Hoe komt het toch dat dames het lastig vinden om te volgen?

Sommige heren beweren dat dit komt omdat vrouwen zo geëmancipeerd zijn. Een andere veel gehoorde reden (ook afkomstig van de heren) is dat dames teveel lessen volgen. Hierdoor weten ze precies wat er gaat gebeuren. Zo komt er na een shouldercheck vrijwel altijd een Single Right Turn, toch? Niet zo gek dus, dat dames op een soort automatische piloot na iedere shouldercheck vanzelf naar een Single Right Turn gaan.

Wat zeggen de dames? Die zijn er duidelijk over. Het komt door de heren! Die geven niet goed aan en dan ‘ga je uiteindelijk maar dingen zelf doen’.

Maar ja, als dames dingen uit zichzelf gaan doen, krijgen de heren dan nog wel een kans om te leiden?

Zelf ben ik het (sorry heren) toch vooral met de dames eens. Als de man duidelijk aangeeft wat hij wil en hij weet een combinatie goed aan te geven, dan ontstaat er bij de dame steeds meer vertrouwen dat die heer weet waar hij mee bezig is. Alleen dan kan ze zich overgeven en loslaten. Geldt dit voor iedere dame? Nee! Sommige dames, hoe duidelijk een heer ook leidt, laten zich niet leiden.

In onze nieuwste videoserie voor Salsaventura.tv behandel ik wat ik noem het Salsa Contract: de tien geboden van de Salsa! Een lijst met spelregels waar we ons allemaal bewust of onbewust aan houden zodat we met iedereen kunnen dansen.

Nu zijn er 2 soorten contracten;

contract.jpg

Het eerste contract bevat de algemene spelregels zoals Persoonlijke Verzorging, het maken van Oogcontact, hoe een dans te Starten, hoe een dans te Eindigen etc.

Het tweede contract gaat over de danstechnische afspraken die we samen ooit, bewust of onbewust, hebben gemaakt zodat we allemaal prettig met elkaar kunnen dansen.

Deze week ga ik eerst in op de tweede. Lees de hele blog goed door want door onderaan een vraag te beantwoorden kan je GRATIS toegang krijgen tot de NIEUWSTE VIDEO: HET SALSA CONTRACT VAN SALSAVENTURA.TV

Want is het  niet magisch dat je een dansje kan doen met iemand van de andere kant van de wereld die je nog nooit eerder hebt ontmoet, en daarmee kan dansen alsof je al jaren danspartners bent?

Nou, hier komen ze dan:

De 10 Danstechnische Geboden van de Salsa!

1. Geen duimen (M/V)
Het gebruik van duimen wil zeggen dat je teveel controle over je partner wil hebben tijdens de dans. Houd de duimen dus open. Dit zorgt ervoor dat heren gemakkelijker combinaties in kunnen zetten en dat dames beter moeten intunen om te voelen wat de heren willen.

duimen

2. Handposities van de dames
Het is voor de dames belangrijk dat ze de heer zolang mogelijk vasthouden. Dit doen ze door hun handen in de vorm van een kommetje te houden. Vingers gebogen met enige ruimte tussen de vingers en de palm van de hand zodat de man zijn eigen hand soepel binnen haar hand kan bewegen.

3. Kijk in de richting waar je haar heen wil sturen (M)
De enige communicatie die dames met heren hebben tijdens het dansen is gebaseerd op wat ze zien en voelen. Maar het is belangrijk dat hetgeen wordt gevoeld past bij hetgeen wordt gezien. En dus heren: zet je bijvoorbeeld een copa in; kijk achter de dame langs zodat ze rekening kan houden met de mogelijkheid om die richting in gestuurd te worden. Doe je als man een paperclip, kijk dan over je rechterschouder naar achter. Enzovoort.

