Heb jij het ook weleens meegemaakt? Zo’n danser(es) die er geweldig uitziet, speelt met de muziek, alle beats pakt en ook nog eens de meest geweldige glimlach heeft? Vast wel!

Na lang wachten heb je alle moed verzameld en je loopt op die persoon af. En net op het moment dat je hem/haar ten dans wilt vragen wordt hij/zij voor je weggekaapt. Omdat je al een paar passen in die richting had genomen zit er niets anders op dan doorlopen alsof dat je bedoeling was. Dan maar een drankje halen.

Waar komt die angst in ons vandaan op het moment dat we met iemand willen dansen die ‘beter’ danst dan wij? Iedere ‘betere’ danser was ooit een beginner en heeft het net als jij ook een keer moeten leren. Vaak gebeurde dat door met betere dansers te dansen. Toch is het voor veel, wat minder ervaren dansers, een enorme stap om een gevorderde danser te halen.

Tijdens ons vorige feest in Snowworld introduceerde we de Salsaventura Taxi Dancers.

Taxi_dancer_klein

En om te ontdekken hoe het voelt om Taxi Dancer te zijn had ik mijzelf ook laten indelen. Het was lang geleden dat ik zo heb genoten. Gedurende 45 minuten werd ik non-stop gehaald door dames van alle niveaus, zowel ver-gevorderd als beginners. Ik had namelijk vooraf aangekondigd dat onze Taxi Dancers nooit een dansje weigeren en dus stond het licht op groen. En jawel, het was lang geleden maar na een half uur stond er gewoon een rij dames te wachten op het volgende dansje. Waarom komen die dames mij nooit halen als ik geen Taxi Dancer shirt aan heb? Ik heb het een aantal dames gevraagd en ik kreeg verschillende redenen te horen. Het niveau verschil zou te groot zijn, ik zou het wel druk hebben, voor mij zou het niet leuk zijn om met iemand te dansen die niet zo goed kan dansen etc…helaas, allemaal aannames. En dit ‘voor de ander invullen’ zorgt ervoor dat je in je comfortzone blijft. Als je echt graag met iemand wilt dansen dan zit er maar 1 ding op: VRAGEN!

En ja, natuurlijk weet ik heel goed hoe het voelt. Ook voor mij is het eng om een top danseres uit New York te vragen als ze net met een van de beste dansers van de avond heeft gedanst. En toch is het gewoon een kwestie van DOEN en niet voor de ander proberen te bepalen hoe hij/zij zich zal gaan voelen. Je zou het weleens helemaal mis kunnen hebben.

Hieronder een aantal argumenten die je momenteel misschien tegen houden om geen goede dansers te vragen. En direct daarbij een reactie.

 • Het is voor een goede danser niet leuk om met een beginner te dansen. Onzin! Het is voor een goede danser een veel grotere uitdaging om met een beginner te dansen en die het naar de zin te maken. Dit komt omdat het scala veel beperkter is. Daarnaast beseffen veel goede dansers dat het voor de beginnende danser best spannend kan zijn en dus zullen ze daar vaak rekening mee houden. 
 • Goede dansers zijn arrogant en niet leuk om mee te dansen.
  Besef vooral dat een goede danser het leuk vindt om te doen wat hij/zij kan. Logisch ook. Daar zijn heel veel uren trainen en dansen aan vooraf gegaan. Oordeel niet te snel. Een goede danser lijkt in de ogen van een beginner al snel een uitslover maar dat heeft meer met de beperkte kennis en ervaring van de beginner te maken dan met de houding van de goede danser. 

  Goede dansers lijken voor een beginnende danser al snel arrogant maar 'they are just having a good time'

  Goede dansers lijken voor een beginnende danser al snel arrogant maar ‘they are just having a good time’

 • Goede dansers dansen alleen maar met elkaar
  Ja, en dat komt inderdaad omdat goede dansers elkaar vaak al heel lang kennen en het leuk vinden om met elkaar te dansen. Maar dat wil niet zeggen dat ze met niemand anders willen dansen. Omdat die goede danser meestal veel mensen kent zal hij/zij al snel een bekende vragen. Verwacht dus niet dat een goede danser uit zichzelf een beginnende danser haalt die hij/zij niet kent. En dat is niet omdat hij/zij dat niet zou willen. De keuze is simpelweg te groot. Wil jij dus met een gevorderde danser dansen? Get out of your comfortzone. Daar liggen de grootste beloningen. 

VRAAG

Waarom zou een beginnende danser vooral met een gevorderde danser moeten dansen? 

Vind je de blogs leuk? Deel ze dan op facebook!

X