Een van de meest gestelde vragen door klanten is: “wat moet ik aan tijdens een dansles of een gratis proefles”?

De blog van vorige week, waarbij maar liefst 9 topdanseressen aan het woord kwamen over hun kledingstijl brak dan ook alle records.

Deze week is het woord aan de heren!

Aan het woord zijn: Ronald Pieters, Raul Kambel, Patrick Mussendijk, Brian Libier, Randolph Brion, Manoah Bernabela en Sergio Bottse.

Ook aan de heren stelde ik de volgende vragen:

1. Wat voor kleding draag jij het liefst als het gaat om
A. Social night (meer ontspannen sfeer, chill)
B. Typische Salsa avond (meer fanatieke dansers)
C. Congres / festival (hardcore, updress en toch ‘looking good on the dancefloor’)

2. Op welke manier beïnvloed de kleding die je draagt jouw dansen?
Hoe anders dans je, afhankelijk van de kleding die je draagt?

3. Draag je weleens een colbert tijdens het dansen? En zo ja, wat zijn je tips?

 
Ronald Pieters van RV Síntesis – Amsterdam

ronald-pieters-salsaventura

Het blijft een gevoelsmatige keuze. Om eerlijk te zijn zou ik het liefst (ook in het dagelijks leven) enkel in een sportbroek willen lopen! Voor mij heeft dansen, of het nou social, lesgeven/volgen of trainen, de intensiteit en beleving van sport. Heerlijk!

Bewegen is emotie! De beste dansjes heb ik dan ook vaak op gewone socials na de lessen; in sportbroek en t-shirt!

Het dansen, de muziek en het genieten staat centraal, op dat soort feestjes zijn er zo min mogelijk ongemakken. Maar aangezien de meeste feestjes in uitgaansgelegenheden zijn, is het ook leuk om wat beter gekleed te gaan. Bij casual feestjes kies ik eerder voor een spijkerbroek en t-shirt.

Bij de fancy feestjes of congress avonden ga ik eerder voor een pantalon met overhemd, of een geheel pak! Toch heb ik altijd gemakkelijke kleding extra achter de hand. Beleving wordt intenser naarmate je jezelf ontdoet van ongemakken, en die kunnen er veel zijn op feestjes! Overcrowded, problematische vloeren, extreme temperaturen. Dit kennen we allemaal, toch? Hier hebben we echter geen invloed op. Onze kledingkeuze wel!

Gelukkig is mijn liefde om te dansen groter dan mijn behoefte om mijn smaak te profileren. Ik ben dan ook in staat om op een feest te wisselen van 3-delig pak naar sportbroek/t-shirt, want urenlang een Finse sauna binnen je pak dragen brengt je niet naar die heerlijke stoffen (zoals endorfine) die aangemaakt worden tijdens het dansen/luisteren naar muziek!

Raul Kambel – Utrecht

Raul_Kambel_Salsaventura

Ik ben erg gecharmeerd van de Palladium periode, waar het uitgaan echt een happening was. Men leefde de gehele week naar de zaterdag avond toe waar het spektakel zou gaan losbarsten olv: Tito Rodriquez, Tito Puente, Machito en nog veel meer top Mambo Big Bands. Men kleedde zich hier ook opperbest tot in de puntjes (zakdoek, manchetknopen, Choker etc). Deze stijl van kleding is voor mij crème de la crème qua klasse en heeft daarom ook mijn voorkeur. Dat is dan ook de reden dat ik graag de nodige aandacht besteed aan mijn kleding.

Op een social night draag ik, gezien het ontspannen karakter, wel graag een spijkerbroek maar zal dit wel combineren met een mooie blouse en latin ballroom dansschoenen.

Als ik naar een typische Salsa avond ga dan draag ik het liefst een pantalon met een mooie blouse daarop, variërend met of een stropdas, of een colbert.

Op een congres voeg ik daar nog een choker in de blouse aan toe of een stropdas erbij. En het liefst lak dansschoenen.

Mijn 1e tip voor het dragen van en colbert: verwen jezelf eens met een op maat gemaakte colbert bij een kleermaker (veel tailors in de danswereld). Die maken een danscolbert op maat waarbij hij toch SlimFit is maar zodanig gemaakt wordt, dat je colbert niet omhoog schiet bij de schouders, als je je arm omhoog doet bij het leiden.

2e tip, neem een donkere kleur. Lichte kleuren geven snel af, en natte plekken zijn daardoor snel zichtbaar.

Voor mij geldt ‘kleding maakt de man’. Voor mij is de kledingstijl een uiting van wie ik ben en wat ik uitdraag. Door de kleding beleef ik de dans veel intenser en dat straal ik dan ook uit op de dansvloer. Het complete plaatje: de muziek, 100% jezelf kunnen en durven zijn, en volop genieten.


