Enthousiast en met frisse moed verhuisde ik 2 jaar geleden naar – het voor mij onbekende – Den Haag. Nog voor de officiële housewarming besloot mijn Zuid-Amerikaanse partner me te verlaten om een nieuwe start te maken met een andere vrouw in Peru. Als kersverse alleenstaande moeder had ik het gevoel gefaald te hebben. En dat terwijl ik zoveel had opgegeven om deze relatie te doen slagen: mijn zelfvertrouwen en passie voor het dansen. Hoe hoog de tol ook mocht lijken, op dat moment woog de angst voor eenzaamheid en alleenstaand ouderschap vele malen zwaarder.

Gevuld met verdriet en wanhoop begon ik mijn “nederlaag” langzaamaan te accepteren. En er kwam weer wat licht, want niets of niemand stond me meer in de weg om Latin dancing weer op te pakken. Al googlend kwam ik al snel bij Salsaventura uit en ik schreef me in voor Salsa en Zouk. Dit bleek een “life changing” keuze te zijn. Ik heb het dansen als zeer helend ervaren. Allereerst is dansen een sociale aangelegenheid en heb ik in no time vele mensen ontmoet, waar ik mijn passie voor dansen mee kan delen en heb ik waardevolle vriendschappen gesloten. Verder bracht dansen me enorm veel vrijheid, want ik kan “zonder gêne” mannen ten dans vragen en alleen naar een feest of festival gaan met de garantie dat ik heerlijk ga dansen.

Naast de vrijheid en levensvreugde die ik ervaar, heb ik vooral mezelf weer teruggevonden. Door te dansen kom je letterlijk weer met beide benen op de grond te staan. Immers, komt de energie van Latin dances “van beneden” en is het belangrijk dat de voeten goed in contact blijven met de grond. Hierdoor ging ik meer “aarden” in mijn eigen lichaam en energie. Verder merkte ik dat dansen een manier was om mezelf te uiten door bijvoorbeeld styling, musicality en gezichtsuitdrukkingen aan de dans toe te voegen of op de lyrics te dansen.  En uiteraard is het een goede “uitlaatklep”, want wie denkt er tijdens een heerlijke dans nog aan werkdruk of het betalen van rekeningen? Ik in ieder geval niet!

Vooral bij Zouk vond ik de ruimte en vrijheid om mezelf te uiten. Doordat connectie met de muziek, danspartner en het gevoel centraal staan, is er veel variatie mogelijk qua afstand tot de danspartner, styling en musicality. Hierdoor kan je er samen iets unieks en intiems van maken. Bij Salsa vond ik een manier om mijn danstechniek (spinning, figuren, dips en tricks) en dansstijlen (on 2, LA en cubana) verder te ontwikkelen. Wereldwijd wordt er salsagedanst, dus het is zeker een goede investering. Het heerlijke aan Bachata vind ik dat je naast de verschillende stijlen (vb romantica, dominicana, sensual en moderna) de vrijheid hebt om op bijvoorbeeld de bas of güira te dansen. Dit geeft je zelfs de mogelijkheid om op een ander ritme dan je partner te dansen. Daarnaast kun je er met dominican footwork, sensual moves en breaks samen met je papi en er bachata auténtica van maken. Door mijn eigen “dansstijl” in zowel Zouk, Salsa als Bachata te ontwikkelen – in samenwerking met mijn danspartner(s) -, kwam ik dichterbij mezelf. Hierdoor groeide mijn zelfvertrouwen, want hoe goed je danstechniek ook mag zijn, alles valt of staat met uitstraling, lichaamshouding en zelfvertrouwen.

Een ander helend aspect van  Latin dancing was voor mij om te leren om de controle en regie (voor een groot gedeelte) los te laten en bij mijn danspartner neer te leggen. Om eerlijk te zijn heeft me dit de nodige moed en moeite gekost, omdat ik helaas een aantal keren de schaduwzijde van het mannelijk en vrouwelijk samenzijn heb moeten ervaren. Latin dansen gaf mij daarom bij uitstek de kans om het evenwichte samenspel tussen man en vrouw te voelen. Immers, dansen doe je toch echt samen. Of je nu leidt of geleid wordt, het is de connectie/ het samenspel, wat de dans een Latin dance maakt. Juist door de regie los te laten, kreeg ik het vertrouwen terug in mezelf en in de ander en onstond er ruimte om de muziek te voelen, te shinen en te stylen. Hierdoor ervaar ik mijn vrouwelijkheid als iets moois en waardevols.

Kortom ik ben ontzettend dankbaar voor de gevolgen van mijn relatiebreuk, omdat het me weer op de dansvloer heeft gebracht en me vele oude en nieuwe vriendschappen heeft (terug)gebracht. Ik heb de verbinding met mezelf en met anderen uitgediept. Het heeft er zelfs aan bijgedragen dat ik samen mijn ex-partner – inmiddels een goede vriend – en zijn vrouw – een schone latina en nieuwe vriendschap – tijdens hun verblijf in Nederland heb genoten van de muziek en het dansen op een salsafeest. Ik kan alleen maar zeggen: LATIN DANCING CONNECTS PEOPLE AND HEALS BODY AND MIND.

Salsaventura (Zoukcity, Totally Zouk, Club Fiera en Bachata Passion) ontzettend bedankt voor het terugbrengen van de passie in mijn leven en alle mooie vriendschappen en danservaringen. Bedankt lieve dansers, zonder jullie geen dansjes. Dansen betekent heel veel voor mij en ik hoop mijn passie nog lang met jullie te kunnen delen.

Door: Jumi van der Velde

Ik ben heel nieuwsgierig wat dansen voor jou betekent. Ik lees graag hieronder je reactie / ervaring.

X