Ik hoor regelmatig van mijn cursisten dat ze het niveau op de feesten te hoog vinden om te gaan dansen. Als jij zelden of niet naar een feest gaat om vrij te dansen dan is de kans groot dat je wordt tegengehouden door angst.

Lees hieronder hoe het komt dat je, door af en toe een feest te bezoeken en te gaan dansen, wel 2 tot 4 keer zoveel leert!

In een dansles legt een leraar je stap voor stap uit wat je moet doen. Deze stap voor stap ‘input’ noem ik voor het gemak maar even het vullen van de database. Een leraar legt iets uit, laat het zien en vervolgens ga je het oefenen. Eventuele fouten worden persoonlijk of gezamenlijk besproken en als alles goed gaat kan je aan het eind van de les helemaal zelfstandig, met je partner op de muziek uitvoeren.

Op een feest is er geen docent die je stap voor stap meeneemt . Er zijn geen duidelijke voorbeelden en er is geen uitleg. Met andere woorden, je begint waar je op je les eindigt; met de muziek. Door het ontbreken van een uitleg en voorbeelden is het voor veel heren lastig om die database te benaderen en dat maakt het voor veel mannen moeilijk om hetgeen ze geleerd hebben toe te passen. Zo kan het zomaar zijn dat je als man 10 cross body leads hebt ingezet en jij je afvraagt hoe die Butterfly ook alweer begon.

Dames ervaren hetzelfde als ze proberen styling toe te passen. Want ook hierbij neemt een docente je in een les stap voor stap mee. Zij vertelt je wat je moet doen en wanneer je het moet doen. Maar op een feest moet je het helemaal zelf toepassen.  En dat kan lastig zijn.

Vrij dansen is een van de snelste manieren om beter te leren dansen

Er is vooral één bepaalde manier om die brug te slaan tussen je danslessen en het vrije dansen en dat is door het simpelweg te doen en door fouten te (durven) maken. Vergelijk het met het leren van een taal. Als je eenmaal de basis van een taal hebt geleerd is het een kwestie van oefenen. En dat doe je door te praten. Dat kan in het begin heel eng zijn. Die angst kan je herkennen aan gedachten zoals: ‘wat zullen anderen van mij vinden’  of  ‘waarom zou hij/zij met mij willen dansen’?

Maar geloof me; dat stemmetje is niets anders dan angst. En als je te vaak naar dat stemmetje luistert doe jij jezelf erg te kort en zeer waarschijnlijk niet alleen wat het dansen betreft.

Ga jij regelmatig wel vrij dansen? Dan wil ik je vragen om onderaan zoveel mogelijk tips te geven aan diegenen die nog niet naar een feest durven te gaan. Want ik weet dat ook jij op een dag die drempel over bent gegaan.

Hieronder geef ik je een 5 tal van mijn persoonlijke tips om over die angst heen te stappen:

  1. Iedere topdansers was ooit een beginner Die goede dansers zijn allemaal zo  begonnen als jij en alleen zo goed geworden door oefening.
  2. Laat je niet intimideren maar inspireren Het kijken naar geweldige dansers kan heel intimiderend zijn. Maar dat komt alleen omdat je jezelf dan direct of indirect vergelijkt met hem of haar. Onthoud dat het helemaal niet belangrijk is om te dansen als iemand anders en dat het gaat om jouw eigen plezier (en dat van je danspartner(s)).  Op die manier kan je met bewondering en plezier kijken naar goede dansers en blij voor hun zijn dat ze zoveel plezier beleven.

    Laat je niet intimideren maar vooral motiveren door de beste dansers/danseressen

    Griselle Ponce uit New York: Laat je niet intimideren maar vooral motiveren door de beste dansers/danseressen

  3. Herhaling is de moeder van meesterschap Misschien ontdek je als man dat je, eenmaal op de dansvloer, in herhaling valt en dat je het lastig vindt om alles wat je hebt geleerd toe te passen. Alle dansers gaan door die fase. Door te blijven oefenen zal je ontdekken dat veel figuren een automatisme worden. En dat is het moment dat er ruimte komt voor andere figuren en combinaties.
  4. Vrouwen hebben liever connectie dan 1000 figuren Ik heb het in andere blogs al vaker benoemd maar dames dansen liever met een man die ze het gevoel geeft echt met haar te dansen dan met een danser die volledig in zichzelf is gekeerd en 1000 figuurtjes in een nummer stopt. Focus op je partner en heb plezier.
  5. Fouten bestaan niet Wist je dat veel figuren en/of combinaties, zijn ontdekt door het maken van fouten? Ik zie het ook in mijn danslessen. Soms leer ik mensen een bepaald figuur en dan doet een cursist het fout. Door die fout gebeurt er iets anders waardoor ik ontdek dat het ook op een andere manier kan. En zo komen de meeste dansleraren aan hun nieuwe figuren ;-). Met andere woorden: fouten bestaat niet. Een fout is een alternatief voor iets anders dat je van plan was te doen.

VRAAG

  1. WAT IS JOUW NUMMER 1 TIP OF ADVIES VOOR DIEGENEN DIE VOOR HET EERST NAAR EEN SALSA, BACHATA, KIZOMBA, ZOUK FEESTJE GAAN? 

Zaterdag 14 juli as. heb je de kans om over je angst heen te stappen en naar de Salsaventura XXL Party in Zoetermeer te komen. Een super toegankelijk feest met heel veel gezellige mensen. Er zijn 3 zalen: Salsa, Bachata en Kizomba en… over angst heen stappen gesproken: onze cursisten gaan optreden!! Kom ze dus supporten! Je kan HIER je kaartje reserveren.

 

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en/of andere Social Media.

X