De plaat en zijn verhaal

Stel je voor: je bent op een feest, je danst op een geweldig nummer, je hoort aan de muziek dat er iets aan staat te komen, je ziet dat je partner het ook hoort, je bereid je voor en… ‘boom, boom, pak‘! Te laat. Dat waren 3 geweldige muzikale breaks. Enigzins verbaasd kijken jij en je partner elkaar aan. Je haalt je schouders op en met een blik van ‘jammer, volgende keer beter’ en je danst verder. ‘pak, toem toem, pak ie pak‘! Dat was snel! Weer een serie muzikale breaks! En weer te laat!

Na zo’n 3 minuten heb je ongeveer alle muzikale breaks gemist die er maar waren maar…. er is nog een laatste kans! Het einde! En dus zet je alles op alles om die laatste muzikale break te pakken. Dit wordt de slagroom op de koffie! Je hoort de blaassessie beginnen, de muziek bouwt op, de muziek wordt harder, je bereidt je voor…. bijna, bijna, ja, ja, NU! Samen met je partner ben je in een geweldige eindpose terecht gekomen en wat blijkt: Geen muzikale break. De muziek loopt door. Je was te vroeg! En net als je samen omhoog komt, BAM! Het eind!

Nu weet ik niet of jou dit bekend overkomt maar deze korte uiteenzetting hierboven was ik, ongeveer 15 jaar geleden.

Totdat ik ontdekte hoe Salsa muziek is opgebouwd en in staat was ‘het geheim’ te ontrafelen. 

Dit artikel maakt deel van in totaal 3 delen waarin ik de komende weken met je deel wat ik de afgelopen 15 jaar heb verzameld over de muziek en haar geheimen. Ik hoop dat het je de antwoorden mag geven waar je al een tijd naar op zoek bent en dat je zal merken dat Salsa muziek lang niet zo ingewikkeld is als het soms lijkt.

Ik zal er de komende weken alles aan doen om

 1. Jou te helpen op de maat te leren dansen. Ik weet namelijk uit ervaring hoe het is om buiten de maat te dansen en geloof me als ik je zeg dat het te vergelijken is als fietsen zonder lucht in je banden. Het rijdt gewoon niet lekker.
 2. Je te helpen de muziek beter te begrijpen waardoor je in staat zal zijn nog meer te genieten van de muziek.
 3. Je te leren muzikale breaks aan te horen komen en daar iets mee te doen.

Om je ECHT te helpen, ga ik je de antwoorden niet allemaal geven! Ik wil dat je meedoet en meedenkt! En om het nog leuker te maken geef ik iedere week een cadeau weg voor diegenen die het goede antwoord / de goede antwoorden hebben gegeven. En geloof me! Ook jij kan het!

cadeau

DEEL 1. DE PLAAT EN ZIJN VERHAAL
De snelste manier om op de maat te leren dansen.

Het probleem van buiten de maat dansen is dat je niet weet wat je mist totdat je op de maat danst. 

Een Salsa nummer is net als een boek.

De Intro(ductie)
Een boek begint altijd met een introductie, een inleiding. Daarin geeft de schrijver aan waarom hij/zij het boek heeft geschreven en waar het boek over gaat. Daarna begint het boek pas echt. Met een Salsa nummer is dit net zo. Soms is de introductie kort, soms wat langer.

Een mooi voorbeeld is het nummer van Gran Combo de Puerto Rico (zie video hieronder)!

VRAAG: OP WELKE SECONDE EINDIGT BIJ DIT NUMMER DE INTRODUCTIE? 

Hoofdstuk 1
Net als bij een boek start het nummer na de introductie met hoofdstuk 1. Dat is het begin. En net als bij een boek bestaat ieder hoofdstuk uit verschillende onderdelen welke worden onderscheiden door komma’s, punten, alinea’s en door steeds opnieuw een hoofdstuk. En let op: na iedere punt, komma, alinea, hoofdstuk, start de muziek weer met een 1e tel.

Hoogtepunt
De Amerikanen noemen een spannend boek ook wel een ‘page-turner’ omdat je, voordat je het door hebt, alweer door hebt gebladerd naar de volgende pagina. Meestal is dit het gedeelte waarbij je onderweg bent naar het hoogtepunt van het boek. Er staat iets spannends te gebeuren.

In de Salsa noemen we dit hoogtepunt Montuno. Het woord Montuno komt van het Spaanse woord ‘montar’. Dit betekent onder andere ‘te zadel gaan’. Het nummer gaat hier als het ware ‘in galop’ en het geluid van het nummer verandert substantieel.

