In de eerste blog over voeding gingen we in op koolhydraten, vetten en eiwitten. In de tweede blog hebben we besproken wat je vooral wil vermijden. In deze 3e en laatste blog over voeding gaan we het hebben over wat je vooral wel wil eten.

 1. Vis
  Vis bevat veel eiwitten en vetten. Over het algemeen wordt aangeraden om geen kweekvis (zoals de pangavis of de tilapia) maar wilde vis te kopen, dus vis die in vrijheid heeft gezwommen. (Vermijd zoveel mogelijk schaal en schelpdieren. Deze leven op de bodem en eten over het algemeen het afval wat op de bodem terecht komt). Vis bevat ijzer, maar minder dan vlees, omdat er minder bloed in zit. Vis bevat van nature eiwit en vet en geen koolhydraten. In vergelijking met vlees bevat vis meer onverzadigd vet. Er zijn sterke aanwijzingen dat deze vetten zoals aanwezig in vette vis, extra bescherming geeft tegen hart- en vaatziekten.
 2. Fruit
  In sommige diëten wordt fruit afgeraden omdat er fruitsuikers in voorkomen. Deze fruitsuikers bevatten op hun beurt koolhydraten. Toch wordt door het landelijk voedingscentrum aangeraden om 2 stuks fruit per dag te eten. Er zijn ook fruitsoorten met beperkte hoeveelheden koolhydraten zoals: passievrucht, abrikoos, mandarijn, bosbessen en aardbeien. Fruit dat veel koolhydraten bevat zijn: kersen, banaan, mango en druiven.
 3. Groente en salade
  Het menselijk lichaam bestaat voor zo’n 70 a 80% uit vocht. Het is dan ook niet vreemd dat het heel goed is voor je lichaam om natuurlijke, plantaardige, vochthoudende voedingsstoffen in te nemen. Probeer bij iedere maaltijd dus zo’n 70% vochthoudende voedingsstoffen binnen te krijgen in de vorm van groente en salades.
 4. Water
  Neem water. En dan bij voorkeur mineraalwater. Je lichaam neemt niets zo gemakkelijk op als water. Het algemene advies is om, naast het eventuele andere dat je drinkt, minimaal 2 liter water per dag te drinken.Als je moeite hebt om water te drinken, probeer dan eens te drinken uit een bidon.Ook ik ben nog altijd onder de indruk van het effect van een bidon.  Als je fanatiek met water aan de slag gaat, koop dan water met een PH waarde van minimaal 7. Deze PH waarde zegt iets over de zuurgraad in ons lichaam. Een PH waarde van 7,0 is neutraal en geeft een optimale zuur-base huishouding in ons lichaam aan. In een zuur milieu kunnen kankercellen goed gedijen. Daarom is een alkalische PH waarde van essentieel belang. Mineraal water met een PH waarde van 7 of hoger kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren.

Wil je toch echt iets anders dan water? Drink dan kruidenthee.

Om te weten of je voldoende vloeistof binnen krijgt is je urine een goede graadmeter. Je urine zou transparant moeten zijn als water. Zodra het oranje of geel is gekleurd, zou je meer water moeten drinken. Je wilt je lichaam dus als het ware spoelen en niet verstoppen.

Als je dorst hebt ben je te laat! Dan is er al sprake van uitdroging.

Mineralen
Naast koolhydraten, eiwitten en vetten zijn ook de volgende mineralen belangrijk; magnesium, calcium en zink. Magnesium is wereldwijd het meest verkochte voedingssupplement en is nodig voor de vorming van botten en spieren. Het speelt ook een rol bij de overdracht van zenuwprikkels en zorgt voor een goede werking van de spieren. 

Vitamines
De vitamines zijn in het begin van de 20ste eeuw ontdekt door de Poolse biochemicus Casimir Funk. Hij kwam erachter dat sommige stoffen die stikstof bevatten onmisbaar zijn om ziekten te voorkomen, zoals beri-beri. Hij noemde deze stoffen vitamines, een combinatie van het Latijnse vita dat leven betekent, en amine voor het aanduiden van een stikstofbevattende stof. Later werd bekend dat niet alle vitamines stikstof bevatten. Toen was de term al algemeen aanvaard. Er zijn 13 stoffen die de naam vitamine hebben.

Vitamines zijn stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Vitamines krijg je in kleine hoeveelheden binnen via eten. Van vitamines hebben we, afhankelijk van het type vitamine, elke dag enkele microgrammen tot tientallen milligrammen nodig. Om voldoende vitamines binnen te krijgen, is het vooral belangrijk voldoende en gevarieerd te eten. En omdat dit, mede door de algemene afname van de voedselkwaliteit, steeds lastiger wordt kan het gebruik van supplementen een uitkomst bieden.

NUT EN NOODZAAK VAN SUPPLEMENTEN

Wij organiseren maandag 6 mei de volgende Opportunity Meeting! Daarin leer je meer over natuurlijke vitamines / hoogwaardige voedingssupplementen en je leert wat meer over het nut en noodzaak van supplementen. 

Dit keer is onze speciale gast Laura. Zij liep ernstige hersenschade op door een fietsongeluk en herstelde, tegen alle verwachtingen van de artsen in, door het gebruik van hoogwaardige voedingssupplementen. 

 

[activecampaign]

Stel je de wekelijkse blogs voor dansers en dansdocenten op prijs? Deel ze dan op Social Media (zie knop bovenaan de pagina). Bij voorbaat dank. 

Bron:
http://www.voedingswaardetabel.nl 
www.voedingscentrum.nl 
www.mensenvoeding.nu 

X