Een belangrijke vraag! Vooral voor diegenen die al dansles geven of erover nadenken om danslessen te gaan geven.

Deze week wil ik je graag helpen bij het vinden van het antwoord op die vraag omdat ik weet dat velen ermee worstelen.

Ten eerste is het belangrijk om eerst het verschil te definiëren tussen de verschillen die er zijn als het gaat om het geven van danslessen vanuit een hobbymatige intentie of vanuit een professionele.

Dansles geven vanuit een hobbymatige intentie
De meesten dansdocenten geven les vanuit hun hobby. Dit betekent dat ze het niet doen voor het geld (een zakcentje is mooi meegenomen) maar vooral omdat ze het leuk vinden. Bij sommigen is wel degelijk de ambitie aanwezig om het dansles geven om te zetten tot het primaire inkomen maar dat is nog niet zo eenvoudig.

Dansles geven vanuit een professie
Deze dansdocenten doen het meestal ook omdat ze het leuk vinden maar doen het daarnaast ook om er een boterham mee te verdienen. De meesten docenten die dansles geven voor het geld hebben dan ook de interesse om dit zoveel mogelijk te doen. Je kan er dan voor kiezen om danslessen voor een bestaande dansschool te geven of onder een eigen naam.

Ook als je start met lesgeven vanuit een hobby zal je al snel ontdekken dat het geven van danslessen veel verantwoordelijkheden en verplichtingen met zich meebrengt, iets waar we onze deelnemers tijdens onze docentenopleidingen, als eerst op wijzen.

mordechay_salsaventura

Zo wil je er als docent van bewust zijn dat jouw woorden aanzienlijk zwaarder kunnen wegen dan die van iemand anders. Als jij dus, vanuit je rol als docent, tegen iemand zegt dat hij/zij het niet goed doet, dan kan dat een enorme impact hebben die verder gaat dan je zelf misschien zou willen.

Ook de manier waarop je les geeft is een grote verantwoordelijkheid.

Hoe zou jij het bijvoorbeeld vinden om te ontdekken dat je jouw boodschap met 200% kan vergroten qua impact door bepaalde strategieën toe te voegen aan je presentatie en communicatie?

En hoe zou je het vinden als je manieren zou ontdekken waarbij je wel 2 tot 4 keer zo snel iets kan overdragen op je cursisten? Die strategieën en methoden bestaan en ik kan je onbescheiden mededelen dat we dit al ruim 10 jaar tijdens onze docentenopleidingen stap voor stap met de deelnemers delen.

De Kunst van het Lesgeven is je bewust zijn van hetgeen je doet, hetgeen je zegt en hetgeen je niet doet of zegt. Ieder moment van de les. Daarbij rekening houdend met de positie die je inneemt, de richting die je kiest, de snelheid waarmee je praat, de hoogte van je stem, wie je aankijkt of juist niet. de woorden die je daarbij kiest en nog veel meer.

Door jezelf didactisch, persoonlijk en danstechnisch te ontwikkelen kan je het beste van jezelf geven voor de beste versie van jezelf te worden.

Nu lijkt dit misschien ingewikkeld maar het is vergelijkbaar met auto rijden. In het begin is alleen het sturen al een hele handeling. Daarna leer je gasgeven en remmen. En voordat je het weet ben je aan het schakelen en weet je niet meer hoe je nu precies van A naar B bent gekomen. Daarnaast heb je de verantwoordelijkheid om met 50 km. Per uur door de straat te rijden en rekening te houden met anderen.

Net als bij het autorijden kan je bij een dansles flinke brokken maken als je niet oplet.

Net als bij het autorijden kan je bij een dansles flinke brokken maken als je niet oplet.

Zo is het ook met lesgeven. Een grote, niet te onderschatten verantwoordelijkheid. Hoe vaker je het doet, hoe beter je erin wordt.

Terug naar het lesgeven vanuit professie of vanuit hobby.

Want hoe weet je nu of, als je les gaat geven, dit full time wilt gaan doen of part time? Hoe weet je nu bijvoorbeeld of je hier je baan voor op wilt gaan zeggen of dat je het vooral naast je werk wilt blijven doen?

Hieronder deel ik een korte lijst met mogelijke voor- en nadelen van het full time of part time dansles geven.

De voor- en de nadelen van het full time lesgeven.

  1. Het voordeel van full time lesgeven is dat je nu zelfstandig bent en dat je zelf kan bepalen hoeveel lessen je gaat geven en hoe je jouw dagen indeelt. Hoewel; je moet er natuurlijk wel voldoende aan overhouden om van te leven dus helemaal vrij ben je er niet in.
  2. Het voordeel van full time lesgeven is dat je inzet wordt beloond door een hoger inkomen.
  3. Het voordeel van full time lesgeven is dat je van je hobby je inkomen hebt gemaakt. Hoeveel mensen kunnen dat nu zeggen?
  4. Het nadeel van full time lesgeven is dat je (vooral in het begin) veel alleen zal moeten doen en dat je geen collega’s hebt die je kunnen motiveren en inspireren.
  5. Het nadeel van full time lesgeven is dat je werkt nooit eindigt en dat je dus al snel veel meer dan 40 uur aan het werk kan zijn.
  6. Het nadeel van full time lesgeven is dat je waarschijnlijk je hobby kwijt bent.

De voor- en nadelen van het part-time / als hobby, lesgeven.

  1. Het voordeel van hobbymatig lesgeven is dat je niet afhankelijk bent van het inkomen van je danslessen. Dat scheelt een hoop stress als het wat minder gaat. Zo bouw je bij een werkgever vaak een pensioen op en heb je meestal een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
  2. Het voordeel van hobbymatig lesgeven is dat je zelf kan bepalen hoe vaak je dit doet. Zo kan je zelf bepalen of je 1 of meerdere keren per week les wilt geven.
  3. Het voordeel van hobbymatig lesgeven is dat je daarmee je hobby meestal behoudt.
  4. Het nadeel van hobbymatig lesgeven is dat je het meestal naast je werk doet en dat je, als je al een redelijk inkomen hebt, vaak meer belasting zal betalen over de danslessen omdat je wellicht in een hogere schijf terecht komt.
  5. Het nadeel van hobbymatig lesgeven is dat je meestal afhankelijk bent van de beschikbaarheid van de dansschool of je wel/niet wordt ingeroosterd.
  6. Het nadeel van hobbymatig lesgeven is dat je, als je voor een dansschool lesgeeft, vaak wat minder vrijheid hebt om de lessen in te delen zoals jij dat graag wilt. Vaak wordt er verwacht dat je een bepaald programma volgt.

Zaterdag 11 juni as. Geven wij een Gratis Kizomba Docententraining van maar liefst 3 uur! Meld je HIER aan.

 

VRAAG:

Werk jij liever voor jezelf als zelfstandige of liever voor een werkgever? En waarom?

 

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en andere Social Media. 

X