Wist je dat er in veel Salsanummers een maat wordt ‘overgeslagen’? Je bent net lekker aan het dansen. Je hoort een accent in de muziek, ook wel een ‘break’ genoemd, je danst door en plotseling heb je het gevoel dat je niet meer helemaal in de maat danst. Het gebeurt duizenden dansers wekelijks. Wat is er aan de hand?

Ik heb het aan verschillende muzikanten gevraagd. Waarom lijkt het alsof jullie een maat overslaan? Over het algemeen vertellen ze mij dat het de muziek vooral spannender maakt. Het geeft het meer pit. Muzikanten hanteren overigens een andere manier van tellen dan de dansers. De muzikanten tellen alles in 4. Dansers tellen tot en met de 8. Voor muzikanten neemt een volledige Salsa basispas 2 x 4 tellen in beslag. Voor ons dansers zijn het 8 tellen.

Als danser is het namelijk handig om een verschil te hebben tussen de 1e en de 5e tel zodat je weet met welk been je aan het stappen bent. Daarnaast is er wel degelijk een verschil tussen de 1e vier tellen en de 2e vier tellen. Bij de 1e vier tellen gaat de muziek als het ware omhoog (sommigen noemen dit ook wel ‘call’) en in de 2e vier tellen gaat de muziek omlaag (‘respons’). Dit laatste is overigens ongeacht het patroon van de Clave (3-2 of 2-3) maar daarover in een van de volgende blogs meer. Om het verschil tussen de 1e en de 2e tel te horen moet je vooral goed luisteren. En luisteren is niet hetzelfde als muziek horen. De meeste mensen horen de muziek wel maar zijn, vooral tijdens het dansen niet in staat er actief naar te luisteren.

Maar wat gebeurt er nu precies en wat kan je doen om in de maat te blijven? Kijk hieronder naar de video:

 VRAGEN

1. WAT DOE JIJ ALS JE PARTNER UIT DE MAAT DANST?
2. HOE GA JIJ OM MET MUZIKALE SKIPS?
3. WAT IS VOOR JOU HET BELANGRIJKSTE ALS JE DANST?

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op facebook en andere social media. 

X