In 1979 hielden ze op de Universiteit van Harvard een studie onder een groep MBA studenten. De vraag die ze stelden was simpel: ‘heb je concrete doelen voor de toekomst opgeschreven en heb je plannen waarmee je deze doelen wilt bereiken?’

Wat bleek? Maar liefst 84% had helemaal geen specifieke doelen. 13% had wel doelen maar had deze niet opgeschreven. En slechts 3% had specifieke doelen en had deze ook opgeschreven.

In 1989 deden ze onder dezelfde groep mensen een onderzoek en de resultaten waren schokkend. De 13% met specifieke doelen verdiende ongeveer twee keer zoveel dan de 84% zonder doelen. De 3% met specifiek opgeschreven doelen en de daarbij behorende plannen verdiende gemiddeld tien keer zoveel dan de overige 97%.
Nu waren de verdiensten slechts een manier om deze meetbare resultaten met elkaar te kunnen vergelijken maar deze gestelde doelen gingen niet alleen over geld.

Goals2

Tot zo’n 5 jaar geleden stelde ik zelf nooit doelen. Althans, niet concreet en ik schreef ze al helemaal niet op. Ik wist er simpelweg niets vanaf.

Totdat ik deelnam aan een sessie goalsetting. Tijdens deze sessie werd stap voor stap uitgelegd hoe je doelen stelt. Het meest bijzondere was dat er vooral werd benadrukt dat je jezelf niet af moest vragen hoe je deze doelen zou gaan halen.
Dit laatste maakt een groot verschil. Zodra je namelijk een groot doel voor jezelf stelt heeft je geest soms de neiging te gaan tegensputteren met vragen als: ‘uuuuh en hoe denk je dat dan ooit te gaan bereiken’? Dit zorgt er vaak voor dat mensen binnen een paar seconde een droom loslaten en weer verder gaan met hun leven.

Aanvankelijk was ik sceptisch maar ik besloot mee te doen met de oefening en er volledig voor te gaan.

Wat er de dagen, weken en maanden erna gebeurde was werkelijk verbijsterend. Zowel kleine als grote doelen begonnen (soms op wonderbaarlijke wijze) uit te komen. Dat jaar waarin ik mijn doelen op papier zette, kwam meer dan de helft van mijn gestelde doelen voor dat jaar uit!!!

En inderdaad; niet alles kwam uit. Maar geloof me, er zaten doelen bij die ik werkelijk nooit voor mogelijk had gehouden.

Sindsdien gebruik ik iedere gelegenheid mensen te informeren over de kracht van het stellen van doelen. Zo deden we een tijdje terug een mini workshop goalsetting tijdens onze docentenmeeting.

Een paar maanden later kwam een van de docenten naar me toe. Ze vertelde me hoe ze tijdens de sessie goalsetting had opgeschreven dat ze zelf les wilde geven (in plaats van te assisteren) en dat ze haar ideale assistent zou vinden. Ze had de organisatie niets van deze doelen verteld. Tot haar eigen verbazing had ze binnen dat jaar haar eigen les en haar eigen ideale assistent.

Hoe het komt dat veel van deze, blijkbaar onmogelijke, doelen blijven uitkomen is een raadsel. Volgens velen communiceer je je doelen rechtstreeks aan de kosmos en zorgt deze ervoor dat alles in gang wordt gezet om jou deze doelen te bezorgen. Volgens mij is het een kwestie van focus. Als jij van plan bent een rode Mini te kopen dan zie je plotseling overal die rode Mini terwijl je die daarvoor nooit zag. En weet je, het maakt niet uit hoe het werkt, het feit is dat het werkt en dat doelen stellen een van de leukste dingen is om te doen.

Nu gebruik ik al jaren een bepaald stappenplan om mijn doelen op te schrijven en uit te werken. Al een tijdje heb ik het gevoel dat ik het naar een nog hoger plan kan trekken.

En die kans is er nu! 

Een van mijn mentoren en op het gebied van Ondernemen en Life Planning organiseert binnenkort een eenmalig en uniek seminar: de Living by Design Masterclass. 

https://www.youtube.com/watch?v=NtAJ745cDG4&feature=youtu.be

Ik ben erbij! Ga je mee? 

Klik HIER voor alle informatie.

 

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan op Facebook en andere Social media.

 

X