De Kizomba is ongekend populair. Het lijkt erop dat nu ook de fanatieke Salsa dansers door het Kizombavirus zijn besmet en zich genoodzaakt zien de Kizomba te leren omdat zij anders weleens de Kizombaboot zouden kunnen missen. De fanatieke Kizomba dansers nemen namelijk dagelijks in aantal toe en het gat tussen diegenen die het inmiddels goed kunnen dansen (en steeds beter worden), en diegenen die nog langs de kant staan om te bepalen wat ze ervan moeten vinden, wordt steeds groter. En dus zien we steeds meer mensen de sprong in het Kizombadiepe wagen om het Angolese feestje mee te vieren.

Kizomba heeft het dan ook allemaal; het is
leuke muziek om naar te luisteren, heeft een heerlijke tropische sound en als dans heeft het spannende elementen uit de Tango, vraagt om een uitstekend leiden van de heer en volgen van de dame en heeft de intimiteit die veel verder gaat dan een Bachata.
En juist daar geeft Kizomba soms wat problemen. De Kizomba is volgens sommigen namelijk te intiem om zomaar met een vreemde te dansen. Je staat immers met je boven (en vaak ook onder-) lichaam tegen elkaar aan en niet iedereen voelt zich daar even gemakkelijk bij. En… het lijkt erop dat Angola ook daar een antwoord op heeft: de Semba!

Semba wordt in een aanzienlijk hoger tempo gespeeld, wordt dus ook sneller gedanst en lijkt veel meer op een vrolijke Merengue dan op een intieme Bachata. Daarnaast vraagt ook de Semba om een goed leiden- en volgenspel tussen beiden danspartners en biedt danstechnisch dus ook voldoende uitdaging aan de fanatieke dansers. En ja, qua pasjes lijkt de Semba zelfs op de Kizomba. Toch is het een geheel andere muziek en dans en daarmee een geheel andere uitdaging.

Wat er ook gebeurt, het is natuurlijk fantastisch dat we er een geheel nieuwe dans bij hebben gekregen die nu al niet meer weg te denken is uit de Latin Dance Scene.

VRAGEN:

  1. Wat vind jij van de intimiteit van de Kizomba? Dans jij Kizomba met iedereen of juist niet en waarom?
  2. Wat vind jij van de volgende uitspraak? ‘Kizomba is een rage en gaat snel voorbij’.
  3. Gaat volgens jou de Semba, net als de Kizomba, de wereld veroveren? Waarom denk je dat?

 

Ontdek waarom de Semba weleens de wereld zou kunnen veroveren:
Woensdag 5 maart starten wij in Utrecht met onze 1e Semba cursus onder leiding van José N’dongala uit Angola.

X