“Er lijkt zowaar enige beweging in te komen. Een aantal branches mogen weer open en de ‘intelligente lockdown” wordt langzamerhand versoepelt. 

Althans zo lijkt het. 

Om te beginnen begrijp ik heel goed dat politici het moeilijk hebben in deze tijden. 

Ik snap het. Echt! 

Zoals Marc Rutte het zei: “we moeten met 50% van de kennis 100% van de beslissingen nemen”. 

Toch beginnen zich op zowel de voorgrond als de achtergrond zich een aantal scenario’s af te spelen waarvan ik denk: “Ben ik nou de enige die dit ziet of denkt de rest voor gek verklaard te worden als ze zich erover uitspreken?“. 

Nu wil ik deze blog niet misbruiken om een politiek verhaal op te steken. Daar zit je waarschijnlijk als dansliefhebber wellicht helemaal niet op te wachten.  

“Morry, hou het nou even gezellig ja”! 

Diegenen die dit denken raad ik aan niet verder te lezen.

Nu kan het nog. 

Ben je er nog? Oke, zeg dan niet dat ik je niet heb gewaarschuwd ;-). 

Er staan namelijk meer dan 200 “hele gezellige” blogs op deze site. Genoeg leesvoer vol “gezelligheid” zou ik zeggen.

Maar op dit moment vind ik het even niet zo “gezellig”.

Het is vandaag 5 mei als ik dit schrijf.

Gisteren was het 4 mei. Die ene dag van het jaar waarop ik extra denk aan onze 21 familieleden die zijn omgekomen in Auschwitz, Monowitz en Sobibor. Broers, schoonzussen, neefjes en nichtjes. Ik heb ze nooit gekend. Mijn oma wel. 

 Krachtige 4 mei-toespraak op de Dam van koning Willem-Alexander ...

We keken gisteren naar een bijna lege dam en een koning die zijn volk toesprak zonder ze te kunnen zien.  Het zijn bizarre tijden. Ook voor onze Willem Alexander. 

En ik dacht ook even aan vorig jaar. Hoe anders het leven er toen uitzag.

Wat ging het eigenlijk goed. 

En de vraag die denk ik ook bij jou dagelijks speelt komt ook nu in mij op.

 

 Hoe komen we hier toch uit met z’n allen? 

 

De manier waarop we hier ‘uit’ komen zal voor een heel groot deel afhankelijk zijn van de manier waarop we er steeds verder in komen. 

 

Een paar weken geleden vroeg onze minister Hugo de Jonge, de gehele ondernemerswereld met protocollen te komen. En dit moest binnen een paar dagen gebeuren zo zei hij erbij.  

En.. het moest per branchevereniging. Anders zou er niet eens naar worden gekeken.  

Onder het motto: “Deze gehele situatie brengt ook hele mooie dingen met zich mee” gingen alle dansondernemers hard aan de slag om met ‘iets’ te komen. Verschillende belangenverenigingen, bonden, associaties en nieuwe kerngroepen werden gevormd en … binnen een paar dagen lag er een protocol. 

Er lijkt een crisis nodig om wonderen te doen gebeuren maar… we did it! 

En niet alleen de danswereld kreeg iets voor elkaar.  

Ook de bioscopen, sportscholen en de horeca kwamen met vergaande plannen om de 1,5 meter samenleving onder het “nieuwe normaal” (waar ik zo op terug zal komen) te realiseren.

Niet dat het rendabel zou zijn. Dat niet. Maar goed, van niks naar iets doet een gemiddelde ondernemer al snel een vreugdesprongetje maken.

Na wekenlang een soort ‘vrijwillige’ gevangenschap te hebben ervaren (want laten we eerlijk zijn; als je naar buiten wilde dan kon dat, wat we lang niet van alle andere landen konden zeggen), waren we maar wat blij met het vooruitzicht dat we weer iets zouden kunnen gaan doen met z’n allen.

Maar dat geluk was van korte duur. 

Die maandag moest het protocol af zijn had Hugo gezegd. Die dinsdag daarop hoorden we dat de ‘Intelligente lockdown’ t/m 19 mei zou worden verlengd. 

