Zelluf doen! Een van de belangrijkste zinnen uit onze kindertijd. En eentje die zijn echo´s nog lijkt te vinden op de dansvloer. Tot grote frustratie van de heren. Want veel dames anno 2014 doen alles graag Zelf. In vorige eeuwen deden we dat vast ook al graag, maar nu is het Zelluf Doen business as usual. Of het nu in onze rol als collega, partner, zus of vriendin is- we houden de touwtjes graag zelf in handen. Wij zijn ´in charge´, en dat klinkt door op de dansvloer.

Voor de heren verandert Leiden daardoor soms in Lijden. Dat gebeurt als wij op al zijn moves anticiperen. Hij heeft amper zelf door wat hij wil doen maar wij weten het al. Of hij nu een cross body lead inzet, ons wil laten draaien of zijn andere hand aanbiedt. We hebben het al gezien, gevoeld, en zetten de beweging vast Zelluf in. Soms vraag ik mij af of ons anticiperende gedrag op de dansvloer wel zo ´geëmancipeerd´ is. Misschien zijn we gewoon teveel bezig met Wat Hij Wil. Het Bridget Jones Syndroom, zeg maar. Volgens onderzoek begint die hobby van het begrijpen van de Ander al in de wieg. De eerste dag na de geboorte zijn jongensbaby´s al meer geinteresseerd in objecten terwijl meisjesbaby´s hun aandacht richten op gezichten. Ons brein lijkt wel geprogrammeerd om onze omgeving te scannen en te doorgronden.

Ik begon pas een paar maanden geleden met salsadansen. ´Ik leid!´ beet een van mijn danspartners mij toe tijdens het oefenen. Of hij het met een ij of ei bedoelde, was niet geheel duidelijk. Zijn gezicht neigde naar de ij. Het mijne waarschijnlijk ook, want goed volgen is lang niet zo eenvoudig als het lijkt. ´Maar jullie dames hebben het wél makkelijk´, zeiden de heren als ze als beginners niet naar een feest wilden. ´Jullie kunnen gewoon volgen en met iemand dansen die beter is.´ O ja? Tot op zekere hoogte is dat waar. Maar dat betekent niet dat je soms als startende dame de eerste avonden met het schaamrood op je kaken doordanst. Dat je niet iets in jezelf moet overwinnen, de eerste keer dat je de zaal binnenkomt en er een heer met uitgestrekte hand naar je toekomt. ´Beginners 1,´ piepte ik op mijn eerste dansavondjes, ´durf je het aan?´.

Gelukkig was het dansvirus gelijk zo sterk dat ik na de eerste avond al gelukzalig naar huis fietste en maar één ding dacht: méér! Maar dan wel beter leren volgen. Bij de superleuke en leerzame bootcamp Revealing the Secret leerde ik in één dag ontzettend veel over volgen. Ik kreeg meer inzicht in de basispatronen en in subtiele signalen, waardoor ik het ´systeem´ beter ging begrijpen. Er kwam meer overzicht en logica in de verschillende figuren. En daarmee meer rust, waardoor ik mijn aandacht kon verleggen naar het volgen op zich. Doordat Morry en Cyldra zo expliciet stilstonden bij leiden en volgen, kreeg ik er lol in. En kon ik meer gaan volgen vanuit gevoel. En daarmee eindelijk de controle eens wat uit handen geven. Niet iets wat ik snel doe, weet ik dankzij de soms niet zo subtiele signalen van vrienden…

Wat dat betreft is salsadansen niet alleen ontspannend, uitdagend en heerlijk om te doen, maar ook een leerzaam lesje in overgave. En net als in het echte leven is het makkelijker om je aan de ene heer over te geven, dan aan de ander. Durf ik bij jou fouten te maken, iets nieuws uit te proberen? Of heb ik het gevoel dat ik je verveel, dat je me uitlacht en niet kunt wachten tot de dans over is? Kortom: voel ik mij bij jou veilig, gezien en geaccepteerd zoals ik ben? Het lijken grote vragen voor de dansvloer. Maar ik denk dat ze een belangrijke rol spelen in de mate waarin ik de heer in kwestie durf te volgen. Waarin ik met een zucht van verlichting de touwtjes loslaat en geniet van het volgen van iedere beweging van hem, elke draai, en het o zo belangrijke oogcontact. Dan pas wordt volgen een feestje. Want in een ongelukkige match van danspartners is niet alleen Leiden, maar ook Volgen een kwestie van Lijden.

Door: Juanita Diemel

Beantwoord een of meerdere onderstaande vragen en maak kans op Gratis Deelname aan de Bootcamp Revealing the Secret

VRAGEN

1. Wat herken je vooral in het artikel?
2. Hebben dames het volgens jou vooral moeilijker of makkelijker dan heren? En Waarom?
3. Heren: wat is het probleem als dames de leiding nemen? Of deze maar met moeite af kunnen/willen staan?

Stel je onze wekelijkse blog op prijs? Deel het dan op Social Media met de boven- en onderstaande knoppen.

X