Heb je als man weleens het gevoel dat je tijd over hebt terwijl je de dame draait? Dat klopt.! Er is tijd, veel tijd zelfs.

Vooral bij het Salsa dansen wordt er veel gebruik gemaakt van combinaties waarbij de dame wordt gedraaid. Naar links, naar rechts, op de plaats of in een verplaatsende beweging. Maar wist je ook dat er hele specifieke momenten zijn waarop de heer zichzelf kan draaien tijdens het moment dat de dame wordt gedraaid?

Als je als man dit onderdeel beheerst wordt het niet alleen interessanter, het wordt ook een stuk leuker en spannender! Daarnaast geeft het de meeste dames het gevoel dat je, op de een of andere manier, meer je best doet en dat ook jij het meer naar je zin hebt.

De voorwaarde is wel dat je er altijd voor zorgt dat dit veilig gebeurt en op een manier dat zij er geen last van heeft. 

Tips:

 1. Dames hebben voorrang
  Net als in het verkeer zijn er spelregels op de dansvloer. Een van de regels op de dansvloer is: Dames hebben voorrang! Dit wil zeggen dat HAAR draai belangrijker is dan die van de heer. Dit komt omdat de heer de draai aangeeft en dus het moment bepaald waarop er wordt gedraaid.

  voorrangsweg

  Dames hebben voorrang op de dansvloer!

 2. Voorbereiden
  De gouden tip: voorbereiding! Ik zie het wel vaker op de dansvloer. De man komt uit een cross body lead, draait de dame keurig in een draai naar rechts en bepaalt ergens in het laatste moment dat er nog wel een momentje is voor een draai. Fout!
  Heren; het moment dat jij mentaal een voorbereiding maakt op een bepaalde beweging, wordt dit vertaalt naar het lichaam. Het lichaam neemt daarbij bepaalde posities in. De dame, hoe wonderbaarlijk dit ook klinkt, gebruikt deze posities om zich op jouw volgende actie te kunnen voorbereiden.
  Let op dames: voorbereiding is iets anders dan anticiperen! Voorbereiden is het, in reactie, optimaal rekening houden met de volgende actie van je partner.
 3. Duimen open
  Om jezelf als man te kunnen draaien, of als je als dame gedraaid wil kunnen worden, moet je er ten alle tijde voor zorgen dat de duimen open zijn. Zodra de duimen de handen van de partner aanraken wordt de mogelijkheid tot draaien beperkt.
  Sterker nog: als een dame met haar duimen mijn handen aanraakt komt het niet eens meer in mij op om te gaan draaien omdat dit als onmogelijk voelt.

  hand

  Duimen open en de vingers licht gebogen.

De techniek
Er zijn twee momenten waarop jij als man kan draaien: in het eerste deel van de maat 1, 2, 3 en in het tweede deel van de maat 5,6,7.

Bij het eerste deel van de maat kun je als man bijvoorbeeld een single right turn of een single left turn doen. Dit geeft je de volledige drie tellen om de draai te maken. Door de draai over een minder aantal tellen te verdelen (bijvoorbeeld door de volledige single right turn in de 1e tel te maken) kan je de technische moeilijkheid al snel upgraden.

In het tweede deel van de maat praten we meestal over een hook turn. Dit is een draai waarbij de man zichzelf achterom draait door met het rechterbeen achter het linkerbeen te plaatsen (het lijkt hier op inhaken) om zichzelf te draaien. Ook hier geldt dat je het moment waarop je draait kan inkorten door bijvoorbeeld op de 7e tel te draaien. Zodra we praten over een versnelde hookturn praten we vaak over de sneaky hookturn.

Nu zijn er heel veel verschillende manieren waarop je als man kan draaien. Deze bovenste opties behoren tot de basis elementen. Hieronder kort een aantal voorbeelden.

Met de zomer voor de deur is er straks plaats voor een gastblog!
Vind je het leuk om een artikel te schrijven voor deze zomer dan is de kans groot dat deze wordt geplaatst. Mail naar morry@salsaventura.nl als je voornemens bent om deze zomer een blog te plaatsen.

VRAAG:

Met de zomer voor de deur ben ik mijn onderwerpen voor de komende blogs aan het verzamelen.

Ik ben heel benieuwd waar ik jou mee kan helpen!

Wil je ergens meer over weten?
Wil je een bepaalde video waarin iets specifieks wordt behandeld?
Heb je iemand iets zien doen waarvan je denkt: dat wil ik ook!
Wil je als dame styling tips ontvangen of juist meer technische tips?

Laat het hieronder weten en ik beloof je dat ik mijn best ga doen je in je wens tegemoet te komen. 

Stel je deze wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan via Facebook, Twitter of andere social media.

X