Ok, ik geef het toe; 25 jaar geleden toen de Salsa langzaam populair begon te worden in Nederland was er geen internet (althans niet toegankelijk voor de burger), een mobiele telefoon zag eruit als een koffer en een flyer in de danswereld was een printje met zwarte inkt op een gekleurd papiertje. En in Nederland was de Bachata, Zouk of Kizomba  nagenoeg onbekend. Het was Salsa dat de klok sloeg.

Nu, velen jaren later is de Salsa, net als de Tango, niet meer weg te denken uit de danswereld. En dat terwijl beiden dansen niet heel eenvoudig zijn om te leren.

Inmiddels is het duidelijk dat binnen iedere dansvorm sub stromen of stijlen ontstaan. Meestal lijken die simpelweg te worden veroorzaakt vanuit (culturele) interpretatieverschillen.

In Nederland dansten we de Salsa eerst met het rechterbeen voor, voordat we ontdekten dat de rest van de wereld met links voor danste. Velen danste op de 3e tel (vaak onbewust) voordat we ontdekten dat het consequent dansen op de 1e tel bepaalde voordelen heeft.

Toen er eindelijk een soort eenheid bleek te ontstaan waarbij we allemaal links voor danste op de 1e tel kwam er voor de fanatieke dansers de switch naar de 2e tel met de Mambo On2.

Dit hele proces duurde ongeveer 15 jaar!

Kizomba

Als ik mij niet vergis is de Kizomba ontstaan in het jaar 1986 in Angola. Daarmee is Kizomba, mede door de hulp van het internet, de snelst ontwikkelde koppel dansvorm ter wereld.

De Kizomba had wat opstartproblemen. In 2011 organiseerden we de eerste Kizomba docentenopleiding en er waren welgeteld slechts 2 inschrijvingen. Het jaar daarna deden we een nieuwe poging en met 18 inschrijvingen bleek er in één jaar heel veel veranderd. De Kizomba had onzichtbaar, ergens in de kosmos, het startsein gekregen.

Sindsdien is het snel gegaan. Kizomba danslessen, Kizomba workshops, Kizomba bootcamps, Kizomba demonstraties, Kizomba festivals en Kizomba shows.

Interessant gegeven: Dit hele proces duurde slechts 3 jaar!

En over shows gesproken; hoewel je een Kizomba kenner moet zijn om een authentieke Kizomba show op waarde te kunnen schatten, is er inmiddels wereldwijd een trend ingezet waarbij de Kizomba shows  ook voor het grotere publiek toegankelijk worden door een mix met andere dansstijlen.

Mistura Movement is wereldwijd een sensatie door hun shows waarbij ze Kizomba mengen met andere dansstijlen.

Mistura Movement is wereldwijd een sensatie door hun shows waarbij ze Kizomba mengen met andere dansstijlen.

Inmiddels gaat de Kizomba nog een stap verder want ook de Kizomba kent inmiddels een aantal sub stijlen waarvan de Kizomba Urban, ook wel Urban Kiz genoemd de meest bekende is. Deze in Frankrijk ontstane substroom binnen de Kizomba zorgt voor aardig wat ophef binnen het Kizomba landschap.

Aanhangers van de Classic Kizomba voorspellen dat de Urban Kiz een voorbijgaand karakter heeft; Een zomerrage die nog max 2 jaar aanhoudt en dan stilletjes op de achtergrond zal verdwijnen.

Aanhangers van de Urban Kiz beweren juist dat dit ‘de nieuwe’ Kizomba is.

Als ik dit soort discussies voorbij zie komen begin ik meestal te dagdromen. In zo’n dagdroom zie ik dan meestal mezelf in een soort ruimtepak landen tussen 2 menigtes. Aan de ene kant staan de aanhangers van de Classic Kizomba en aan de andere kant de groep van de Kizomba Urban, schreeuwend elkaar trachtend te overtuigen van elkaars gelijk.

Tijdens die landing draag ik een witte vlag met 1 woord erop: KAPPUUUUHHH! (Haags voor ‘NU OPHOUDEN’!)

astronaut_kappuuuuh_salsaventura

Waarom draag ik een ruimtepak? Omdat ik uit de toekomst kom! Seen it, done it guys!

Er had op die vlag net zo goed kunnen staan: ‘Life is too Short! Shut up and Dance‘, maar dat paste niet!

Ook wij Salsa dansers hadden deze verhitte discussies! Wel switchen naar links voor, niet switchen naar links voor. De On2 is een trend, de On2 is de nieuwe Salsa enz. enz.
Achteraf geloof ik niet dat al die discussies ook maar tot iets hebben geleid. Allemaal kostbare tijd waarin we nog meer hadden genieten van het dansen, van de muziek en van elkaar.

Een wijs man zei ooit: ‘Absorb what is useful, discard what is not’! Respecteer elkaars stijlen, zoek met volledige overgave de verschillen en gebruik wat voor jou bruikbaar is en negeer hetgeen voor jou niet bruikbaar is.

I rest my case.

 

IK HOOR HEEL GRAAG JOU MENING HIERONDER

 

Met de groeiende vraag naar Kizomba danslessen is er ook een groeiende vraag naar goede Kizomba Docenten. Zaterdag 11 juni organiseren we een 3 uur durende Gratis Training voor diegenen die mogelijk Kizomba docent of assistente willen worden. Meld je HIER aan. 

 

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en/of andere Social Media. 

X