deel dit artikel dan op Facebook en/of Twitter.

X