4. Zorg voor de juiste spanning
We hebben het hier over spanning op de armen ten opzichte van het lichaam. Niet te weinig en niet teveel. Met andere woorden; geef wat je ontvangt. Zorg er als dame voor dat je ellebogen niet achter je schouderlijn komen als je van de heer af wordt gestuurd. Zorg er ook voor dat je de armen niet uitstrekt als hij je terughaalt naar zich toe om je bijv. te draaien.

5. Hij biedt aan, zij accepteert (M/V)
Bied als man aan en zorg dat zij contact maakt met jouw handen en niet andersom. Hiermee komt de dame in een reageer-modus in plaats van een passieve-modus.
Dames let op! Reageren heeft NIETS te maken met passiviteit! Reageren is (re-)ACTIE op basis van wat komen gaat. Het is aan de man om zo duidelijk mogelijk aan te geven WAT dat dan is.

6. Laat de handen daar waar hij ze achterlaat
Dames, in de meeste gevallen heeft de man een plan. Als hij je hand op een bepaalde plaats achterlaat en loslaat, laat de hand dan nog even daar waar hij hem het laatste heeft losgelaten. Meestal ontdek je binnen een 123, 567, wat hij met die hand wil doen.

7. Hij laat los, zij wordt losgelaten (M/V)
Dames: houd zolang mogelijk vast (zonder je duimen te gebruiken). De meeste heren hebben een plan en het kan frustrerend zijn om dit plan te zien verdampen doordat nou net die ene hand waar je iets geweldigs mee wilde doen losgelaten wordt.

8. Dames reageren en niet anticiperen (V)
Voelen gaat voor zien! Hetgeen je voelt is de enige waarheid. Dit zou moeten passen bij hetgeen je ziet. Is dat niet het geval, volg dan hetgeen je voelt.
Samen dansen is geen quiz waarin je moet proberen te raden wat die ander gaat doen. Dus dames, dit is de tip: volg, volg en volg. Wordt er een Cross Body Turn ingezet, houd er rekening mee dat er onderweg iets anders kan gebeuren. Voel je geen sturing op je schouderblad op de 5e tel, ga dan niet lopen in een Cross Body Lead.

9. Economy of Motion (M)
Beweeg zo duidelijk mogelijk van punt A naar punt B om aan te geven wat je wilt. Dit geldt vooral voor de heren. Dames kunnen er namelijk voor kiezen om styling te gebruiken en daarbij gaat schoonheid voor effectiviteit.

10. Kleine pasjes
Maak kleine passen. Dit is belangrijk om dichtbij je partner te blijven en zo goed te kunnen leiden en volgen. Het is ook belangrijk om een goede connectie met je partner te houden op de dansvloer. Daarnaast is het ook mooier om te zien.

Nu zeggen beelden natuurlijk 1000 keer zoveel als woorden. Zoals je misschien weet zijn we druk bezig om alle niveaus, van Salsa Beginners 1 t/m Salsa Advanced opnieuw op te nemen op video. Vanessa en ik hebben een paar weken geleden het bovenstaande verhaal op video gezet (in het Engels) voor www.salsaventura.tv. Het is het nieuwste van het nieuwste materiaal dat nu online wordt geplaatst.

Als je onderstaande vraag in de comments beneden beantwoordt en het formulier invult met je naam en e-mail, sturen wij je de link naar de video meteen toe.

BEANTWOORD DE HIER ONDERSTAANDE VRAGEN EN VUL HET FORMULIER MET JE NAAM EN E-MAIL HIERONDER IN OM DE NIEUWSTE VIDEO VAN HET SALSA CONTRACT TE ONTVANGEN. 

VRAGEN VOOR DE DAMES
1. Wat zou je de heren aanraden als het gaat om jou prettig te leiden?

VRAGEN VOOR DE HEREN
1. Wat zou je de dames aanraden als het gaat om jou prettig te volgen?

VUL JE ANTWOORD IN OP DE COMMENTBOX BENEDEN. 

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en andere Social Media. Mijn dank is groot!

Met Swingende Groet,

Morry
Salsaventura

X