Met de zomervakantie voor de deur wil je misschien vooral aan uitrusten denken. Even lekker niets doen. Maar wist je dat juist de zomer een ideale periode is om in een hele korte tijd je dansniveau verder te verbeteren? En wist je ook dat ditin de zomer relatief minder tijd kost dan in een andere periode van het jaar?

In de zomer staat het dansleven niet stil. Integendeel! De meeste dansscholen doen er nog een schepje bovenop!

Want of je nu denkt aan het volgen van een korte, intensieve bootcamp of dat je toe bent aan een korte serie lessen of een festival, het kan allemaal.

Maar wat zijn nu de verschillen en waar heb je nu het meest aan? Een bootcamp, een serie danslessen, een festival, privélessen of gewoonweg kilometers maken?  Het antwoord is eenvoudig; Dat hangt er vanaf wat je wilt leren en hoe je graag wilt leren!

DE BOOTCAMP
Het woord bootcamp is vooral bekend geworden door de dansprogramma’s op tv en staat voor het, gedurende een korte periode, zeer intensief trainen. Door gedurende een langere tijd, onder enige druk te trainen, worden andere resultaten bereikt dan dat deze trainingen worden verspreid over een langere periode.

Basic CMYK

Dit merkte ik ook afgelopen zondag tijdens een van de velen bootcamps die we organiseren Revealing the Secret. Het blijft een heel bijzondere ervaring om mensen in zo’n korte tijd zoveel te zien leren. Dit geld bij deze specifieke bootcamp vooral voor het middaggedeelte waar we werken aan musicality. Met een paar hele simpele strategieën leer je hoe je een muzikale break aan hoort komen en wat je ermee kan doen. En aan het eind van de dag slaagde iedereen daar in. Geweldig!

rts-21-6-2015-1

Tijdens bootcamps gaan we vaak nog een stapje verder. Zo dansen zelfs de heren met blinddoeken tijdens de bootcamp Revealing the Secret.

Belangrijk bij het volgen van een bootcamp is de herhaling op korte termijn, na afloop van de bootcamp. De tip is dan ook om zo snel mogelijk het geleerde in de praktijk te brengen.

DE DANSCURSUS
Dit is een van de krachtigste manieren om eenvoudig, snel en goed te leren dansen. Door het wekelijks volgen van één of meerdere danslessen is er wekelijkse herhaling van het geleerde. En herhaling is de moeder van meesterschap.

De meeste danscursussen bestaan uit zo’n 10 lessen. Ook korte cursussen bieden, voor diegenen met wat minder geduld, een uitkomst. Zo wordt er op meerdere dansscholen deze zomer ook korte cursussen van 3 tot 5 lessen aangeboden.

En waar we in de reguliere cursussen stapje voor stapje door een geheel lesprogramma lopen werkt dit bij de zomercursus anders. Bij de zomercursussen gaat het vooral om diepgang. Dat betekent dat je voor 70% op een andere manier herhaald wat je al weet. Je leert dus vooral nieuwe mogelijkheden ontdekken en juist dat maakt je tot een betere danser(es). Voor de heren opent dit een heel nieuw scala aan mogelijkheden die aan het repertoire kunnen worden toegevoegd. Voor de dames betekent het vooral beter leren volgen en het toevoegen van praktische styling aan je dansen.

FESTIVALS
Een festival biedt je een ervaring die je niet kan vergelijken met een bootcamp of een reguliere dansles. Persoonlijk denk ik dat niets je meer inspiratie en motivatie kan bieden dan een dansfestival. De meeste festivals bieden meerdere dagen workshops, feesten en shows. En als je het een beetje fanatiek aanpakt dan volg je zo meer dan een gemiddelde cursus in slechts 1 weekend! Ik zou je wel aanraden de maandag(ochtend) na een festival vrij te nemen.

TIP: Over iets meer dan 2 weken is het zover! Het jaarlijkse Salsa Beach Festival!

sbf-workshop

Er wordt, naast al het plezier, ook hard gewerkt tijdens de workshops op een festival

PRIVELESSEN
In het buitenland de gewoonste zaak van de wereld, hier nog altijd een uitzondering; de privélessen. Toch zijn privélessen, als je een goede docent hebt, de beste en snelste manier om je dansen te verbeteren. De docent kan immers al zijn aandacht aan je geven en jij kan aan werken aan datgene waar jij behoefte aan hebt.

KILOMETERS MAKEN
Kennis op zichzelf is niets. Toegepaste kennis is waar het uiteindelijk om gaat. Vergeet dan ook niet, ongeacht op welke manier jij je dansen deze zomer verbetert, om het geleerde in de praktijk te brengen. Zonder het maken van kilometers zal het geleerde aan de oppervlakte blijven en snel weer uit je systeem verdwijnen.

Genoeg redenen dus om deze zomer lekker aan de slag te gaan. Mocht je op het punt staan straks op vakantie te gaan, vergeet dan niet even een kijkje te nemen in de dansscène van je vakantiebestemming. Zo kan je eenvoudig googelen op de dans en de stad (bijvoorbeeld “salsa madrid”). Je zal merken dat, of je nu Salsa, Kizomba, Bachata of Zouk danst, de wereld van dansers één grote familie is.

 

VRAAG:

Dit doet me ineens herinneren dat we een keer een onderzoekje hebben gedaan waarbij de vraag was: “In welke landen ter wereld dansen ze geen Salsa?”. We waren verbaasd dat we maar 1 land ontdekten waar ze geen Salsa dansen. Weet jij het? 

Als je het goede antwoord geeft heb ik een leuk cadeautje voor je! 

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op facebook. Bij voorbaat dank!

X