Patrick Mussendijk van Guateque Dancecompany – Amsterdam

patrick_mussendijk_salsaventura

Door de jaren heen is er best veel veranderd. Vroeger ging je naar een feest om te dansen en ging je standaard netjes gekleed. Door de meer social feesten is er een andere sfeer ontstaan. Meer ontspannen. En hier past wat mij betreft een meer casual kledingstijl bij.

Voor mij begint het al bij het kiezen van mijn kleding uit mijn kast. Ook daarbij is het sterk afhankelijk van hoe ik mij voel op zo’n moment.

In het algemeen kleed ik mij op een salsa social het liefst in een combinatie van casual en netjes of geheel netjes. Dit zit ook wel in mijn opvoeding merk ik. Je gaat een avondje stappen en dan moet je goed gekleed zijn. Dit valt voor mij onder de fatsoensnormen die je van je ouders meekrijgt. Ik merk dat veel mensen hier anders over denken en zich voor ieder feest hetzelfde kleden. Dat is best jammer.

Stijlen en kleuren geven je een andere vibratie. Je zou dit ook in het dansen ‘attitude’ kunnen noemen. Ik voel me zelf het lekkerst als ik netjes gekleed ben. Stropdas of vlinderdasje erbij, mooie schoenen en broek. Dit geeft me het palladium gevoel.

Als ik een colbert draag dan zorg ik dat het niet teveel wappert. Tip: Laat hem vooral niet helemaal nat worden van het zweet en zorg altijd voor wat extra kleding. Je danst tenslotte niet alleen voor jezelf.
Brian Libier van Salsaddiction – Utrecht

brian-libier-salsaventura

Bij een social night kleed ik mij heel casual. Voor mij is dat een jeans met een shirtje. Het gaat er vooral om dat het comfortabel zit om te kunnen dansen. Ik draag altijd een ondershirt of hemd omdat als ik eenmaal begin met dansen ik er helemaal in op ga en ook ga zweten. Dan ben ik in ieder geval niet gelijk helemaal doorweekt wat voor een dame heel onaangenaam moet zijn.

Op een typische salsa avond zal ik iets meer letten op mijn kleding. Bijvoorbeeld een bodyshirt (slimfit) op een wat nettere jeans. Iets netter dan bij een gewone social night.

Bij congressen is de vrijdag meestal ‘dressed’ maar niet teveel. Dan kies ik voor een nette jeans of een meer fashionable broek, een overhemd met een gilletje met nette schoenen. Daarmee creëer ik zoals ik het noem een meer ‘casual chique look’.

De Zaterdag is bij de meeste congressen dressed-up. Een pantalon met een overhemd en gilletje met bowtie of een colbert en uiteraard nette schoenen.

De zondag is altijd chill mode. Ik hou het nog wel casual en niet te sporty dus een jeans of gewone broek met een shirtje.

Elk soort feest heeft zijn eigen sfeer en kleding dat daarbij past. In de kledingkeuze zal ik altijd mijzelf blijven want zo voel ik mij het beste en het meest comfortabel in de dans. Wel vind ik het leuk om mij aan de sfeer van het feest aan te passen en met de dresscode mee te gaan, zo creëer je ook een gevoel van samenhorigheid.

De kleding beïnvloed zowel mijn dansen als mijn state of mind en andersom. Als ik een colbert draag dan gebruik ik deze ook in mijn dans. Of bijvoorbeeld met nettere kleding zal ik ook op een nettere manier los gaan op de dansvloer en uiteraard rekening houden met de kleding van de vrouw.

Randolph Brion van Salsa Royale

randolph_brion-salsaventura

Op een social night draag ik het liefst een spijkerbroek met een t-shirt of blouse.

Bij een typische salsa avond of op congressen draag ik vaker een pak (3-delig) of een nette spijkerbroek met Colbert.

Tijdens een social night dans ik toch wat meer voor mezelf en ben ik wat minder bezig met mijn omgeving merk ik. De ambiance eromheen is vaker meer de oerhollandse “doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg” oftewel gewoon lekker lol maken met IEDEREEN !

Op congressen ligt dit toch anders. Je wordt dan, zeker in het buitenland, veel meer beschouwd als artiest. Er wordt dan als performer/instructor veel meer van je verwacht en ook de bezoekers kleden zich wat meer chique.

Dat kleding invloed heeft op je manier van dansen is in mijn opinie heel normaal. Sommige bewegingen/moves passen nu eenmaal beter bij de ene outfit dan bij de andere. Zo ziet bijvoorbeeld hip hop er minder cool uit in een smoking en een Engelse wals minder goed in een joggingpak:-).

