Je kunt er bijna niet meer omheen; het Kizomba virus verspreidt zich als een olievlek over het land. Voor mij aanleiding om deze blog volledig te wijden aan de nieuwste sensatie van dit moment: de Kizomba!

Kizomba is een muzieksoort en dans met haar roots in Angola. Hoewel er sporen zijn van het woord Kizomba die teruggaan tot het jaar 1890, werd de Kizomba zoals deze momenteel de wereld verovert pas populair in de jaren ’80. Op dit moment verspreidt de Kizomba zich in hoog tempo over de gehele wereld en ook Nederland is inmiddels in de ban van de Kizomba.

De zwoele klanken van de Kizomba zijn heerlijk om naar te luisteren en bovenal: om op te dansen. En het past geweldig bij de andere dansen zoals de Salsa, de Bachata en de Zouk. Sterker nog: een leek zal het verschil tussen een Zouk nummer een Kizomba nummer niet eens horen. Je kunt dan ook op een Kizomba de Zouk dansen en andersom, al is dat wel een beetje te vergelijken met een Merengue dansen op een Salsanummer. Het kan, maar lekker is anders.

Wat vooral opvalt aan de Kizomba is de bijzondere manier waarop het wordt gedanst. Vond je de Bachata intiem? Wacht tot je de Kizomba hebt gezien of beter nog; ervaren! Voeg daar het leiden en volgen van de Tango aan toe (vanuit het bovenlichaam) en je komt in de buurt van de Kizomba ervaring. Daarnaast bestaat het voetenwerk uit een niet synchroon aantal passen op de maat. Zo kan je op de 1e t/m 8e tel doorstappen, rust houden, dubbele passen maken; en dat ongeacht met welk been. Opvallend is dat er met het linkerbeen vaak een dubbele pas wordt gemaakt. Dit maakt het voor dames noodzakelijk om ‘los te laten’ en volledig in te tunen op de partner die op zijn beurt goed moet aangeven wat hij wilt. Deze ultieme combinatie maakt het dat het dansen van de Kizomba anders en authentiek voelt, en dat Kizomba hard op weg is de Latin Scene te veroveren.

kizombapopulair

Goed, dat was de theorie. Nu de praktijk. De meest gehoorde opmerking over de Kizomba: het is zo intiem! In sommige gevallen: eens. Ik zie wel eens stellen dansen op een manier die nog het meeste weg heeft van seks met je kleren aan. De dame beweegt met haar heupen niet alleen zijwaarts, maar ook van voor naar achter, en van boven naar beneden. En dat tegen het been van de man aan. Daarbij helpt de man de dame nog een handje door met zijn onderarm op haar onderrug de bewegingen van haar heupen te sturen en te accentueren. Kortom: op deze manier is de Kizomba geen dans om met anderen te dansen als je een jaloerse partner hebt…

Toch kan de Kizomba, net als de Bachata op een ‘nette’ manier worden gedanst. Op deze manier raken de bovenlichamen elkaar wel, maar de onderlichamen niet. Hierdoor ontstaat er ruimte voor geweldig voeten- en benenwerk zoals je dat ook wel in de Tango ziet met de bekende ‘Ochos’. Bij Salsaventura kiezen we er voor, vooral in de Beginners lessen, om de Kizomba op deze ‘nette’ manier te leren dansen. Je bent dan zelf vrij om afstand te bewaren of er sámen voor te kiezen wat dichter bij elkaar te dansen.

kizomba2

Inmiddels heeft een deel van ons docententeam zich gespecialiseerd in de Kizomba en zijn wij klaar voor de start van onze Kizomba cursussen, die we vanaf januari in Rotterdam, Den Haag en Utrecht aanbieden. En voor diegenen die een cursus te lang vinden, hebben we op 8 december aanstaande ook een Kizomba in 1 Day Bootcamp!

En wil je al gaan oefenen? Op vrijdag 30 november hebben wij een extra Kizombazaal tijdens de Bachata y Mas in Engels te Rotterdam. Vrijdag 7 december organiseren wij onze eerste Kizomba e Mais party in Engels te Rotterdam en op zaterdag 8 december 2012 hebben wij de Zouk meets Kizomba party in de Machinist. Daarnaast organiseren wij binnenkort ook Kizomba avonden in Den Haag en Utrecht.

Salsaventura is dus klaar voor de Kizomba!

  • Heb jij al van de Kizomba gehoord?
  • Denk jij ook dat de Kizomba hype blijvend is?
  • Vind jij de Kizomba te intiem om met iedereen te dansen?
  • Hoe was jouw eerste Kizomba ervaring?

Kijk voor alle lessen en bootcamps op www.salsaventura.nl 

Groetjes,

Morry

X