Hoe voorkom je dat je anderen raakt of wordt geraakt tijdens het dansen op de dansvloer?

Het feestje is lekker druk. Geweldige muziek, vrolijke mensen en het stelletje achter ons is ‘lekker’ bezig. Hij draait zijn partner (we zitten in de eerste tien seconden van het nummer) vijf keer naar rechts en daarna vijf keer naar links, gevolgd door een cross body lead waarmee zo’n 3 strekkende meter in beslag wordt genomen.
De dansvloer is overigens overbezet en ik doe mijn best mijn danspartner te beschermen door met mijn rug naar ze toe te dansen. Een paar seconden later voel ik hoe de hak van deze desbetreffende buurvrouw zich in mijn rechterhiel boort. Brandende pijn!

Met mijn lippen op elkaar voorkom ik dat ik dingen ga roepen waar ik later veel spijt van zal krijgen.Herkenbare situatie?

Al jaren speelt het idee door mijn hoofd om een soort dans-rijbewijs in te voeren. Voor diegene die het rijbewijs niet halen stel ik voor om speciale achteruitkijkspiegels te laten produceren en deze dan op de schouders van de nog niet geslaagde dansers laten monteren. Op die manier kunnen ze dan via de spiegels zien of de ruimte achter ze vrij is. Bijkomend voordeel is dat we die spiegels in de kleuren rood/geel kunnen laten uitvoeren zodat iedereen weet dat je een metertje uit de buurt moet gaan dansen.

Maar … misschien is er een betere, wat meer vriendelijke oplossing; Zullen we gewoon een paar afspraken maken voor het dansen op een volle dansvloer? Hierbij de Salsaventura tips om jezelf en anderen veilig over de dansvloer te laten bewegen.

spelregels

 1. Kleine pasjes (M/V)
  Jawel, regel nr. 1! Dans in kleine pasjes? Wat is een klein pasje? Zorg dat je bij het naar voren en achter stappen niet voorbij je andere voet stapt! Zo eenvoudig is het.Dus als je naar achteren stapt met het rechterbeen, dan zou de punt van je rechterschoen niet voorbij de hiel van je linkerbeen moeten komen.
  Extra voordeel: met kleine pasjes kan je ook gemakkelijker op snelle nummers dansen.
 2. Blijf dicht bij elkaar (M/V)
  Zorg dat de onderlinge afstand tussen jou en je partner klein blijft.
 3. Kijk over je schouder (M)
  Heren, kijk altijd over je schouder in de richting waar je de dame wilt sturen. Dit heeft 2 functies.
  1. Je weet of er ruimte is om haar in de gewenste richting te sturen en
  2. De dame kan op deze manier beter reageren op de sturing van haar partner omdat ze zo rekening kan houden met de richting waarop ze gestuurd wordt.
 4. Reageren in plaats van te anticiperen (V)
  Dames, wij heren weten dat jullie onze gedachten kunnen lezen. Wij weten ook dat jullie ons niet nodig hebben en dat jullie die cross body lead, en zelfs die dubbele draai naar rechts, zonder ons kunnen maken.
  Ondanks dat willen wij het volgende met je delen± ook al weet je met een volle 100% zekerheid te voorspellen dat er een cross body lead aankomt, je helpt ons, noch jezelf ermee door het geheel zelf te doen. Een cross body lead is zoveel prettiger als je vlak voor de actie een klein beetje weerstand opbouwt. En die weerstand ontstaat alleen als je niet in een te vroeg stadium gaat lopen.
  En wat te doen met heren die niet sturen? Heel eenvoudig: als hij je niet stuurt, ga je niet! Het zal hem bewust maken van het feit dat hij moet sturen.
  Heren, om dames bewust te maken van het feit dat ze niet uit zichzelf moeten gaan kan je het volgende doen: zet een cross body lead in maar stuur niet met je rechterhand op het schouderblad. In plaats daarvan doe je een basispas naar achteren en kom je weer terug in de basispositie. Als ze dan toch uit zichzelf voorbij loopt, kijk dan heel demonstratief naar je rechterhanden vraag: ‘deed ik dat’?
 5. Ellebogen laag (M/V)
  Als je jouw danspartner laat draaien of zelf draait geldt voor beiden: houd de ellebogen omlaag. Hierbij is noodzakelijk om vooral vanuit de vingertoppen te sturen en te volgen en niet vanuit de gehele hand. En….. geen duimen dichtknijpen!
 6. Voeten laag bij de grond (M/V)
  Die hak die mijn enkel inboorde (zie begin van dit verhaal) was afkomstig van een voet die te hoog werd opgetild alvorens neer te zetten. Hou de voeten dus laag bij de grond tijdens je dansen.

Mocht je onverhoopt toch nog iemand hard raken, stop dan even met dansen, biedt je excuses aan en vraag met oprechte belangstelling of het gaat met je buurman of buurvrouw. Het plezier van allen gaat boven dat van jezelf.

Word je zelf geraakt? Neem even de tijd en moeite om wat ijs op je blessure te leggen zodat de zwelling beperkt blijft. Als de pijn niet snel minder wordt laat dan even een foto maken op de 1e hulp of bezoek je huisarts.

VRAGEN

 1. WAT DOE JIJ ALS JE (BIJNA) WORDT GERAAKT OP DE DANSVLOER?
 2. HOE HEB JIJ KLEIN LEREN DANSEN EN HEB JE NOG (EXTRA) TIPS?
 3. DEEL JE MENING

Bovenstaande wordt uitvoerig behandeld in de bootcamp Revealing the Secret. Klik HIER voor meer info. 

X