Het is misschien wel de meest gestelde vraag als je net begint met dansen. Hoe vind je de eerste tel in de muziek?

Heb jij moeite met het vinden van de eerste tel? Of vind je het lastig om aan anderen uit te leggen waar de eerste tel zich bevindt? Dan stelt het je misschien gerust dat er methodes zijn om voor eens en altijd de eerste tel in de muziek te vinden. De eerste methode geef ik je vandaag cadeau.

Voor alle duidelijkheid; ik had zelf heel veel moeite om in het begin de maat in Salsa muziek te vinden en vast te houden in mijn dansen. Dat is waarschijnlijk ook de voornaamste reden dat ik nu in staat ben anderen te helpen om de eerste tel te vinden.

In onze docentenopleiding behandel ik meerdere manieren waarop mensen de eerste tel, of de maat, in Salsa muziek kunnen vinden. Deze methodes zal ik de komende tijd met je delen.

De methodes zijn zo uitgewerkt dat ze vrij eenvoudig zijn. En net als met alles is er oefening nodig om iets te beheersen. Het goede nieuws is dat miljoenen mensen je voor gingen en dus is er geen enkele reden waarom jij het ook niet zou kunnen.

Methode 1 – Luister naar de conga

Door in het begin duidelijke nummers te kiezen waarbij je de conga goed hoort, stel je jezelf in staat om je gehoor te trainen. Het is dan ook belangrijk om in het begin vooral die nummers te kiezen waar je de conga zeer duidelijk herkend. Ook daar ga ik je bij helpen.

Om te beginnen vind je hieronder de link naar ons eigen Salsaventura Rhythm & Timing nummer van onze CD Rhythm & Timing. Dit nummer is jaren geleden opgenomen en heeft inmiddels duizenden mensen geholpen om op de maat te leren dansen. De Rhythm & Timing CD is t/m 30 september in de aanbieding en kost nu slechts € 15,- incl. verzending (ipv € 25,-).Je kan de CD HIER bestellen.

Luister naar het volgende nummer: https://soundcloud.com/salsaventura/rhythm-timing-song-salsaventura

Het nummer begint met de clave. De clave is een instrument dat bestaat uit 2 houten stokjes die op elkaar worden geslagen in een 2-3 of een 3-2 patroon. Op 10 seconden doet de conga haar entree. Het ritmische patroon dat door de Congero wordt gespeeld heet Tumbao.

En nu komt het!

CongaDe Congero speelt in feite twee holle tonen en een ‘slap’. Het is jouw missie om de twee holle tonen binnen ieder nummer te gaan herkennen. Als dat je lukt ben je namelijk ook in staat om er een derde holle toon (in je hoofd) aan vast te plakken.

Waarom zou je dat willen doen?

Heel eenvoudig; direct na de twee holle tonen komt er altijd een eerste of een vijfde tel.
Als je namelijk vanaf 1 t/m 8 zou tellen dan krijg je 1,2,3,4 en. Het woordje én’ vertegenwoordigt de ruimte tussen de 4e en de 5e tel. Dit kan je ook vertalen naar 1,2,3 poem (4) poem (en), 1,2,3 poem (4) poem (en).

Het enige wat je dus hoeft te doen is de eerste of de vijfde tel vast te plakken aan de twee holle tonen.

Omdat beelden meer zeggen dan woorden heb ik de volgende video voor je opgenomen.

https://youtu.be/H32k3H1qbBg

Ik hoop dat ik je hiermee heb geholpen om zelf de eerste tel te vinden of misschien wel om anderen ook te helpen die eerste tel te vinden.

Als jij hieronder je reactie plaatst op bovenstaande blog dan ontvang je geheel gratis een entreebewijs voor onze nieuwste training: Dance Teaching Strategies twv € 297,-. 

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en andere Social Media.

X