In deel 1 van deze serie vertelde ik je over de plaat en het daarbij behorende verhaal en hoe je gemakkelijker de 1e tel kan vinden als je begrijpt hoe een salsa nummer is ingedeeld.

Verder heb ik je verteld hoe het nummer vrijwel nooit direct begint. Er is altijd eerst een introductie. Daarna  begint het  nummer en dan komt meestal de montuno. Dit is het gedeelte waar het nummer in een soort 2e versnelling gaat om vervolgens te eindigen.

In deel 2 ben ik ingegaan op het geheime getal 4 in de Salsa en hoe alles rondom dat getal is opgebouwd. Ook heb ik je verteld hoe je, als je dit eenmaal doorhebt, voorspellingen kan doen wanneer er een muzikale break aankomt.

In dit 3e en laatste deel van deze serie wil ik het met je hebben over wat te doen op de dansvloer als er een break komt; de moves! 

Als het gaat om het interpreteren van de muziek wil ik ten eerste met je delen dat ik geen geboren danser ben. Ik ben niet met de muziek opgegroeid en deed 3 maanden over het aanleren van de basispas. Ik deed er nog eens 3 maanden over om op de maat te leren dansen. Waarom vertel ik je dit? Om het simpele feit dat als ik in staat ben om een muzikale break aan te horen komen en er iets op te doen, dan kan jij het ook!

I-can-do-it

Om te beginnen kan je het gedeelte Musicality Moves opdelen in 2 delen. Solo en samen. Je kan namelijk een muzikale break op jezelf beleven en daar uiting aan geven of je kan het samen met je partner doen. Dit laatste deel kan je ook weer verdelen in 2 mogelijkheden. 1. Je kan met je partner een break pakken door je partner bijvoorbeeld met één hand vast te houden maar elkaar wel de vrijheid te geven iets voor jezelf te doen. Of je kan als man je partner in een bepaalde beweging brengen waarvandaan je de muzikale break pakt.

Solo
Bij  het solo gedeelte werken we van boven naar beneden. Zo kan je een break pakken met je hoofd (door je hoofd kort en krachtig opzij te bewegen), met je schouders (door deze bijvoorbeeld van achteren naar voren te bewegen) met je heupen (vooral voor de dames door deze opzij te bewegen) en met je voeten (door bijvoorbeeld op de verschillende beats passen te maken). Daarnaast zijn er een aantal extra’s die je kan doen met je hele lichaam zoals kort en krachtig iets omlaag gaan of een draai maken waarbij je stopt met een accent op de break. Zoveel dansers, zoveel muzikale interpretaties maar in het algemeen kom je hier al heel ver mee.

Alle hierboven besproken opties zie je terug in de onderstaande video’s.

Samen
Zoals aangegeven kan je bij het partnergedeelte ervoor kiezen elkaar wat meer vrijheid te geven door bijvoorbeeld één hand vast te houden of je kan ervoor kiezen om meer vanuit combinaties met je partner te werken. Beiden is mogelijk. Een en ander hangt vooral af van het nummer waarop je danst en natuurlijk de partner waarmee je danst.

Heren: Bedenk dat jij de leiding hebt in de dans en dat jij dus vooral verantwoordelijk bent om ook de vrijheid voor de dame te creëren om een muzikale break te kunnen pakken.

salsa-dancing

Een dip tijdens een muzikale break wordt geleid door de heren, niet door de dames. Die linkerarm die ze precies op de maat uitstrekt doet ze zelf.

Dames: Wil dat zeggen dat je als dame volledig afhankelijk bent? Nee, absoluut niet. Hoewel de vrijheid van een dame absoluut anders is dan die van een man op de dansvloer heb je als dame wel degelijk mogelijkheden om een break te pakken.

In de volgende voorbeelden zie je Vanessa en mijzelf een aantal muzikale break interpreteren. We hebben het vooral eenvoudig proberen te houden en doen een aantal bewegingen herhaaldelijk op de muziek. Dit zodat je kan zien wat er gebeurt.

Bedenk wel dat we, als we het nummer nu nog een keer zouden dansen, we weer andere bewegingen zouden kunnen maken. Het aantal mogelijkheden is wat dat betreft onbeperkt.

Je zal merken dat het plotseling stoppen van je beweging op het moment dat de muziek stopt zorgt voor een extra accent. Dit is niet alleen mooier, het is vooral ook leuk om te doen. En net als met alles, is het een kwestie van oefenen.

 

Hieronder de 3 belangrijkste punten:

 1. Break the rules
  Probeer niet ten koste van alles op de maat te blijven dansen en je passen te maken. Als het gaat om het pakken van een muzikale break mag je de spelregels verbreken. Als je goed kijkt en de moves analyseert zal je zien dat we een cross body lead soms inzetten op de 4e tel om op de 5e tel de break te pakken.picassoquote3
 2. Stop met tellen
  Alleen als je het analyseert zal je ontdekken dat een break op de 1e tel of bijvoorbeeld de 7e tel valt. Probeer het dus niet over te analyseren maar vooral af te gaan op je wat je voelt en wat je hoort.
 3. Keep it Simple
  Ga geen moeilijke patronen dansen maar hou het simpel. Zo zal je zien dat ik regelmatig een cross body lead inzet. Dat geeft me ook meer tijd te luisteren en om in te springen op de break die eraan komt.Keep-it-Simple
 4. Luister actief
  Zorg dat je, terwijl je danst, actief naar de muziek blijft luisteren. Dit is iets anders dan muziek horen. Door actief te luisteren hoor je een muzikale break beter aankomen. Je zal merken dat het een stuk lastiger wordt om actief naar de muziek te luisteren als je druk bezig bent met combinaties met je partner.
 5. Een stop is een stop
  Probeer je bewegingen echt te stoppen door je lichaam aan te spannen. Door die precies op de breaks te doen creëer je een accent.

Ik hoop dat de laatste 3 artikelen je mogen helpen in je Salsa avontuur. Wil je meer weten?

Ik geef binnenkort bij Club Fiera de Bootcamp Revealing the Secret. In deze bootcamp leer je de belangrijkste geheimen over leiden en volgen, leer je alles over de maat en de opbouw van salsa muziek en we leren je om te gaan met breaks in de muziek.

BIJZONDERE VRAGEN

 1. Volgend jaar bestaat Salsaventura 20 jaar en we zijn op zoek naar leuke ideeën om dat te vieren. Plaats hieronder in het commentaarveld jouw idee of ideeën en maak kans op een paar dansschoenen! Lees verder…. 
 2. Een van onze plannen is om met een eigen dansschoenenlijn te komen voor zowel dames als heren!
  Hiervoor hebben we jouw hulp nodig! Wil je helpen? Stuur mij dan jouw selectie van je 3 favoriete dansschoenen modellen, liefst met foto naar mordechay@salsaventura.nl en maak kans op een van de 20 paar dansschoenen die we weggeven zodra onze schoenenlijn uitkomt. 

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op facebook en/of andere social media

X