Wist je dat mensen over het algemeen 3 grote angsten hebben? In willekeurige volgorde zijn dit: in het openbaar

 1. Spreken voor publiek
 2. Zingen voor publiek en
 3. Dansen voor publiek!

schaamte

Toch is het dansen van shows een van de snelste en beste manieren om je dansen in een korte tijd aanzienlijk te verbeteren.

De 3 fases van de showdanser

Fase 1 is de ontdekkingsfase. In deze fase overheersen de zenuwen voor een optreden en de danser is zich nauwelijks bewust van zijn/haar danspartner, de muziek en/of het publiek. De danser is zich in deze fase vooral aan het concentreren op de routine en de daarbij behorende bewegingen. Het is de fase waarin het meest wordt geleerd. En het is de fase waarin de meeste fouten worden gemaakt. Persoonlijk vind ik dit een van de mooiste fases omdat dit de fase is die de meeste moed vereist.

Fase 2 is de gevarenfase. In deze fase wordt de danser, na het opdoen van enige ervaring, zich meer bewust van zichzelf, van zijn/haar danspartner en de muziek. Dit is ook de gevaarlijkste fase want dit is de fase waarin veel dansers beginnen te beseffen dat ze beter zijn dan de gemiddelde danser en dit maar al te graag laten zien.

Fase 3 is de deelfase. Dit is de fase waarin de danser zich meer bewust wordt van zichzelf en zijn/haar omgeving. Het is de fase waarin er vooral plezier wordt gehaald uit het feit dat het publiek aan het genieten is. De danser straalt in deze fase niet meer naar binnen maar naar buiten en is steeds meer in staat om zijn/haar passie te delen met het publiek.

Het ultieme voorbeeld van een danser die zich volledig focust op het bespelen van het publiek is Frankie Martinez. 

Showdansen, de voor en nadelen

Om te ontdekken of showdansen iets voor jouw is volgen hieronder een aantal voor en nadelen van het showdansen.

 1. Danstechniek
  Voordeel: door het grote aantal herhalingen van dezelfde bewegingen wordt je danstechniek aanzienlijk beter.
  Nadeel: het grote aantal herhalingen van dezelfde bewegingen kan saai worden.
 2. Styling
  Voordeel: omdat het dansen er voor publiek goed uit moet zien wordt er tijdens het dansen van een show hard gewerkt aan een mooie uitvoering. Je gaat dus mooier dansen.
  Nadeel: soms zie je showdansers een overdreven styling hanteren tijdens het vrije dansen. Maak dus een onderscheid tussen de dansvloer en het podium.
 3. Musicality
  Voordeel: door het grote aantal herhalingen, op hetzelfde moment in een nummer, creëer je het vermogen om bepaalde muzikale breaks aan te horen komen. Het bijzondere is dat je, ook al oefen je vooral op hetzelfde nummer, je daarmee ook de musicality traint op andere nummers. Dit komt omdat de structuur van Salsa muziek veelal hetzelfde is.
  Nadeel: omdat je de herhalingen vooral danst op hetzelfde nummer kunnen showtrainingen saai worden.
 4. Zelfvertrouwen
  Voordeel: door showdansen ga je beter dansen. Dit zorgt er ook voor dat je meer zelfvertrouwen krijgt, zowel op het podium als op de dansvloer.
  Nadeel: dansers kunnen door een overmatig zelfvertrouwen arrogant worden.
 5. Uitstraling
  Voordeel: door het showdansen leer je (in fase 3) spelen met het publiek tijdens het dansen. Dit ‘spelen’ kan ook worden toegepast bij het vrije dansen. Dit keer niet met de toeschouwers maar met je danspartner.
  Nadeel: je kan je partner, bij een groot niveauverschil, in verlegenheid brengen. Dans dus altijd op het niveau van je partner. Daarbij past de betere danser zich aan.

  karel_flores_yamulee

  Karel Flores (Yamulee) is uniek in de manier waarop zij tijdens haar optredens contact maakt met het publiek.

 6. Mindset
  Voordeel: met het dansen van shows verleg je de eigen grenzen. Je leert omgaan met complimenten en met teleurstellingen.
  Nadeel: met het dansen van shows stel je jezelf kwetsbaar op. Dit kan betekenen dat je dagen lang last hebt van een gemaakte fout.

Heb jij interesse om shows te leren dansen? We starten binnenkort met een 10 Week Challenge! Je leert dan in 10 weken een hele choreografie die je erna opvoert tijdens onze Salsaventura XL. Klik HIER als je interesse hebt.

VRAGEN
Reageer op een of meerdere van onderstaande vragen en ontvang de link naar mijn persoonlijke top 10 van beste Salsa Shows ooit! 

 1. Welke van de volgende 4 dansen vind jij het meest geschikt voor een show; Salsa, Bachata, Kizomba of Zouk?
 2. Zou jij shows willen dansen? Zo ja/nee: waarom wel/niet?

Stel jij het wekelijkse artikel op prijs? Deel deze dan op social media.

X