Ik ben de basishouding aan het uitleggen in één van mijn beginnerslessen. ‘Heren; schouderbladen zitten best hóóg op de rug van de partner, en die zakken ook niet af naar beneden tijdens het dansen’ roep ik glimlachend. Het is inmiddels een standaard opmerking geworden, want heren hebben, vaak onbedoeld, nogal eens de neiging om de hand wat lager dan het schouderblad te plaatsen.

Na een paar minuten zie ik dat één van de heren zijn hand op de billen !!! van een dame heeft. Ik loop langs, pak zijn hand, en plaats ‘m zo subtiel mogelijk terug op haar schouderblad. ‘Dat daar beneden is geen schouderblad’, zeg ik zachtjes. Tot mijn verbazing kijkt de dame in kwestie me daarop met een schuin oog aan, terwijl ze zachtjes zegt: ‘Sorry, maar ik vond het wel fijn!.’ Voorbeelden als deze, laten we zeggen in de categorie ‘liefde en lust’, zijn er genoeg.

Zo was er eens een Afrikaanse man die zijn danspartner na één dans ten huwelijk vroeg. Of een heer die zijn les wilde verplaatsen, omdat een bepaalde dame na de les steeds ongevraagd op zijn schoot ging zitten. Telefoonnummers die tersluiks worden gevraagd tijdens het dansen; soms mét en soms zonder succes. En soms met zoveel succes dat je een naakt danspaartje in de bezemkast aantreft op de Pier op Scheveningen. En dan heb ik het nog niet over de erecties die stiekem in de heupen van de dames prikken tijdens een romantische Bachata of een nog intiemere Kizomba. Nee dames, dat was niet zijn telefoon. En nee, ook niet zijn sleutelbos.

In mijn perceptie horen deze verhalen er bij, maar zijn ze gelukkig wel de uitzonderingen op de regel. Toch merk ik dat buiten de danswereld vaak wordt gedacht dat de Salsa, Bachata en Kizomba scene eigenlijk een verhulde dating scene is. Het dansen is in die theorie een mooi excuus om eens lekker aan elkaar te zitten, zodat het vervolgens nog maar een klein stapje naar meer is. En het Salsa, Bachata of Kizomba feest? Volgens die laatste theorie een avond vol zwetende, gewillige lijven, waar je ongestraft aan kunt voelen, voor je besluit wie met jou de nacht mag doorbrengen.

Bacardi gebruikte het typische beeld van latin parties voor hun commercials

Bacardi gebruikte het typische beeld van latin parties voor hun commercials

Maar is dat allemaal wel zo?

Ja: er is fysiek contact. En ja, waarschijnlijk meer dan op de tennisclub. En ja: er wordt wel eens een telefoonnummer uitgewisseld. Misschien niet meer dan op de tennisclub, maar ook zeker niet minder dan op een gemiddeld hockeyfeest. En zitten sommige mannen op de tennisclub niet stiekem naar deinende borsten in die strakke tennis-shirtjes te kijken? Zou er in het voorraadhok van de Stompwijkse Boys nooit wat gebeurd zijn? En dames op het surfstrand, kijken jullie van achter jullie grote zonnebrillen helemaal nooit naar die strakke surflijven die net het water uit komen?

Ik denk dat de verschillen niet zo groot zijn, maar partnerdansen als Salsa, Zouk, Kizomba en Bachata worden nu eenmaal snel met seks geassocieerd. Er zijn immers genoeg aardbewoners, dieren en soms mensen, die potentiële partners verleiden met hun beste moves. En dansen, tsja, dat doe je meestal met iemand van het andere geslacht. Toch wil ik er voor pleiten dat wij dit imago wat proberen te nuanceren.

Eén van mijn cursisten vertelde me een tijdje terug dat zij ook vaak het ‘verwijt’ krijgt te dansen om aan mooie exotische mannen te zitten. En zij vertelt dan vol trots dat er helemaal niet alleen maar mooie mannen zijn, en dat juist iedereen met elkaar danst: dik, dun, oud, jong, mooi of lelijk, het maakt niet uit. Het gaat namelijk om het DANSEN. En daar mogen we trots op zijn!

Wat is jouw ervaring als het gaat om het beeld dat mensen (niet dansers) om jou heen hebben van Salsa, Bachata, Kizomba of Zouk dansen? 

 

Plaats je reactie hieronder in het commentaarveld en maak kans op een van de 10 gratis tickets die we weggeven voor de Salsaventura XXL van 9 februari as! De winnaars worden maandag 4 februari 2019 bekend gemaakt. 

 

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en/of andere Social media

X