Een paar weken geleden ontving ik een email van mijn gewaardeerde collega Manoah van Salsa Tipica uit Nijmegen. Hij had mijn nieuwsbrief gelezen en schrok van het feit dat we hadden besloten te stoppen met de West Coast Swing (afgekort WCS) lessen. Dit omdat de lessen niet langer rendabel waren.

Kort erna belden we elkaar. Manoah hoorde mijn verhaal rustig aan en kwam met een reactie. ‘Morry, laat ons het proberen. Wij hebben het eerder gedaan hier in Nijmegen en we hebben er alle vertrouwen in dat het ook kan lukken in de randstad’.

Dit soort telefoontjes krijg ik niet iedere dag. En ondanks de eerdere teleurstelling(en) rondom de lessen die we hadden opgezet rondom WCS werd ik opnieuw enthousiast. Dat kwam met name door het aanstekelijke enthousiasme van Manoah. Daarover straks meer.

In Nijmegen zijn Manoah en zijn vrouw Femke erin geslaagd om Nijmegen aan de West Coast Swing te krijgen. Danslessen, bootcamps, vrije dansavonden en inmiddels zelfs 2 grote West Coast Swing evenementen per jaar, inclusief wedstrijden, zijn het gevolg van drie jaar lang hard werken.

ibiza2

Ibiza, mei 2016. De dansvloer staat al aardig vol als ik mijn eerste workshops WCS mee doe met Femke en Manoah. De sfeer zit er al snel goed in en binnen 10 minuten solo en 20 minuten samen zijn we daadwerkelijk in staat een heel patroon uit de WCS te dansen. Hoe kan dit dan? Ik had namelijk altijd begrepen dat WCS een moeilijke dans is om te leren. Maar goed, dat denken veel mensen van de Salsa ook totdat ze les krijgen van iemand die het duidelijk en gestructureerd weet te geven. Dat maakt een wereld van verschil.

En het slaat aan. Was Tipica Swing (zo heet het WCS gedeelte binnen Salsa Tipica) vorig jaar met 7 deelnemers voor de WCS op Ibiza. Inmiddels bestaat de groep voor dit jaar (13-20 mei 2017) uit 15 en is nog altijd groeiende! Interesse? Download hier de informatie over de reis naar Ibiza.

Wat is West Coast Swing?
West Coast Swing (WCS) is een partner dans met haar wortels in Lindy Hop. Je kan er veel over lezen op wikipedia en nog veel meer van zien op youtube.

De dans is herkenbaar door een grote mate van improvisatie (zowel door haar als door hem) en door een techniek die ook wel ‘compressie’ wordt genoemd. Compressie is het gecontroleerd opvangen van de energie van je danspartner als ze, vaak na de uitvoering van een patroon, op een redelijke snelheid op je af komt. Het opvangen en weer terugleiden van je partner (en haar energie) wordt ook wel compressie genoemd.

Binnen de WCS zijn er verschillende fundamentele basispatronen die al snel kunnen worden uitgebreid met een aantal alternatieve basispatronen. Zo is er een Starter Step, een Side Pass, een Push Break, en een Whip. Alternatieve patronen zijn oa de Left Side Pass, de Right Side Pass, de Tuck Turn, de Sugar Tuck en de Whip. Vrijwel alle andere patronen in WCS zijn variaties van deze basispatronen.

Wat de Cross Body Lead in de Salsa is kan de Anchor Step in de West Coast Swing worden genoemd. Deze Anchor step wordt gebruikt om het einde van een patroon te kenmerken en de verbinding te markeren tussen de partners. Daarnaast gebruiken de paren veel elasticiteit in de dans welke ontstaat door het effect ‘push & pull’.

Wat deze dans vooral onderscheid van veel andere dansen is dat het op vrijwel elke muziekstijl kan worden gedanst. En juist dat heeft er in de VS voor gezorgd dat het al jaren een van de meest populaire koppeldansen is. Dat maakt het aan de andere kant ook wel weer lastig om de WCS te combineren met dansen als de Salsa, Bachata of Kizomba. Want hoewel je WCS op al deze muzieksoorten kan dansen heeft de WCS geen directe of indirecte link naar de Latin.

Het plan van Manoah
Terug naar het telefoontje. ‘Morry, laat ons het proberen. Wij hebben het eerder gedaan hier in Nijmegen en we hebben er alle vertrouwen in dat het ook kan lukken in de randstad’. Manoah vervolgd; ‘Morry, ik zie op je website een Rookieparty staan. Zullen we daar een demonstratie komen geven? En ik zie dat jullie Salsaventura XL op 11 februari hebben gepland. Zullen we met een grote bus vol cursisten jouw kant op komen om daar de West Coast Swing te promoten. Dit zodat we straks in April met een eerste groep danslessen in de West Coast Swing van start kunnen gaan’.

Tijdens de Dance Business Bootcamp praat ik over zakelijke partnerships en hoeveel meer je samen dan alleen kan bereiken. En dit is een prachtig voorbeeld. Met zijn enorme enthousiasme had Manoah zelf al een heel plan opgezet. Ik hoefde alleen nog maar ja te zeggen! En dat deed ik! Volmondig!

En dus kan je op 11 februari tijdens onze Salsaventura XL genieten van een WCS Workshop voor Beginners en hebben we speciaal voor deze editie een WCS zaal gereserveerd waar je de hele avond kan oefenen na de workshop. Uiteindelijk is het de bedoeling dat we over een paar maanden voldoende liefhebbers hebben om WCS een eigen dansavond te bieden want de eerste cursus van Manoah en Femke start in april.

https://youtu.be/R4Ckrm3yp4w

Wil je op de hoogte gehouden worden van alle West Coast Swing ontwikkelingen in de Randstad? Klik dan hier.

De eerste stappen zijn gezet! NU HEBBEN WE JOUW HULP NODIG!

VANDAAR DE VOLGENDE VRAAG

Wat zouden we nog meer kunnen doen om West Coast Swing groot op de kaart te zetten in Nederland? Geen idee is te gek. Een idee waarvan je misschien zelf denkt ‘neeeeee, dat gaan ze nooit doen’ kan ons weer op een nieuw idee brengen waar we echt iets mee kunnen.

Plaats hieronder je idee en maak kans op een GRATIS West Coast Swing cursus in April! Wil je jouw idee liever per e-mail delen, mail dan naar morry@salsaventura.nl. Ook dan maak je kans op de gratis cursus WCS.

 

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en andere Social media.

X