Uuuuh wacht even! 

Nu kan je mij een hoop vertellen maar ik kan mij er niets bij voorstellen dat de minister 4 dagen daarvoor oproept om met z’n allen binnen 4 dagen een protocol aan te moeten leveren om op dag 5 te roepen dat alles met een maand wordt verlengd???

Oke, adem in … adem uit.

Er was nu wel meer tijd om dat protocol dat binnen 4 dagen af moest beter af te maken. Was dat misschien de strategie van onze Hugo?  

Inmiddels zijn er wat ontwikkelingen gaande in onze buurlanden.

En een, volgens de WHO, wel heel ongehoorzaam landje lijkt potverdorrie een geheel eigen weg te gaan; Zweden.

Kritiek neemt toe, maar de terrassen zitten in Zweden nog altijd ...

Nu werd er al snel verteld dat die Zweden zich nergens iets van aantrekken maar dat blijkt, als je de moeite neemt erin te duiken, niet waar.

Ze nemen wel degelijk voorzorgsmaatregelen maar kiezen er simpelweg niet voor om alles op slot te gooien.

Zo geldt er wel een verbod op grote bijeenkomsten en middelbare scholen en universiteiten blijven gesloten. Maar restaurants, bars, winkels en parken blijven gewoon open. En ik begin een vermoeden te krijgen dat die Zweden wel heel dicht bij de beste aanpak zitten.

 

Nu is het met de kennis van nu achteraf altijd gemakkelijk oordelen en ook die Zweden zou het natuurlijk mis kunnen hebben hoewel de cijfers dat niet laten zien. 

Want zoals ik mijn verhaal begon, kan ik mij goed voorstellen dat je met maar heel weinig kennis, in het begin bepaalde besluiten neemt waarvan je achteraf kan constateren dat het wat overdreven was.

Maar inmiddels is er wel degelijk veel meer bekend over het virus.

Sociaal geograaf en analist Maurice de Hond wist al heel snel met data te komen waaruit blijkt dat aerosols een belangrijke rol spelen bij de overdracht van Covid19. Zijn conclusies worden keer op keer gemarginaliseerd. Maurice is een beetje een schreeuwende in de woestijn aan het worden maar vrijwel al zijn conclusies blijken tot u nu toe te kloppen.

De RIVM volgt blind de WHO en die blijven beweren dat dit niet of nauwelijks het geval is.

De WHO volgt op haar beurt weer een groot aantal wetenschappers en die gehele organisatie blijkt in leven gehouden te worden door een groot aantal overheden en wat private geldschieters waaronder Bill Gates. Die roept doodleuk dat hij ‘vaccinatie specialist’ is en dat de ‘enige’ oplossing toch echt wereldwijde vaccinatie is.

Langzamerhand worden we in Nederland met z’n alleen een 1,5 meter samenleving in geduwd onder het motto van ‘het nieuwe normaal’ terwijl dat heel waarschijnlijk helemaal niet nodig is. Althans niet altijd en overal.

Hebben we overigens  enig idee wat het betekent om maanden of zelfs jaren lang in een 1,5 samenleving te leven?

In veel wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat aanraking enorm belangrijk is. Bij knuffelen komen er allerlei stoffen vrij zoals serotonine en oxytocine. Daar worden we blij van zoals wij dansers maar al te goed weten. Daarnaast vermindert het ook de aanmaak van stress hormonen zoals cortisol en adrenaline. Baby’s sterven als ze geen liefde in de vorm van fysieke aandacht krijgen. 

Ik vind het dan ook ongehoord dat deze 1,5 meter samenleving tot het “Nieuwe Normaal” is getorpedeerd. Ik zou het dan in ieder geval het Nieuwe Abnormaal willen noemen. Dan gaan we er in ieder geval vanuit dat het iets tijdelijks is en dat ‘normaal’ toch echt iets anders is. 

Maar combineer bovenstaande met een flinke economische recessie of zelfs depressie en je hebt volgens mij het recept voor een doemscenario wat sociaal, economisch en emotioneel veel en veel meer schade zal opleveren dan het gehele Covid19 ooit had kunnen veroorzaken met tot nu toe een sterftepercentage van rond de 1 a 2%.

