Een van de meest gehoorde opmerkingen over onze danslessen is dat er zo duidelijk les wordt gegeven. Duidelijk, helder en toch ook gezellig. Daarnaast is er ook nog een uniform lesprogramma. Hierdoor kan een cursist(e) een gemiste les eenvoudig inhalen in een andere stad, bij een andere docent, op een andere dag, en toch dezelfde les volgen. Maar er is een voornaamste reden waarom cursisten onze lessen zo goed vinden. En ik kan rustig stellen dat dit het #1 Geheim is van iedere goede dansles (in het Westen). Dat geheim is…

De Teaching Strategy! 

Het begon allemaal inmiddels zo’n 15 jaar geleden toen een cursist van mij een onderzoekje deed op het gebied van NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren). Vanuit de NLP wordt ervan uitgegaan dat iedereen alles kan leren door anderen, die al iets beheersen, te modelleren. Deze dame onderzocht gedurende een aantal weken mijn lessen maar ook de manier waarop ik mij voorbereidde. Zij ontdekte daarbij dat ik iedere les een vast patroon van stappen volgde waardoor de les een sterke structuur kreeg. Ik was mij daar tot op dat moment niet van bewust. Ik was, zoals ze dat noemen, onbewust bekwaam.

Doordat zij mij na een paar weken precies kon vertellen wat ik deed, werd ik mij er niet alleen meer bewust van (ik werd bewust bekwaam); ik kon het nu ook veel krachtiger inzetten om mijn doel nog veel sneller te bereiken. Daarnaast had ik nu ook een manier gevonden om dit stappenplan over te dragen aan onze docenten en in onze docentenopleiding.  Ik ben ervan overtuigd dat wij, door dit stappenplan, in staat zijn mensen 2 tot 3 keer sneller iets aan te leren dan ervoor het geval was.

Zoals gezegd gaat het om het volgen van een aantal stappen gedurende een les die in feite steeds hetzelfde zijn.

Ben je er klaar voor? Hieronder de Teaching Strategy! 

Stap 1: Voorbereiding

Stap 2: Positionering

Stap 3: CRC (Contact maken met de groep)

Stap 4: Het geven van een voorbeeld

Stap 5: Circle of Instruction (Uitleg in fases)

Stap 6: Laten oefenen zonder meedoen en/of telling

Stap 7: Laten oefenen op Muziek + Meedoen + Telling

Stap 8: Laten oefenen op Muziek + Telling

Stap 9: Laten oefenen op Muziek

Stap 10: Corrigeren waar nodig

 

Zondag as. 6 mei 2018 kan je LIVE via de Salsaventura Facebook Groep meekijken vanaf Ibiza en laat ik je het de gehele Teaching Strategy zien zoals we dat tijdens de opleiding behandelen! 

Meld je nu HIER aan voor de groep en zorg dat je erbij bent! 

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en andere Social Media.

X