We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je komt vermoeid thuis van dat super gezellige feestje, schopt je schoenen uit, rolt je bed in en kan niet wachten om heerlijk te gaan dromen. Maar je kan de slaap niet vatten en je wordt wakker gehouden door 1 aanhoudend geluid: een piep in je oor, veroorzaakt door het harde geluid uit de speakers op het feest!

Maar waarom wordt er dan vaak zo’n hoog volume gehanteerd op feestjes? Het merendeel van dansers wil goede muziek graag hard horen. Wanneer de muziek niet hard genoeg staat zegt men vaak de muziek of de beat “niet goed te voelen”. Daarnaast is het zo dat bij een te zacht volume het geroezemoes de muziek overstemd en dit wordt door veruit de meeste mensen als storend ervaren. DJ’s voelen zich hierdoor genoodzaakt om het volume een tandje bij te zetten, met als resultaat dat steeds meer mensen na een feestje nog 2 dagen nagenieten van de piep in hun oren.

Veel mensen staan er echter niet bij stil dat elke keer dat je die piep hoort, er een klein stukje blijvende gehoorschade is opgetreden. Gehoorschade betekent in de meeste gevallen gelukkig niet dat je meteen doof of slechthorend bent. Gehoorschade zorgt er wel voor dat je frequentiebereik langzaam kleiner wordt en je hele hoge tonen steeds slechter hoort. Het is een sluipend proces wat je gehoor langzaam steeds slechter maakt. Je merkt er in het begin dus niets van.

In de ergste gevallen gaat de piep, brom of suis in je oor niet meer weg. Deze aandoening wordt tinnitus genoemd en zorgt voor veel concentratieproblemen, stress en soms zelfs slapeloosheid in het dagelijks leven. Je bent dan niet doof of slechthorend, maar de beschadigde trilhaartjes in je oor blijven een signaal doorgeven aan de hersenen en je hoort dan een constante piep of suizen terwijl dit er helemaal niet is. Gehoorschade is onomkeerbaar en tot op heden niet te genezen.

De oplossing voor dit alles: gehoorbescherming! Gelukkig zijn er tegenwoordig hele goede gehoorbeschermers voor op feesten verkrijgbaar in alle soorten, maten en prijsklassen. Van goedkope wegwerp plugs van een euro, tot op maat gemaakte doppen voor €195,-.

Maar waarom zijn er dan, gezien de risico’s, nog zo weinig mensen die daadwerkelijk beschermers dragen? Opvallend is dat bijna iedereen, anno 2018, zijn ogen goed wil beschermen met een zonnebril en de huid goed wil beschermen met een goede zonnebrand. Maar het gebruik van oordoppen en beschermen van je oren is toch nog een ondergeschoven kindje. Gehoorbescherming is misschien dan niet zo sexy als een zonnebril, het is minstens net zo belangrijk. En over seks(y) gesproken; vergelijk het maar met mensen die geen condooms willen gebruiken, simpelweg omdat de seks dan minder lekker is. Maar of dat nou altijd de meest verstandige keuze is…

Het probleem blijft nog steeds dat er onder de meeste dansers te weinig kennis is over goede gehoorbescherming. Vaak denk je hierbij namelijk meteen aan die goedkope gele schuimproppen. Deze zijn natuurlijk totaal niet comfortabel en maken het geluid dof.

Goede gehoorbeschermers of oordoppen zijn voorzien van een filter met een perfecte akoestiek. Het geluid wordt gedempt zonder verlies van de geluidskwaliteit. Het is dan net alsof je gewoon het volume wat zachter zet, terwijl je nog steeds de bas en alle trillingen in je buik voelt. En het grootste voordeel: de stem van de welbekende vriend of vriendin die nét iets te hard in je oor tettert wordt ook gedempt ;-).

Ben je ondanks alle waarschuwingen nog niet om? Dan geef ik hieronder een paar tips om de dansavond zonder oordoppen plezieriger te maken:

  1. Blijf niet te lang in harde muziek staan! Als je geen gehoorbescherming draagt, is het verstandig om je af en toe even terug te trekken uit het geluidsgeweld om zo je oren even rust te geven. De tijd waarin je in het harde geluid staat is namelijk bepalend voor de hoeveelheid schade.
  2. Dans niet te dicht bij de speakers. Zo simpel als het lijkt is het ook: hoe dichter bij de speaker, hoe harder het geluid.
  3. Heb je echt last van het (te harde) geluid? Geef dit direct aan bij de organisator of DJ. In 95% van de gevallen staat de DJ achter de speakers en kan hij zelf niet altijd goed horen hoe hard hij daadwerkelijk draait. Een goede organisator zal regelmatig een rondje lopen door de zaal, maar kan niet ten alle tijden het geluidsniveau in de gaten houden. Wacht vooral niet tot het einde van het feest met je feedback, maar geef deze direct door! Vaak kan het te harde volume direct aangepast worden en kan jij de rest van avond genieten van het feestje, zonder met een vervelend gevoel en pijn aan je oren naar huis te gaan.

Wil jij na het lezen van deze blog ook aan de gehoorbeschermers? Check dan vooral dit artikel, waar je de verschillende opties op een rijtje voorgeschoteld krijgt. En nee, wij hebben hierin geen aandelen 😉

Nu zijn wij wel benieuwd: wie van jullie gebruikt er wel eens oordoppen op de dansvloer? Laat je reactie hieronder achter in de comments!

X