Gooi daar nog eens wat verplichte vaccinatie ideologieën overheen, creëer wat NSB-meldpunten om je buren te verraden die zich niet aan de verplicht 1,5 meter afstand houden en je kan je mobiele telefoon met die straks verplichte app op je jas naaien.

Zo, dat is eruit. Maar zeg niet dat ik je in het begin niet had gewaarschuwd.

En nogmaals, alle begrip voor een overheid in paniek. Maar wat mij betreft slaan we toch echt een beetje door met z’n allen.

Ten eerste is de bevolking een hele berg angst aangepraat. Sommigen mensen zie je op tien meter afstand al de straat oversteken. Anderen springen nog net de bosjes niet in als je ze iets wilt vragen op straat.

Wist je bijvoorbeeld dat je in overtreding bent als je met je vriend of vriendin, waarmee je een vaste relatie hebt, binnen de 1,5 meter van elkaar komt? Althans, als je niet op hetzelfde adres staat ingeschreven. Wie bedenkt zoiets?

Ik vind het niet vreemd dat ouders hun kinderen niet meer naar school durven te brengen en dat onderwijzers zichzelf de proefkonijnen van de samenleving vinden.

Diezelfde overheid die nu beweert dat dit veilig is, heeft er eerst voor gezorgd dat iedereen de stuipen op het lijf is gejaagd.

Hoe gaat de overheid en de media, nadat ze eerst iedereen de stuipen op het lijf hebben gejaagd,  deze angst weer wegnemen?

En waarom hoor ik niemand binnen de overheid praten over manieren om een bijdrage te leveren aan het verlagen van het aantal doden door bijvoorbeeld het verhogen van onze weerstand?

Op pubmed vind je honderden onderzoeken over het verhogen van je weerstand.

Afgelopen week kwam er een arts bij Jinek vertellen dat resveratrol, een eenvoudig supplement, weleens goed zou kunnen werken bij Covid19. En ja hoor, daar gaat de massa. Hamsteren!

Heel veel onderzoek toont ook aan dat vitamine C, D, selenium, magnesium en zink een goede combinaties is om je weerstand te verhogen.

De geneeskracht van een knuffel - gezondNUEn wat dacht je van voldoende ontspanning, in de zon zitten, een wandeling maken, sporten, slapen en gezond eten? En ja, een goede knuffel is ook heel gezond. Ik hoor onze RIVM daar nog altijd niets maar dan ook niets over zeggen.

Als je het mij vraagt leef ik liever één maand in vrijheid dan 5 jaar in angst. Maar dat ben ik.

Voor mij is vrijheid dan ook belangrijker dan veiligheid. Maar nogmaals, ook dat ben ik.

En het gaat hier niet om mij. 

Ik vraag je dan ook niet het met mij eens te zijn. Ik respecteer welke andere mening dan ook. Ik hoop alleen dat je mijn mening ook respecteert.

Wel vraag ik mij af of je het met mij eens bent.

Want als je het mij vraag stel ik voor dat per 1 juni onze deuren weer openen en dat we gezamenlijk onze angsten los laten. 

Ik stel ook voor dat we ons niet laten dwingen in een 1,5 meter samenleving onder het motto van het ‘nieuwe normaal’. 1,5 meter afstand is NIET NORMAAL, dat is abnormaal. En wij dansers weten dat volgens mij als maar heel weinig anderen! 

Hoe we dan open gaan en welke spelregels we kunnen hanteren weet ik ook nog niet.

De vraag die ik wel aan jou heb is of jij weer zou gaan dansen?

Je mag je reactie hieronder plaatsen? Als je dat liever niet doet kan dat ook prive en zelfs anoniem via de volgende link.

https://forms.gle/f8WQ9cXpQ4aej2gU9  

Ik bedank je bij voorbaat voor welke reactie dan ook.

OP ONZE VRIJHEID

Morry

 

Stel je deze blog op prijs? Deel deze dan even op Facebook en andere social media.  

X