Ook ik draag regelmatig colberts. Belangrijkste tip die ik aan mijn collega mannen wil geven (namens de vrouwen ;-):  zorg dat je zakken leeg zijn! Geloof het of niet maar af en toe zie je wel eens een dame vol pijn van de dansvloer komen omdat de heer zijn bosje met auto/huissleutels in zijn colbertzakje heeft en dan gaat spinnen! Zoals ze in het engels zeggen; ‘a definite no-no!’


Manoah Bernabella van Salsa Tipica – Nijmegen

manoah-femke

Op een social draag ik meestal een spijkerbroek en een T-shirt of poloshirt. Vaak ga ik direct na mijn eigen lessen door naar een social en heb ik geen tijd om me om te kleden.

Als ik naar een typisch salsafeest ga draag ik meestal een overhemd bovenop een spijkerbroek. Afhankelijk van mijn stemming doe ik ook weleens een pantalon aan. Als ik een overhemd met lange mouwen aan heb stroop ik ze tegenwoordig altijd op. Staat net wat sportiever maar heeft ook een praktische reden. Ik heb regelmatig meegemaakt dat de knoop van mijn mouw vast bleef zitten in de haren van mijn danspartner! Dat probleem heb ik tegenwoordig niet meer.

Op congressen wordt erg veel aandacht besteed aan fashion. Ik doe daar niet zo fanatiek aan mee. Soms draag ik een gillette of colbert. Maar ik krijg het dan snel warm en kan dan na zo’n avond gelijk mijn colbert naar de stomerij brengen.

Ik merk wel dat ik anders dans als ik wat netter gekleed ben. Ik ga dan net iets groter, meer macho dansen ;-).

Bij een social night gaat het naast het dansen ook om het socializen. Bij social doe ik extra mijn best om met beginnende dames te dansen. Ik neem mijn rol als dansleraar heel serieus en wil graag dat iedereen een mooie avond beleeft. En als ik “gewoon” gekleed ben heb ik het idee dat ik iets toegankelijker ben voor beginners.

Als ik tegenwoordig op een feest kom is het meestal omdat we een workshop of show moeten verzorgen. Dan vind ik dat je net iets extra je best moet doen om er verzorgd uit te zien.

Op congressen heb je vaak een gala thema op zaterdag. Dus dan is het wel gebruikelijk dat je netjes gaat. Als ik besluit om een colbert aan te doen weet ik dat mijn danspartners bij bepaalde figuren mijn handen net te laat zien vanwege mijn wapperende colbert. Dus ik probeer wel mijn figuren aan te passen en hier rekening mee te houden. Maar een colbert geeft zeker een extra dimensie aan jouw dans!

Kleding heeft ook zeker invloed op hoe je je voelt en hoe je danst. Als ik casual gekleed ben dans ik ook casual, wat nonchalanter. Als ik netjes gekleed ben dan voel ik me “groter” en wil ik wat beter mijn best doen op de dansvloer.

Ik merk ook dat ik, als ik casual gekleed ben, geen zin heb om dansschoenen aan te trekken. Dan dans ik meestal op mijn gympen. Dat heeft als voordeel dat ik meer grip heb en ‘harder’ kan bewegen. Als ik netjes gekleed ben doe ik ook dansschoenen of nette schoenen aan. Dat helpt bij het spinnen Alle moves zien er dan wat vloeiender uit.

 

Sergio Bottse van Estilo – Den Haag

sergio

Op wekelijkse social avonden is de sfeer vooral casual en ontspannen en dus is mijn kleding daarop afgestemd. Vaak gewoon een stylish of grappig shirt en een spijkerbroek.

Bij de maandelijkse of 3 maandelijkse feesten trek ik altijd een overhemd aan, met of zonder colbert. Ik kleed mij altijd wel naar de setting. Een wat specialere/exclusievere setting vraagt dan om kleding uit het speciale gedeelte van mijn kast. Dit zijn vaak hele kleurrijke overhemden realiseer ik mij. Ik maak er wel een punt van om lekker met kleuren te gooien in mijn outfits.

Congressen zijn voor mij wel grappig. Ze hebben vaak van die thema avonden waar je dan helemaal naar de feestwinkel moet om niet buiten de boot te vallen. Ik zorg er dan JUIST voor dat ik buiten de boot val. Ben niet het type dat perse met de menigte mee gaat, behalve als mijn vrouw of onze groepen speciale verzoekjes hebben.

Gangbaar op de vrijdagavonden gaan we de sfeer van het congres proeven en zoveel mogelijk dansjes maken voor de drukte van zaterdag. Dan heb ik of een overhemd aan of een net overhemd met een colbert.

