Mijn eerste salsafeest vond ik reuze spannend. Voor mijn gevoel stond ik uren langs de kant en kon iedereen aan mij zien dat ik slechts een paar basispasjes kon. En wow, wat waren de andere dames indrukwekkend met oogverblindende jurken en een dansniveau uit de hemel. Tegen de tijd dat ik werd gehaald voor een dansje was er weinig over van mijn zelfvertrouwen. Mijn dansprestaties waren ongetwijfeld net zo twijfelachtig. Maar toch, aan het einde van de avond kon ik maar één ding denken: wanneer mag ik weer?

Want ondanks mijn eigen ongemak had ik de sfeer geproefd. Ontspannen, gezellig, uitnodigend. En door praktische tips uit te proberen ging ik mezelf al snel vrijer bewegen op de feesten. Want  alleen door iets nieuws te durven doen vergroot je je eigen comfortzone. Zoals de gouden tip in de bootcamp Revealing the Secret om mee te blijven bewegen op de muziek en zo je verlangen om te dansen zichtbaar te maken. Eerst voelt het misschien een beetje gekunsteld, maar als je je concentreert op de muziek en je gevoel volgt, gaat je lichaam vanzelf bewegen. Denk maar aan kleine kinderen die, zonder dat we het ze hebben geleerd, enthousiast op en neer springen of meedeinen op muziek. We hoeven dus eigenlijk niet iets aan te leren, maar iets áf te leren, namelijk onze gêne om te doen wat we eigenlijk willen: bewegen!

Wat ik inmiddels heb ervaren is: hoe vaker je naar een salsafeest gaat, hoe makkelijker én leuker het wordt. Sterker nog, ik merk dat het mijn zelfvertrouwen vergroot, óók in het dagelijks leven. Hier zijn vier tips die voor mij wonderen hebben verricht

 1. Word de baas over je gedachten
  Sta je helemaal verkrampt langs de kant of op de dansvloer? Grote kans dat je dit gevoel versterkt met je eigen gedachten. Hoe meer jij denkt ‘ik sta hier voor gek’ of  ‘ik bak er niks van’, hoe sterker je spieren zich gaan aanspannen. En dat straalt je lichaam dan ook uit. Voor je het weet kun je geen stap meer verzetten. Wees je bewust van de gedachte en vervang  ‘m door bijvoorbeeld ‘ik ga er iets leuks van maken vanavond!’. In het begin voelt het gekunsteld, maar negatieve gedachten vervangen door positieve werkt uiteindelijk positief door op een ontspannen lichaam en geest.
 2. Haal bewust adem
  Hoe meer stress je ervaart, hoe oppervlakkiger je ademhaling wordt. Soms houd je ongemerkt je adem in. Sta je te stressen langs de kant, ga dan bewust en rustig ademhalen, vanuit je buik. Het ademhalen op zich zal je meer rust geven en je lichaam ontspannen. Tip: lukt het je niet door de drukte om je heen, trek je dan even terug op het toilet.
 3. Maak het gezellig met elkaar
  Salsa is een heerlijke sociale bezigheid. Dansen, kletsen, een drankje doen, het draagt allemaal bij aan een topavond. Als je praat met anderen heb je geen ruimte meer in je hoofd om te piekeren over jezelf. Spreek daarom af met dames en heren van de les om samen naar een feest te gaan. Lukt dat niet? Op de avond zelf is er altijd wel iemand die het leuk vindt als je een praatje aanknoopt. En wie weet vloeit er uit dat praatje een nieuwe dans voort!
 4. Zie topdanseressen als jouw toekomstige spiegelbeeld
  Geïntimideerd door al die dames in adembenemende jurken die zo mooi dansen? Bedenk dat hun kleding en danspassen vooral dit uitstralen: dat ze genieten van het dansen! Ze hebben zin in het feestje en hebben zich er mooi voor aangekleed. En nu ze er zijn geven ze zich helemaal over aan iedere dans. Bedenk hoe heerlijk het zal zijn als jij je ook zo vrij durft te bewegen. In je eigen tempo en op je eigen niveau. Want dat gaat gebeuren, of je nu net de basispassen beheerst of al helemaal los kunt in shines en ladies styling. Eigenlijk zijn al die mooie dames een blik in je eigen toekomst op de dansvloer!

Wil jij ook leren spelen met spannende momenten op of naast de dansvloer? We organiseren op 3 oktober 2015 de bootcamp ‘Ontdek de Diva in jezelf‘. Geen technische hoogstandjes. Vooral met speelse tips en tricks ontdekken welke salsadiva er in jou schuil gaat! Geef je HIER op als je interesse hebt.

Juanita van Diemel

juanita

X