Mijn liefde voor dansen is er altijd geweest. Jazzballet, Streetdance, losgaan in de discotheek! Met Latin was ik een laatbloeier. Mijn eerste fling ontstond toen ik begin 20 was tijdens een vakantie in Aruba: Salsa! Ik had geen idee van de pasjes, maar oh my, die muziek! Alsof ik thuiskwam. En toen was daar vorig jaar Zouk…… Instant love! In dit gastblog (wat een eer trouwens) deel ik graag hoe ik Salsa en Zouk ervaar in body en mind. Wat manifesteert zich allemaal mentaal tijdens het dansen?  Je kan jezelf zo in de weg zitten of juist een enorme egoboost krijgen. Dat vind ik magisch interessant. Ben benieuwd of jij je erin herkent…?

Salsa: het onoverwinnelijke gevoel

Nooit heb ik ergens echt spijt van, maar als ik 1 ding moet noemen, dan was ik graag 10 jaar eerder begonnen met intensief Salsa dansen. Pas nu, na 5 jaar dansen, begin ik écht het gevoel te begrijpen, de nuances van de dans, de ladystyling, de geschreven en ongeschreven regels. De lach is niet van mijn gezicht te slaan als ik dans! Het is dus meer dan een fling, het is een commitment for life.

Voel ik mij vrouwelijk genoeg?

Toch ervaar ik bij Salsa stiekem weleens prestatiedruk. Niet alleen omdat ik natuurlijk graag al mijn moves ‘on the spot’ wil hebben, maar omdat er ook veel aandacht is voor hoe je eruit ziet. Ik weet niet of het alleen mijn perceptie is, maar ik heb de indruk dat je outfit als vrouw in de salsascene gemiddeld belangrijker wordt gevonden dan bij andere dansculturen. Heb je de juiste dansschoenen aan en hoe vrouwelijk zie je eruit? Ik kijk mijn ogen regelmatig uit op socials: wat een prachtige ladies zie ik altijd, soms gehuld in de meest sexy niemendalletjes (lees: onpraktisch). Begrijp me niet verkeerd: ik doe ook altijd extra mijn best! Toch maakt dit dat ik mijzelf soms moed in moet spreken voor een salsa-avond. Voel ik me vrouwelijk genoeg vandaag en hoe is mijn energie?

Plakkende haren aan je gezicht

Als ik dan die gebalanceerde outfit heb gevonden en goed in mijn vel en energie zit, dan zijn alle ingrediënten aanwezig om in die super salsaflow te komen. Zo’n avond dat je door en door blijft gaan, ook al doen je voeten nog zo’n pijn. Trouwens, dat merk ik niet zolang ik dans! En dan ergens diep in de nacht, als je haren aan je gezicht plakken en niets meer zit zoals het bedoeld was, bereik je zo’n punt dat elke move, elke isolatie en elk ritme op zijn plek valt. Je spint alsof het niets is en je voelt je op en top vrouw en vol zelfvertrouwen wanneer je de dansvloer verlaat. Dan voel ik mij onoverwinnelijk!

Klunzige teentrapper

Dát is voor mij het salsa-gevoel. Dat je jezelf ondanks al je onzekerheden naar een hoger niveau kan tillen. Net even die grens over, uiteraard met de juiste danspartner. Het kan. Gewoon doen. Daag jezelf uit. Ik ben er ontelbaar veel keren doorheen gegaan. Ik verbaas me nog steeds hoe ik binnen een paar dansjes kan transformeren van een klunzige teentrapper met onzekere ladystyling naar een queen of the dancefloor! En het mooie is natuurlijk dat Salsa ontzettend geliefd en universeel is. Ik heb gedanst op reizen naar Hongkong, Ibiza, Zuid-Afrika en binnenkort ga ik de Salsa-scene opzoeken in Portugal. Ik kan het iedereen aanraden.

 

En dan Zouk: trance dansen in hogere sferen

Ik ben een gevoelsmens. En toch, ik zit zo vaak in mijn hoofd. Bij Salsa zit me dat niet zo in de weg. De muziek is vaak snel, de pasjes scherp en je kan makkelijk terugvallen op de techniek. Je hebt eigenlijk niet eens tijd om in je hoofd te zitten! Zouk is bijna spiritueel dansen. De muziek is mid-tempo, maar ook vaak heel slow, dan ga je over op lyrical dancing. Het vertalen van de lyrics naar je dans.

Dit lukt mij alleen als ik goed in verbinding sta met mijzelf, want pas dan kan ik ook een goede verbinding maken met mijn danspartner. Je moet elkaar aanvoelen en een chemie hebben. Uiteraard geldt dit voor iedere partnerdans, maar bij Zouk lijk ik me niet te kunnen verstoppen. Zit ik in mijn hoofd, dan flowt niets en wordt de dans een flop. Even focussen op elkaars ademhaling kan dan een enorm verschil maken.

Remmen loslaten

Als je danst, verken je je geest op een onbewust niveau. Het schijnt zelfs deuren te openen naar creativiteit, oplossingen en meer zelfvertrouwen. Hoe dat precies werkt, is een blog op zichzelf waard, maar het is duidelijk dat we onszelf erin kunnen verliezen. Dat kan alleen als je je remmen los durft te laten. Dat is best lastig bij zo’n sensuele dans! En juist daarom wilde ik Zouk leren, omdat ik dan uit mijn comfortzone zou worden getrokken. Wat mij daarbij helpt is dat alles in de Zouk-wereld veel meer low-profile is. Ik dans bijvoorbeeld altijd op platte schoenen en iedereen draagt comfortabele kleding. Het is dan gemakkelijker om je mee te laten slepen door the vibe. Grappig hoe dat mentaal werkt toch?

Dit gevoel gun ik iedereen

Wat natuurlijk ook helpt is dat ik gek ben op de muziek! Veel typische Zouk-muziek valt in de categorie Indietronic en Electropop. Dat wil zeggen: diepe beats afgewisseld met sferische zanglijnen.   Dat luister ik al jaren. De passie voor de muziek in combinatie met de flow van Zouk is voor mij synergy. Het komt regelmatig voor dat ik een heel nummer dans met mijn ogen dicht. Ik let dan niet op hoe anderen dansen of hoe ze eventueel naar mij kijken (waarom doe ik dat überhaupt?), maar ik focus me dan volledig op de muziek en de aanwijzingen van mijn danspartner. Ik kan echt in hogere sferen komen en kom dan bijna in trance. Er is even niets anders dan dat moment. Een chemisch samenspel van twee individuen die liefde voor de muziek en de dans delen. Eigenlijk ook een stukje genegenheid, want intiem is het vaak wel. Daarom zie ik Zouk als mijn love affair, omdat dan alles samenkomt. Dit gevoel gun ik iedereen!

Nieuwsgierig naar Zouk geworden?

Zouk is wat minder bekend dan bijvoorbeeld Kizomba. De muziek is redelijk vergelijkbaar, maar de dans is compleet anders. Zouk bestaat uit grote flowende bewegingen met mooie isolaties en sensuele bodymoves, vergelijkbaar met Bachata Romantica. Verken de grenzen van je geest en je lichaam en maak kennis met Zouk. Wees gewaarschuwd, het is verslavend!

Door Eliza Krul (36)

ZOUK IN 1 DAY

Je kan binnenkort meedoen aan een Zouk in 1 Day! Klik HIER voor meer informatie! 

 

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en/of andere social media waarvoor dank!

X