Dit komt voornamelijk door het gedeelte waarbij de campana (de koebel) haar entree in het nummer maakt en het nummer naar een volgende dimensie gaat.

campana

Het is een raadsel hoe deze koebel (Campana) ooit op Cuba terecht is gekomen.

Dit moment vindt meestal iets verderop in het nummer plaats. Dit is, wat de muzikanten betreft dan ook het gedeelte waarop de dansers los zouden kunnen gaan met hun moves & shines.

VRAAG: OP WELKE SECONDE START DE MONTUNO IN HET NUMMER VAN GRAN COMBO? 

Het einde
Hierbij zijn er twee opties.

 1. Of het nummer eindigt tijdens de Montuno, meestal geïntroduceerd door de blazers en begeleid door de percussie OF
 2. Het nummer gaat nu terug naar de sound van het begin en bouwt rustig af om dan te eindigen.

VRAAG; OP WELKE MANIER EINDIGT HET NUMMER VAN GRAN COMBO? IS DAT MANIER 1 OF MANIER 2? 

Waarom is het handig om een Salsa nummer te vergelijken met een boek?

 1. Een Salsanummer bestaat uit verschillende onderdelen. Er is tijdens het nummer sprake van een opbouw. Veel dansers starten vanaf de eerste tien seconden al met vrij ingewikkelde draaipatronen terwijl de muziek hier niet om vraagt. Er is tijd genoeg. Een nummer duurt gemiddeld 3 a 4 minuten. Bouw het nummer dus rustig op en bewaar de heftige moves en accenten voor het Montuno gedeelte.
 2. Na iedere komma, na iedere punt, na iedere alinea of hoofdstuk, begint de muziek als het ware weer opnieuw. Daar, in het begin van die nieuwe zin, starten de muzikanten altijd weer met een eerste tel. Dit is belangrijk omdat je daarmee dus steeds weer opnieuw een kans hebt om op te maat te (gaan) dansen.

Muziek horen is niet genoeg! Om in te kunnen spelen op muzikale hoogtepunten moet je naar de muziek luisteren.


3 tips om snel op de maat te leren dansen:

 1. Veel naar muziek luisteren
  Door veel naar muziek te luisteren ga je (onbewust) de patronen herkennen.
  Je gaat ook de breaks herkennen en deze gaan je helpen om de 1e tel te ontdekken die erna komt.
 2. Ga naar feesten
  Dansen op een feest en les volgen zijn twee verschillende dingen.
  Een les is om te leren, dansen op een feest is om te oefenen wat je tijdens een les hebt geleerd.
 3. Volg een bootcamp
  Revealing the Secret is de Bootcamp der Bootcamps als het gaat om het leren dansen op de maat.

3 tips om snel met de muziek te leren spelen

 1. Kijk af
  Kijk naar de betere dansers en zie hoe ze inspelen op de breaks. 
 2. Luister veel naar muziek
  Door veel naar muziek te luisteren ga je de breaks herkennen.
 3. Volg een cursus of een Bootcamp
  Er is geen betere manier dan de 10 Week Challenge om snel te leren spelen met de muziek. Zaterdag 10 oktober is er een Open Training waar je aan mee kan doen.

DE 3 VRAGEN OP EEN RIJ: 

 1. OP WELKE SECONDE EINDIGT DE INTRODUCTIE IN HET NUMMER VAN GRAN COMBO? 
 2. OP WELKE SECONDE START DE MONTUNO IN HET NUMMER VAN GRAN COMBO? 
 3. OP WELKE MANIER EINDIGT HET NUMMER VAN GRAN COMBO? IS DAT MANIER 1 OF MANIER 2? 

De goede antwoorden zijn:

 1. Op 19 seconden eindigt de introductie en op 20 seconden begint het nummer.
 2. De montuno begint op 1.43 min. Mooi om te horen is het moment dat de montuno wordt voorbereid. Die voorbereiding start op 1.32 min. Maar de campana begint pas echt op de 1.43 min.
 3. Het einde. Op 4.05 min. hoor je hoe de montuno wordt geëindigd en hoe de blazers als het ware het einde aankondigen. Vervolgens bouwt het nummer rustig af vervolgens te eindigen. Het goede antwoord was methode 2.

12  oktober 2015
Helaas waren er geen goede antwoorden. Toch gaan we diegenen die vorige week de moeite hebben genomen om de vragen te beantwoorden de Rhythm & Timing CD cadeau geven. Deze CD stelt je in staat om stap voor stap Salsa te ontleden. Dus Jenneke, Miep en Marijke, gefeliciteerd!

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan via facebook en andere social media. 

X