Volgens sommigen is Salsa niet geschikt voor wedstrijden. De oorsprong van Salsa is vooral spontaan, vrolijk en ontspannen. Het organiseren van wedstrijden rondom deze dans haalt de essentie van de dans omlaag.

Volgens anderen is Salsa juist uitermate geschikt voor wedstrijden. Salsa is tenslotte altijd, zelfs voor een leek, spannend om naar te kijken. Salsa is sport en wedstrijden passen daar juist uitstekend bij. En last but not least: door wedstrijden gaat het niveau van de dansers omhoog!

Wist je dat de Nederlandse dansers, sinds er geen wedstrijden meer worden georganiseerd, internationaal zijn gedaald van de top 5 naar de top 30? Je ziet dat Nederland nauwelijks nog vertegenwoordigd is in het buitenland op de grote festivals en congressen. En dat heeft alles te maken met het niveau ten opzichte van de andere dansers.

Wat is er aan de hand? 
Van oudsher behoorden de Nederlandse dansers tot de top van de wereld. Jawel: de top! Jaarlijks reisde er een aantal dansparen af naar Miami waar de World Salsa Championships worden georganiseerd. Dansparen als Femke en Manoah, Brian en Mechteld en Tai en Cristel vertegenwoordigde daar Nederland. En niet zonder succes.

oliver_luda_salsaventura

Oliver Pineda en Luda, meervoudig wereldkampioenen

Maar waar zijn de opvolgers van deze sterren uit het recente verleden? Jonge dansers laten zich graag inspireren door de beste dansers. Maar waar zijn die beste dansers? Het overgrote deel lijkt blij te zijn met een avondje thuis en verkiest dan tv, een avondje film of een etentje boven een avond lekker dansen. Tenzij ze moeten optreden. En ook dan komen ze vaak niet goed voorbereid de dansvloer op. Het komt in Nederland nog maar zelden voor dat je dansers foutloos een routine ziet dansen. En nee, ik heb het niet over ALLE showdansers en showteams maar de insiders weten helaas dat ik gelijk heb.

De achterstand, als we kijken naar het niveau van de show- en daarmee ook de potentiële wedstrijddansers, wordt ten opzichte van het buitenland steeds groter. ‘Geen enkel probleem toch?’ zou je misschien zeggen. Vanwaar al dat fanatisme? Toch geloof ik dat de jeugd zich vooral graag laat inspireren door helden op ieder bepaald gebied.

Superhelden_salsaventura

En zonder dat voorbeeld zal het voor die jeugd lastig worden zichzelf tot op grote hoogtes te inspireren. En wat dan?

Ik vraag me al een tijdje af hoe we dit tij kunnen keren. Ik heb dan ook 2 vragen aan je: 

1. Is Salsa als dans volgens jou wel of niet geschikt als wedstrijdsport?

2. Wat moet er volgens jou gebeuren om Nederland weer een rol te laten spelen op de Internationale Salsakaart?

Dans je (nog) geen Salsa of ben je nog maar net begonnen? Ook dan telt je mening!

Stel je deze blogs op prijs? Like en deel het dan via social media bovenaan deze pagina. 

X