Heb je weleens de neiging om op en neer te gaan als je Salsa danst? Of had je die neiging voorheen en heb je het inmiddels afgeleerd? Of… misschien doe je het nog steeds en merk je dit zelf niet!

Veel mensen gaan, vooral als ze net beginnen met het volgen van Salsa danslessen, op een bepaald moment in de muziek op en neer. Toen ik net begon met lesgeven vroeg ik mij af hoe dit kwam. Want het ging niet om een enkeling. Nee, op een bepaald moment in het nummer ging plotseling een groot deel van de groep op en neer.

Tijdens de BOOTCAMP REVEALING THE SECRET vertel ik je precies hoe dit komt. Er zal dan een gordijn voor je open gaan. Ineens hoor je dan iets in de muziek wat er altijd was maar wat je nog nooit eerder was opgevallen.

Als je de bootcamp volgt zal je ook ontdekken dat een Salsa nummer een heel specifieke OPBOUW heeft en dat ieder gedeelte van het nummer vraagt om bepaalde acties. Het gebeurt namelijk maar al te vaak dat mensen, los van de fase waarin het nummer zich begeeft, vanaf het begin tot het einde losgaan met combinaties. En dat is jammer.

Vandaag deel ik de belangrijkste fases van een gemiddeld Salsa nummer met je en ga ik heel specifiek in op misschien wel het belangrijkste gedeelte van het nummer: DE MONTUNO!

Daarna kan je deze week meedoen met een Quiz. Als je de vier vragen goed beantwoord ,maak je kans op een GRATIS CURSUS IN JANUARI T/ M MAART 2017 twv € 115,-. 

Terwijl je verder leest wil ik je vragen om, als je niet toevallig stiekem op je werk deze blog zit te lezen, de volgende clip aan te zetten van Gran Combo de Puerto Rico. In dit nummer kan je duidelijk de verschillende fases horen.

Fase 1 – Introductie

Salsa muziek heeft een hele specifieke opbouw. Zo begint vrijwel ieder nummer met een INTRODUCTIE. In deze fase is het nummer nog niet echt begonnen. Het is de fase waarin de muzikanten je als het ware (meestal alleen met de muziek) vertellen waar het nummer over gaat. Vaak duurt deze introductie niet lang (behalve bij Marc Anthony 😉 ).

Deze fase is vergelijkbaar met het voorwoord van een schrijver aan het begin van zijn boek.

Fase 2 – Begin

Pas na deze introductie is daar het BEGIN van het nummer. Dit is het moment dat het nummer daadwerkelijk begint. In een boek zou je hier praten over het eerste hoofdstuk.

Dit is ook de fase wanneer de melodielijn ontstaat. Het is de fase waarin je voor het eerst de coupletten hoort die zich een aantal keren in het nummer zullen herhalen (meestal in setjes van 4).

Fase 3 – Montuno

Net als de meeste boeken een hoogtepunt bereiken en je niet meer wilt stoppen met lezen, bereiken ook de meeste Salsa nummers een hoogtepunt. Dit is in een gemiddeld Salsa nummer meestal het moment waarbij de Campana (de koebel) haar entree maakt. Deze fase noemen we de Montuno.

campana.jpg

De Campana

Het woord MONTUNO komt van het Spaanse werkwoord ‘montar’ dat vrij kan worden vertaald als ‘te zadel gaan’.

Wat hier gebeurt is dat het nummer nu een volgende fase ingaat. Om dat te bereiken gaan de muzikanten als het ware naar een volgende versnelling.

Zo verplaatst de Timbalero zijn aandacht van de zijkant van de trommels waar hij de ‘cascara’ speelt (dit is het getik wat je in veel nummers duidelijk kan horen), naar de bovenkant van de trommels en begint zowel de vellen van de trommels, als ook de ‘montuno bel’ te bespelen wat een veel vollere sound geeft aan het nummer.

Een van de meest herkenbare veranderingen, zowel fysiek zichtbaar als duidelijk hoorbaar, wordt bereikt doordat de Bongo speler, zijn Bongo’s (de kleine trommels die hij tussen zijn benen heeft geklemd) neerlegt, zijn Campana pakt, en gaat staan om vervolgens op het juiste moment los te gaan.

Dit is voor veel mensen het moment waarop ze, synchroon met het nummer, als het ware in, jawel, GALOP gaan.

En als er één gedeelte in een Salsa nummer is waarop je los wilt gaan met je partner met de meest heftige combinaties (of over wilt gaan naar Shines  ((voetenwerk)), dan is dit je moment!

 

Tijdens de bootcamp REVEALING THE SECRET leer je onder andere ook hoe de muziek is opgebouwd en wat je binnen iedere fase van het nummer kan doen met je partner.

Fase 4 – Het einde

Hier zijn er 2 opties:

Optie 1. Het nummer bouwt verder op en eindigt op het hoogtepunt.

Optie 2. Het nummer bouwt de spanning af en eindigt hierna. Dit gebeurt overigens in de meeste Salsa nummers.

Nu kan ik je nog zoveel vertellen over de muziek, de verschillende fases en de hoogtepunten. Eigenlijk moet je het gewoon zelf ervaren en het oefenen op verschillende nummers.

En daar heb je zaterdag 19 november de kans voor met de bootcamp Revealing the Secret. Deze bootcamp wordt slechts 1 KEER PER JAAR GEGEVEN dus mis deze kans niet.

 

DE QUIZ

Deze week kan je meedoen aan een Quiz. Het is heel simpel. Je hoeft alleen maar de volgende vragen juist te beantwoorden en je maakt kan op een GRATIS cursus in de periode januari t/m maart 2017.

  1. Vanaf welk moment in het nummer van Gran Combo begint fase 1?
    Is dit vanaf 0:00 min of vanaf 0:21 min?
  2. Vanaf welk moment begint fase 2?
    Is dit vanaf 0:21 min of vanaf 1:27 min?
  3. Vanaf welk moment start fase 3, de Montuno?
    Is dit vanaf 1:27 min, vanaf 1:45 min of vanaf 2:45 min?
  4. Welk einde wordt er gekozen? Einde 1 of 2?

Alleen als je alle vragen goed hebt beantwoord maak je kans op de gratis cursus.

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en andere social media. 

X