Vraag jij je weleens af op wat voor nummer je aan het dansen bent? Als je dan niet direct Shazam in de buurt hebt zou je eigenlijk even naar de desbetreffende DJ of dansleraar moeten lopen om te vragen welk nummer het  is. Toch komt dat er vaak niet van en dus krijg  ik regelmatig van mijn cursisten de vraag of ik muziektips voor ze heb.

Natuurlijk kan je heel veel terugvinden op youtube maar dan moet je wel weten wat je zoekt. Zo kan het zomaar gebeuren dat je een heerlijke Salsa romantica gevonden denkt te hebben die dan na 2 minuten plotseling  omslaat in een fanatieke descarga.

In deze blog deel ik mijn favoriete nummers met je. Dit zijn vooral nummers die ik gebruik tijdens mijn danslessen. Het zijn nummers met een duidelijke beat, een redelijk eenvoudige melodielijn en vooral niet te snel.

Salsa romantica
Er zijn verschillende Salsa stijlen. Als je op zoek bent naar dansbare nummers dan zou ik je aanraden om te beginnen met Salsa romantica. Dit is een wat softere vorm van Salsa welke vooral populair werd in de jaren ’80, begin ’90. Zonder enige twijfel heeft deze vorm van Salsa muziek ervoor gezorgd dat Salsa toegankelijk werd voor de rest van de wereld. De woorden zijn, voor een Spaanstalige, gemakkelijk te verstaan, eenvoudig mee te zingen en gaan vooral over ‘lagrimas’ (tranen), ‘pañuelos’ (zakdoeken) en ‘amor’ (geen vertaling nodig).

salsa_romantica

Salsa dura
Aan de andere kant van het muzikale Salsaspectrum vinden we de Salsa dura. Deze vorm van Salsa stamt uit de jaren 70. Dura in het Spaans betekent ‘hard’ hetgeen verwijst naar de nogal harde percussie sessies die worden gespeeld. De Salsa dura artiesten werden voornamelijk geïnspireerd door de Salsa Classica uit de jaren ’50 en ’60.

salsadura

Hieronder geef ik je eerst mijn 10 persoonlijke tips van nummers waar je lekker relaxed op kan dansen, zowel voor beginners als (half)gevorderden. Daaronder vind je mijn persoonlijke ‘uit je dak’ lijst. Dit zijn nummers die ik op een feestje aan zou vragen. De lijst is veel langer dan in deze blog past. Wil je mijn uitgebreidere persoonlijke playlist ontvangen? Scroll dan naar beneden naar de vragen.

1. Rey Ruiz – Amiga
Je kan meer dansbare nummers vinden van Rey Ruiz op youtube, itunes en spotify.
Hij heeft ook een goed album gemaakt met zijn broer Frankie Ruiz; los hermonos Ruiz!

2. Nino Segarra – Entre la espada y la pared
Een typische Salsa romantica. Ook Nino Segarra heeft meer goede dansbare nummers op zijn naam staan. Zie ook het nummer hieronder.

3. Nino Segarra – Porque te Amo

4. Orquesta de la Luz – Make the World stand still
Dit orkest is afkomstig uit Japan en Japanners waren altijd al heel goed in kopiëren. De zangeres spreekt geen woord Spaans maar zingt het perfect.

5. Grupo Gale – Boogaloo con Gale
Deze band is afkomstig uit Colombia en speelt in dit nummer een mix tussen Salsa en Boogaloo. Geweldig voor de beginnende danser.

6. El Gran Combo de Puerto Rico – Mujer Celosa
Deze levende legendes hebben werkelijk honderden hits op hun naam staan. Kijk even op youtube wat je van ze kan vinden. Het is vrijwel allemaal dansbaar.

7. Oscar de Leon – A El
Deze artiest komt uit Venezuela en ook hij draait al heel wat jaartjes mee. Kortom; neem even de tijd om te zien wat hij nog meer in petto heeft. Voor de liefhebbers: Oscar de Leon heeft ook diverse albums Latin Jazz gemaakt.

8. Oscar de Leon – Bonito y Sabroso

9. Gilberto Santa Rosa – Perdoname
Neem hier even de tijd voor (bijna 14 minuten) en geniet. De versie op de cd duurt ongeveer 7 minuten maar deze live versie steekt er met kop en schouders bovenuit. Geen seconde te lang wat mij betreft.

10. Tito Nieves- I’ll always love you
Tito Nieves is een van de weinige zangers die Engelstalige Salsanummers zingt. Zelf vind ik het wat minder maar mocht je een keer willen weten wat ze zingen, dan is dit een handige manier om daarachter te komen.

HIERONDER DE 10 SNELLERE ‘UIT JE DAK’ NUMMERS.

1. La Maxima 79 – Regresando al Guaguanco
Check ook youtube op deze band. Veel waanzinnige nummers.

2. La Maxima 79 – Pobrecita

3. Oscar de Leon – El Cha Cha

4. Larry Harlow – La Cartera

5. Mario Ortiz – Festival De La Caña

6. Mario Ortiz – Negra Quiereme

7. Tiene Sabor – Charlie Palmieri

8. Willie Rosario – Anuncio Clasificado

9. Charlie Palmieri – El quinto de Beethoven

10. Celia Cruz – Tremendo Guaguanco

Wil je mijn persoonlijke Salsa afspeellijst ontvangen? Beantwoord dan (een van) onderstaande vragen en ik mail je mijn persoonlijke lijst in pdf en als extra mail ik je mijn persoonlijke spotify list! 

VRAGEN

1. Wat is/zijn jouw favoriete Salsa nummer(s)?

2. Welke artiesten staan bovenaan jouw lijstje?

3. Waar wil jij dat de volgende blog over gaat?

X