Na de videoblog van vorige week gaan we deze week in op het geheim van de ‘Silent Hand’!

Dames, herken je het volgende? De heer vraagt je ten dans, brengt je veilig naar een plekje op de dansvloer, het nummer is heerlijk, het dansje begint en vanaf de eerste pas begint je partner, samen met jou, met het doorzagen van een boom. En niet zomaar een boom. Een hele dikke boom! Je rechterarm wordt, weliswaar keurig op de maat van de muziek, van achter naar voren en weer terug naar achter bewogen. Je verwacht in de eerste twintig seconden nog dat deze toch wel zeer intensieve beweging een hoger doel dient en je houdt je klaar om in een spectaculaire dip of trick gebracht te worden. Maar niets van dat alles. Je doet je best de overige patronen te volgen maar in de ruis van het zagen is het lastig te bepalen wat er op je afkomt. Uit een overlevingsmechanisme ontspan je jouw rechterarm steeds meer en je enigszins wat lamme arm komt na 4 minuten en 32 seconden tot stilstand. Het is het einde van het nummer. En wat blijkt? De zaag was blijkbaar niet scherp genoeg want naast je is dezelfde heer met een volgende dame begonnen om het klusje alsnog te klaren.

bomenzagen

Nu is het bovenstaande wellicht wat overdreven maar wist je dat veel heren een linkerarm hebben waar ze geen controle over lijken te hebben? Het effect is dat de dame, bij iedere overbodige armbeweging, steeds minder gevoelig wordt voor de werkelijke sturingen die zullen volgen. Het zagen van bomen is dan ook een van de meest voorkomende redenen dat dames niet goed in staat zijn om te volgen.

Voor dansdocenten
Let er als dansdocent op dat de mannelijke cursisten hun linkerhand rustig leren houden tijdens het dansen en dat ze hun linkerarm vooral bewegen om een signaal te geven tot een bepaalde actie. Let op: hiermee zeg ik niet dat de linkerhand van de man volledig stil gehouden moet worden. Het is een volledig natuurlijke beweging om de linkerhand rustig mee te laten bewegen tijdens het dansen. De bewegingen zouden het resultaat moeten zijn van het bewegen van het lichaam tijdens de basispas en niet een op zichzelf staande actie.

We noemen deze overmatig bewegende linkerarm van de man tijdens onze docentenopleiding een pittfall. Een pitfall is een valkuil waardoor bepaalde acties niet of onduidelijk overkomen bij de partner waardoor de kans op het slagen van deze actie afneemt.

WELKE VAN ONDERSTAANDE ANTWOORDEN IS JUIST EN WAAROM?

  1. Als docent focus je tijdens je uitleg vooral op datgene de cursist NIET moet doen. Je moet de cursist dan ook vooral vertellen dat hij GEEN bomen moet zagen.
  2. Als docent focus je tijdens je uitleg vooral op datgene de cursist WEL moet doen. Je moet de cursist dan ook vooral vertellen dat hij de linkerhand zo stil mogelijk moet houden.

Wil je meer weten over wat je een cursist vooral WEL of NIET moet vertellen om hem/haar zo goed en zo snel mogelijk te leren dansen? Wil je meer leren over Pitfalls en hoe je deze kan vinden? Kom dan naar de 3 uur durende gratis docententraining!

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op facebook en andere social media. 

X