10 jaar geleden werd er Salsa geschiedenis geschreven!

Het is 2007 als Nederlands beste dansers samen komen in één competitie; de Dutch Open Salsa Championships.

Volgende week komen de opnames van deze adembenemende beelden online op Salsaventura.tv. En dus bekeek ik afgelopen week deze unieke opnames van deze unieke wedstrijd.

1 woord: Kippenvel! 

En daarmee komt ook de vraag omhoog;

Moeten de wedstrijden terug komen? 

Volgens sommigen is Salsa niet geschikt voor wedstrijden. De oorsprong van Salsa is vooral spontaan, vrolijk en ontspannen. Het organiseren van wedstrijden rondom deze dans haalt de essentie van de dans omlaag.

Volgens anderen is Salsa juist uitermate geschikt voor wedstrijden. Salsa is tenslotte altijd, zelfs voor een leek, spannend om naar te kijken. Salsa is sport en wedstrijden passen daar juist uitstekend bij. En last but not least: door wedstrijden gaat het niveau van de dansers omhoog!

Wist je dat de Nederlandse dansers, sinds er geen wedstrijden meer worden georganiseerd, internationaal zijn gedaald van de top 5 naar de top 30? Je ziet dat Nederland nauwelijks nog vertegenwoordigd is in het buitenland op de grote festivals en congressen. En dat heeft alles te maken met het niveau ten opzichte van de andere dansers.

Wat is er aan de hand? 
Van oudsher behoorden de Nederlandse dansers tot de top van de wereld. Jawel: de top! Jaarlijks reisde er een aantal dansparen af naar Miami waar de World Salsa Championships worden georganiseerd. Dansparen als Femke en Manoah, Brian en Mechteld en Tai en Cristel vertegenwoordigde daar Nederland. En niet zonder succes.

oliver_luda_salsaventura

Oliver Pineda en Luda, meervoudig wereldkampioenen

Maar waar zijn de opvolgers van deze sterren uit het recente verleden? Jonge dansers laten zich graag inspireren door de beste dansers. Maar waar zijn die beste dansers? Het overgrote deel lijkt blij te zijn met een avondje thuis en verkiest dan tv, een avondje film of een etentje boven een avond lekker dansen. Tenzij ze moeten optreden.

De achterstand ten opzichte van het buitenland wordt met het jaar groter en groter. ‘Geen enkel probleem toch?’ zou je misschien zeggen. Vanwaar al dat fanatisme?

Ik weet dat ik, toen ik net begon met dansen, erg geïnspireerd kon raken door goede dansers en ik denk dat dit voor de nieuwe generatie ook geldt. En zonder grote voorbeelden zal het voor de jeugd lastig worden zichzelf tot op grote hoogtes te inspireren als het om Salsa gaat en dat zou ik persoonlijk jammer vinden.

Maar misschien ben ik de enige. Misschien niet.

Dus danser, danseres, wat denk jij? 

Moeten de wedstrijden op dit hoogste niveau weer terugkomen? 

Deel je mening onderin de commentbox! 

 

LET OP! DEZE WEEK, ALLEEN OP INSTAGRAM. IEDERE OCHTEND OM 9 UUR UNIEKE BEELDEN VAN DEZE DUTCH OPEN SALSA CHAMPIONSHIPS 2007. VANAF VOLGENDE WEEK OOK VERKRIJGBAAR OP SALSAVENTURA.TV

 

Stel je deze blogs op prijs? Like en deel het dan via social media bovenaan deze pagina. 

X