Misschien is het wel de meest gehoorde vraag in onze danslessen: hoe vind ik de eerste tel van de muziek?

Als ik het vertel kunnen de meesten cursisten het maar nauwelijks geloven, maar ik heb er drie maanden over gedaan om op de maat te kunnen dansen. En dan heb ik het niet over een uurtje per week oefenen; ik was er dag in dag uit mee bezig! Voor mij klonk ieder nummer hetzelfde, een hoop geratel en getik, en ik had geen idee waar ik op moest dansen.

Het resultaat: ik kreeg een hekel aan Salsa muziek. Maar goed, met een reis naar Cali, Colombia, in het vooruitzicht, had ik weinig keus dan oefenen, oefenen en nog eens oefenen. En toen, na drie maanden ploeteren ging het gordijn open. Ik danste eindelijk op de maat! Althans, dat dacht ik. Want als ik mezelf op sommige video’s terugzie van die begintijd, dan dans ik zowel op de 1, als op de 3, als op de 5 en op de 7. En dus beste lezer, heb je moeite met het vinden van de maat? Er is hoop!

Met een paar tips en trucs is het voor iedereen mogelijk om de juiste maat te vinden. Ik geef je er vast vier:

Tip 1: Luister!

Er is een groot verschil tussen muziek horen en actief naar muziek luisteren. Actief naar muziek luisteren wil zeggen dat je met volledige focus naar de muziek luistert. Daarmee kun je al snel verschillende instrumenten van elkaar onderscheiden, de melodielijn in een nummer horen en het spel tussen zanger en koor herkennen. Door werkelijk te focussen op het luisteren wordt de kans aanzienlijk vergroot de eerste tel te herkennen.

luisteren

Tip 2: Neem je tijd

Neem voordat je begint met dansen de tijd om te luisteren. Begin dus niet zomaar ergens in de muziek, maar luister eerst aandachtig. Je kunt beter tien seconden wachten en op de maat dansen, dan binnen twee seconden starten en naast de maat dansen.

Tip 3: Kijk af: de schoenveter strategie (voor de heren)

Deze tip heb ik in mijn begintijd vaak toegepast en is mijn persoonlijke favoriet. Als je een dame ten dans vraagt, je een plekje op de vloer hebt gevonden en je aan de muziek hoort dat het heel lastig wordt om de maat te vinden, doe dan het volgende: ga op één knie zitten en maak je schoenveter vast (of doe zo goed mogelijk alsof). Kijk vervolgens vanuit je ooghoeken om je heen en kijk af wat de rest doet. Tel vervolgens (niet hardop graag) mee met de basispas die iemand anders maakt en ga daarin mee. Het enige wat dan nog resteert is hopen dat die buurman op de goede maat danst.

Tip 4: Voor de dames: als je partner uit de maat danst, doe gezellig mee!

Weet je wat het leuke is van Salsa muziek? Meestal duurt een nummer maar tussen de 3 en 4 minuten en soms nog korter. En dus… natuurlijk kun je iemand proberen in de maat te helpen dansen, maar als je echt merkt dat dit niet lukt, besef dan dat het maar even duurt. Laat je frustratie los, zet een glimlach op je gezicht en dans lekker mee.

Er zijn nog veel meer trucs om de eerste tel van de muziek te vinden. Wat doe jij om de maat te vinden? Voel je het ‘gewoon’ of heb jij andere tips? Help ons mee de 10 gouden tips te vinden en maak kans op een gratis ticket voor de bootcamp Revealing the Salsa Music bootcamp op zaterdag 3 juni 2017!

Tip 5: Let op de bas

Gebruik de bas. Die tikt meestal onverstoorbaar door op de eerste en de vijfde tel.

Tip 6: Luister naar de campana

De campana

Niemand weet precies hoe deze Zweedse koebel op Cuba terecht is gekomen maar  het feit is dat er vrolijk wordt losgeslagen. De voornaamste slagen zitten op 1 en 3. Dat is dan ook meteen de voornaamste reden dat sommigen mensen de 1 voor de 3 verwarren. Door de koebel te horen in combinatie met de andere instrumenten is het stuk makkelijker om de 1e tel te vinden.

Tip 7: Luister naar de conga

De conga speelt het ritme Timbao. Dit ritme heeft als kenmerk dat je twee harde holle tonen hoort op de 4 en de 4,5 en natuurlijk op de 8 en de 8,5. Met andere woorden; vlak voor de 5 en de 1. Door deze twee holle klanten ‘ door te tellen’ alsof het er 3 zijn (in plaats van 2) kom je bij de 3e holle toon uit op de 1e of de 5e tel.

Tip 8: Luister naar de clave

Het woord Clave betekent sleutel. Niet de sleutel om de deur mee open te maken maar de figuurlijke sleutel. Zo hebben wij in het Nederlands ook twee betekenissen voor hetzelfde woord sleutel. De sleutel om een slot mee te openen en de sleutel tot succes.

Het clave patroon kan worden gespeeld in een 2-3 patroon of een 3-2 patroon. Bij het 2-3 patroon hoor je eerst 3 tikken en daarna 2 en bij het 3-2 patroon is het omgekeerde het geval.

Mocht je de clave horen in een nummer, begin dan te stappen op de 1e tel van de 3-slag. Ook dan heb je de 1e of de 5e tel gevonden. In combinatie met de andere instrumenten is het vinden van de eerste tel dan een stuk eenvoudiger geworden.

Tip 9: Oefen met de Rhythm & Timing CD

Door te oefenen met de Rhythm & Timing CD ontwikkel je je maatgevoel en leer je de instrumenten afzonderlijk herkennen.

Tip 1017: Vraag je partner

Vraag het gewoon aan bij je partner! Vaak zal de dame of de heer waar je mee danst het wel weten en het gewoon even aangeven. Ik denk dat de danspartner het niet erg zal vinden om de heer ( of dame natuurlijk) te helpen, door in te zetten of zachtjes de telling aan te geven. Samen kom je er wel!

VRAAG;

WAT DOE JIJ OF WAT HEB JIJ GEDAAN OM DE MAAT TE VINDEN?

 

Ik wil je om je hulp vragen. Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en andere Social Media.

 

X