Na iedere Salsaventura XXL ontvangen we berichtjes; “wat een geweldig feest“, “wat een topavond“. Helemaal leuk natuurlijk. Daar doe je het voor zou je zo zeggen.

En de eerlijkheid gebied te zeggen dat na bijna ieder feest iemand ook wel iets te klagen heeft.

De #1 klacht van de Dominican Bachata liefhebber is dat er teveel Bachata Sensual / Bachata Romantica wordt gedraaid. De gedeelde #1 klacht van de Bachata Sensual / Bachata Romantica liefhebbers is dat er teveel Dominican Bachata wordt gedraaid.

Om te beginnen vind ik de term ‘Bachata Dominicana’ per definitie fout omdat de Bachata nu eenmaal van oorspong Dominicaans is. We zeggen ook niet ‘De Franse Eiffeltoren’. Maar goed, dat voor een andere keer.

Deze week wil ik het graag met je hebben over een discussie die al geruime tijd in dansland gaande is.

Het interessante is dat die discussie niet eens zo zeer speelt onder de grote groep dansers. Die groep lijkt het allemaal prima te vinden. De discussie speelt vooral onder de fanatieke dansers, de dansscholen en de DJ’s.

En dus wil deze week jou, als dansliefhebber informeren over wat er gaande is en vooral ook om je hulp te vragen over mogelijke oplossingen.

Wat is er gaande?

Het komt met enige regelmaat voor dat de liefhebbers van Bachata Dominicana mij bellen, mailen of persoonlijk aanspreken met de mededeling dat ze niet naar de volgende Salsaventura XXL komen. Reden daarvoor is dat de aangekondigde DJ vooral Bachata Romantica draait en geen Bachata Dominicana waar zo heerlijk Bachata Dominican stijl op gedanst kan worden.

EN…

Het komt met enige regelmaat voor dat de liefhebbers van Bachata Romantica mij bellen, mailen of persoonlijk aanspreken met de mededeling dat ze niet naar de volgende Salsaventura XXL komen. Reden daarvoor is dat de aangekondigde DJ vooral Bachata Dominicana draait en geen Bachata Romantica waar zo heerlijk Bachata Sensual op gedanst kan worden.

Ok, wacht! Er zijn op dit moment 3 opties;

  1. Je hebt inmiddels je een diepe zucht gemaakt en je bent verder gegaan met waar je mee bezig was
  2. Je twijfelt of je dit wel wilt weten maar iets laat je doorlezen
  3. Je dacht: Eindelijk!

Voor groep 1 en 2 een korte toelichting.

Een jaar of vijf geleden begon er in Spanje een ware Bachata revolutie. Een Spaans danskoppel Korke en Judith (zie foto hierboven) ontwikkelden een eigen dansinterpretatie op de populaire Bachata Romantica muziekstijl. Deze muzikale stijl van de Bachata is vooral bekend geworden door moderne popnummers uit te voeren op een Bachata ritme.

In deze dansinterpretatie kwamen vooral veel elementen voor uit verschillende dansstijlen waaronder moderne dans en de Zouk. Veel bodyrolls, veel hairmovements, maar nog altijd met als basis de Bachata. Zij noemden deze geheel eigen stijl Bachata Sensual!

Zoals je misschien begrijpt stuitte dit op nogal wat weerstand binnen de Bachata danswereld. En dus gingen mensen los op het internet. Van ‘Dit is geen Bachata‘ tot ‘Deze Bachata is een schande ‘ enz. De inmiddels steeds groter wordende groep Bachata Sensual liefhebbers haalde de schouders op en danste vrolijk door en nieuwe top dansparen pakten de Bachata Sensual op waaronder Daniel en Desiree.

Deze groeiende stijl wekte inmiddels ook de nieuwsgierigheid van de grote festivals wereldwijd die op hun beurten deze topparen uitnodigende om workshops en shows te komen geven. En vanaf daar ging het snel. De Bachata Sensual veroverde in zeer korte tijd de wereld en het zou een kwestie van tijd zijn voordat iedereen eraan moest geloven. Bachata Sensual is here to stay!

In Nederland waren het Geno en Steffie van Bachata Passion die als eerste het avontuur aangingen en richting Spanje afreisde om daar bij Korke en Judith hun opleiding tot Bachata Sensual Instructeurs te volgen. Toen zij de magie en potentie van deze nieuwe Bachata stijl ontdekten stelden ze een doel: De Bachata Sensual ook groot maken in Nederland en met succes.

Inmiddels hebben ook tientallen andere dansscholen deze ontwikkeling opgepakt en lijkt de Bachata Sensual zich naast alle andere dansvormen een geheel eigen plek te veroveren.

Terug naar de discussie tussen de fanatieke dansers, de dansscholen en de DJ’s!

Wat zeggen de dansers? 

De dansers zeggen: ‘Je kan nu eenmaal niet lekker Bachata Sensual dansen op een snelle Bachata Dominicana en omgekeerd is het ook niet lekker om de Bachata Dominicana te dansen op een Bachata Romantica’. En dus komen de Bachata Sensual liefhebbers niet naar een feest waar een DJ draait die vooral Dominican stijl draait en komen de Bachata Dominican liefhebbers niet naar een feest waar een DJ draait die vooral Bachata Romantica draait.

Wat zeggen de dansscholen?

De dansscholen zeggen: ‘Waarom zou je veel Bachata Dominicana draaien als er in Nederland nauwelijks les wordt gegeven in de Bachata Dominicana?’.

Wat zeggen de DJ’s?

De DJ’s zeggen: ‘Ik draai waar het publiek om vraagt. Als ik een Bachata Romantica draai en de vloer is leeg dan ga ik over op Bachata Dominicana en omgekeerd’.

Vorig jaar dachten wij de oplossing gevonden te hebben. We organiseerden 2 Bachata zalen. Een zaal voor de Dominican stijl en een zaal voor de Sensual Stijl. En ook dat bleek geen groot succes. Mensen wilden toch liever een mix van alle Bachata stijlen in 1 zaal.

VRAAG AAN JOU ALS DANSER! HOE KUNNEN WE DIT NU HET BESTE OPLOSSEN?

Plaats jouw reactie hieronder en maak kans op 2 gratis kaarten
voor de volgende Salsaventura XXL op zaterdag 13 oktober 2018

Stel je de wekelijke blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en andere social media! Mijn dank is groot!

 

X