Vol verwachting stapt een danspaar hun eerste beginnersles binnen. Alles gaat goed, tot ze de eerste passen samen gaan oefenen. De vrouw raakt een beetje geïrriteerd en de man wordt daar op zijn beurt heel nerveus van. Na twintig minuten, ik had het kunnen voorspellen: RUZIE. Ik roep zo snel mogelijk ‘wissel van partner, dames blijven staan, heren schuiven één dame op’, en wat blijkt; dit stel wisselt als enige níet. Want ‘we zien elkaar al zo weinig, daarom doen we nu iets leuks met elkaar’.

Wat de meeste mensen niet weten is dat het eigenlijk helemaal niet verwonderlijk is dat deze ruzies ontstaan. Als het om dansen gaat, leren vrouwen namelijk op een hele andere manier dan mannen.Een dame leert vooral door te ervaren; door te voelen. Natuurlijk leert ze ook door te luisteren en naar het voorbeeld te kijken, maar zij leert vooral door te doen, te doen en nog eens te doen. Pas daarna gaat ze het, indien nodig, proberen te begrijpen, maar laten we eerlijk zijn: moet je iets begrijpen als je het al kunt? Vaak heeft een dame al een gevoel over een bepaalde dansoefening, nog voordat ze het heeft geprobeerd. En dus leert ze in de volgorde: voelen – doen – begrijpen.

vrouw_dansen

Voor ons heren is het totaal anders. Wij willen vooral eerst begrijpen en dan pas doen! De omgekeerde volgorde dus. Heren starten dus waar de dames eindigen. Om het te kunnen, moeten de meeste heren eerst luisteren, daarna kijken en dan pas doen. En jawel, pas nadat we de oefening een aantal keren hebben uitgevoerd, gaan we het voelen. Het leerproces van mannen verloopt dus compleet tegengesteld aan dat van vrouwen, namelijk: begrijpen – doen – voelen.

Niet zo verwonderlijk dat dit soms botsingen oplevert.

Ok heren, eigenlijk hebben vrouwen meer talent om te leren dansen dan mannen. Daarnaast zijn vrouwen ook uitermate bekwaam in het zich verplaatsen in iemand anders. En dus kan je wel stellen dat dames beter in staat zijn ons mannen te begrijpen dan andersom.

Maar als vrouwen over al deze kwaliteiten beschikken, waarom moet de man deze dans dan leiden?

Nou, dat zit zo: Ten eerste zijn mannen over het algemeen betere planners. En dat plannen is hard nodig om te kunnen bepalen wat er bijvoorbeeld na een volgende Cross Body Lead gaat gebeuren. Ten tweede ligt het in het DNA van de meeste mannen verscholen om vrouwen en kinderen te beschermen. Geen onbelangrijke eigenschap op de soms overvolle dansvloeren.

Daarnaast zou het omgekeerd een chaos worden. Heren zouden het geduld, dat dames van nature hebben, niet snel op kunnen brengen. Heren zouden waarschijnlijk verdwalen in hun analyses over wat er fout gaat en beter kan om het vervolgens allemaal op te schrijven om het allemaal nog beter te kunnen begrijpen. Kortom; heren zouden waarschijnlijk minder aan dansen toekomen.
En dus is het, gezien deze belangrijke verschillen, belangrijk dat we deze dansen toch echt SAMEN blijven beleven.

En dames, als jullie de heren echt blij willen maken, laat ze dan leiden tijdens het dansen. Binnen het dansen met een partner zijn er namelijk maar 2 opties: 1. Je volgt of 2. Je leidt. Beiden kan niet. En dus: als je als dame niet bereid bent te volgen, ben je aan het leiden. Zo simpel is het. ‘Ja, maar ik mag hem toch wel helpen’ zou je misschien zeggen. NEE!!!!

You are not Helping him by Helping him‘!

Overigens is het leiden en volgen binnen het dansen vergelijkbaar met ‘leiden en volgen’ in het dagelijkse leven. Een manager die werkelijk leiding geeft, kan dit alleen doen op basis van de medewerking van zijn collega’s. Als collega’s weigeren mee te werken houdt het hele spel op.

Op de dansvloer staat leiden en volgen dan ook, net als in het dagelijkse leven, voor SAMENWERKING. Zonder de medewerking van de dame kan de man niets! Helemaal niets! En dus is er geen enkele sprake van machtsverschil. Er is alleen een verschil in rol. Heren nemen het initiatief en dames volgen dat initiatief. Binnen dat volgen zal je na een tijdje oefenen merken dat er voldoende ruimte is om daar binnen, je eigen vrijheid te beleven, zonder de connectie met je partner te verliezen.

Goed volgen is de kunst van loslaten en vertrouwen. Goed leiden is de kunst van vooruit denken en aanpassen aan je partner.

VRAAG AAN DE DAMES

WELKE GOUDEN TIP HEB JE VOOR DE HEREN?

 

VRAAG AAN DE HEREN

WELKE TIP HEB JE VOOR DE DAMES? 

 

Voor de beginnende danser: 
Ontdek deze week, vanaf 8 t/m 13 januari, tijdens de GRATIS PROEFLESSEN hoe leuk en interessant samen dansen is en hoeveel je van elkaar en over jezelf kan leren.

Voor de intermediate en gevorderde danser:
Binnenkort leer je alles over connectie, leiden en volgen en musicality tijdens onze bootcamp Revealing the Secret.

 

X