De Kizomba blijft, zoals ik in veel van mijn vorige blogs al aankondigde, onveranderd doorgroeien.

Toch is er binnen de wereld van de Kizomba veel aan het veranderen. Waar je de Kizomba in het begin vooral mee zag varen op de bestaande Salsa en Bachata feesten, zijn er nu steeds meer 100% Kizomba feesten. En met succes.

Maar eerst even terug naar het begin. Waarom was Kizomba ook alweer zo populair? 

Als je het mij vraagt zie ik meerdere redenen hiervoor en voor de duidelijkheid; je hoeft het niet met mij eens te zijn.

  1. Ten eerste wordt Kizomba vooral gedanst door de nieuwe generatie.
    De gemiddelde leeftijd van de Kizomba danser ligt zo’n 5 tot 10 jaar lager! dan die van de gemiddelde Salsa danser.
  2. Deze nieuwe generatie heeft duidelijk minder moeite met een bepaalde mate van intimiteit.
    Waar de Salsa dansers in het begin met zijn/haar ogen stond te knipperen bij het aanschouwen van de Kizomba, pakte de nieuwe generatie deze nieuwe dansstijl zonder enige moeite op.
  3. Kizomba is in de basis relatief makkelijk. Na 1 of 2 lessen kan je op een feestje al snel een beetje meedoen. Dat is bij de Salsa en de Bachata niet het geval.
  4. Op veel moderne (Club) muziek kan je Kizomba dansen.
  5. De Kizomba ontwikkelt zich snel en dus biedt het veel uitdaging.

Terug naar het begin; De Kizomba lijkt zich als dans dus steeds meer los te koppelen van de Salsa en de Bachata. Misschien ook niet vreemd. De muziek en danssoort zijn nu eenmaal heel anders en in die zin ook bijna niet vergelijkbaar. Daarom ben ik ook heel benieuwd wat jouw antwoord is op de stelling van deze week maar daarover straks meer. 

Maar het is niet alleen de Kizomba die vanuit haar eigen identiteit de behoefte lijkt te hebben zich los te koppelen. Zo zien we nu ook dat sommigen grote Salsa en Bachata festivals de Kizomba van de agenda haalt en zich volledig focust op de Salsa en de Bachata.

Maar moet de Kizomba hier nu blij mee zijn of juist niet?

We zagen deze loskoppeling jaren terug bij de Zouk. De Zouk werd op een bepaald moment zo populair dat er aparte Zouk feesten, aparte Zouk festivals en zelfs aparte Zouk dansscholen ontstonden. Toch is de Zouk niet lang daarna in populariteit snel achteruit gegaan. Verschillende Zouk organisaties zoeken nu juist weer aansluiting bij de bestaande dansscholen omdat deze samenwerkingen nu eenmaal veel voordelen biedt voor beiden partijen.

Maar is de Kizomba nu werkelijk een stuk populairder dan de Zouk destijds was? 

Het antwoord is ja! In de onderstaande tabel zie je hoe de Kizomba (als Zoekterm op Google) eigenlijk al vanaf 2004 populairder is dan de Zouk.

Wat je ook in de onderstaande tabel ziet is dat de Kizomba vanaf 2016 voor het eerst sinds 2012 (het moment waarop de Kizomba populair werd onder het grote publiek) een daling in populariteit vertoont. De piek werd gehaald in juni 2015. Dat geldt zowel Wereldwijd als voor Nederland. De Salsa deed er letterlijk 10 jaar over om uiteindelijk enige daling in populariteit te vertonen. De Kizomba doet het dus in de helft van deze tijd.

Als je de populariteit van de Kizomba vergelijkt met Salsa dan kom je tot de onderstaande grafiek. Je ziet duidelijk dat de populariteit van Salsa in 2012/2013 haar hoogtepunt bereikte en vanaf 2015 redelijk stabiel blijft maar als dansvorm nog altijd aanzienlijk groter is dan de Kizomba.

bron: https://trends.google.nl/trends/.

Deze week heb ik een stelling voor je en ik zou het enorm op prijs stellen als jij je mening onderaan in de commentbox durft te geven. Je maakt kans op 2 GRATIS KAARTEN VOOR DE SALSAVENTURA XXXL – END OF THE YEAR EDITION op 23 december 2017! 

 

EENS OF NIET EENS: DE KIZOMBA MOET HAAR EIGEN WEG GAAN EN ZICH LOSKOPPELEN VAN DE SALSA EN DE BACHATA OF JUIST NIET?

 

Stel je de wekelijke blog op prijs? Deel deze dan op facebook en andere social media waarvoor dank!

X