Zaterdag is gala-avond en ben ik wat strakker in pak, sexy and smooth met eStilo manchetknopen en al!

De leukste en gezelligste avond vind ik de zondag. De nadruk ligt dan weer op het casual en relaxte, so you dress the part. In acht neming dat het iets classier is dan een wekelijkse social, heb ik dus ook weer een lekker kleurrijk overhemd aan, standaard zonder colbert.

Voor mij geldt dat je voor (elk) feest, je anders gekleed gaat dan in je dagelijkse kloffie. Hoe exclusiever het feest hoe exclusiever ik mij kleed.

Met langer dan een decennium aan dansjaren, schat ik de sfeer van een feest meestal wel goed in. Mocht de setting van het feest toch anders zijn, ben ik in ieder geval overdressed and never underdressed. Dit heb ik van huis uit mee gekregen en heel erg vanzelfsprekend in de Zuid-Amerikaanse en Caribische cultuur. Volgens mij zeggen ze in het Nederlands dat je de ‘bloemetjes buiten gaat zetten’!?

Mijn kleding biedt mij altijd voldoende bewegingsvrijheid. Als ik een colbert koop dan koop ik die met deze visie in gedachte. Ik gebruik meestal mijn colbert om mijn bewegingen te accentueren, zoals draaien of bodymovements. Hij is daarom ook vaak open tijdens het dansen, tenzij ik in mijn James Bond vibe ben ;-).

Mijn broeken heb ik nooit strak op mijn lichaam want het geeft me weinig bewegingsvrijheid.

Mijn tips voor de heren is:

  • Sowieso, Always dress to impress!
  • Kleding moet je bewegingen accentueren en niet verbergen en …
  • Colberts en overhemden moeten je voldoende bewegingsvrijheid geven, dus let op wat je koopt.

Op een social night draag ik het liefst een nette shirt met lange mouwen, een spijkerbroek en (nette) schoenen/sneakers aan.

Sederick Short – Club Fiera – Haarlem

sederick

Op een typische salsa avond draag ik meestal een baseball cap, een T-shirt (soms een mouwloze shirt als het te warm is), een pantalon of spijkerbroek en schoenen/sneakers/klompen aan.

En op een congres/festival ben ik een ‘ui’: Aan het begin heb ik meestal een pak aan. Na een poosje dansen trek ik eerst mijn colbert uit, dan volgen mijn stropdas, hemd met lange mouwen en daarna wissel ik mijn onderhemd voor een T-shirt. Ik heb meestal mijn houten klompen aan.

Bij een social night wil ik er gewoon fris uitzien. Dan ben ik meestal met mijn vriendin uit en dan wil zij dat ik er toch een beetje netjes uitzie.

Ik draag kleding die vooral comfortabel is en waar ik makkelijk in kan bewegen. Vooral praktisch dus. Op 1 dansavond wissel ik 2 a 3 keer van bovenkleding i.v.m. zweetproductie.

Op zaterdagavond is het meestal ‘gala’, dus wil ik er ook redelijk elegant en netjes uitzien aan het begin van het feest. Na de shows barst de bom los op de dansvloer en dan verandert de avond van ‘formeel’ naar heel relaxed. En dat uit ik met mijn ‘ui pellen

De kleding die ik draag beïnvloedt mijn dansen op de volgende manier: hoe meer ik aan heb, des te rustiger ik dan dans. Aangezien ik vaak heel erg ‘druk’ dans, zijn mijn houten klompen een goede ‘rem’ voor mij: Ik MOET dan rustiger dansen. Dan ben ik ook nóg alerter op het veilig dansen met mijn danspartner en voor mijn omgeving.

Tips:
A. Je colbert niet te lang aanhouden als je veel danst.
B. Een T-shirt of een mouwloze hemd onder je colbert maken dat je zweetarmen tegen de binnen voering van je colbert blijven plakken.
C. Maak er geen gewoonte van om een colbert te dragen tijdens het dansen. Als je iets vaak doet, dan is het niet meer speciaal.
D. Laat je portemonaille of andere waardevolle spullen niet in de zakken van je colbert zitten. De kans is groot dat als je je colbert op de leuning van een stoel ophangt, je dan alles kwijt raakt.
VRAAG AAN ZOWEL DE DAMES ALS DE HEREN

Hebben jullie vaak last van de kleding van je danspartner? En wat zijn je tips om dit te voorkomen? 

Ook kledingtips zijn van harte welkom!

Vanaf zondag 6 t/m vrijdag 11 september zijn er Gratis Proeflessen! Wil je weten wat je aan kan trekken? Klik dan hier en kijk onderaan bij meest gestelde vragen.

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan via facebook en/of andere social media.

X