[mashshare]

Een van de meest gestelde vragen die mensen stellen als ze starten met het volgen van danslessen is: heb ik dansschoenen nodig“? Nu vinden wij het belangrijk dat mensen vooral eerst kijken of ze het leuk vinden alvorens (veel) geld uit te geven aan hun mogelijk nieuwe hobby. We vertellen er wel altijd bij dat, als ze het echt leuk vinden, het absoluut de moeite waard is om dansschoenen aan te schaffen.

Wist je dat maar liefst 85% van alle dansers op dansschoenen danst? Van die 85% is zo’n 70% vrouw en 30% man. Van die 85% koopt maar liefst 75% binnen een jaar een volgend paar dansschoenen.

shoes

Heren blijken over het algemeen te kiezen voor de dans sneaker. Deze heren lijken zich, zoals wellicht te verwachten, niet zo druk te maken over het uiterlijk van de schoen. ‘Als het maar lekker zit‘. Dames daarentegen hebben duidelijk hun voorkeuren. En niet alleen voor hun eigen schoen. Dames blijken ook een hele duidelijke voorkeur te hebben voor de dansschoen die door de heer wordt gedragen. Zo geven de meeste dames gemiddeld de voorkeur voor een wat klassiekere dansschoen als de heer Salsa danst en een sneaker als hij de Bachata of de Kizomba danst.

l1-sneaker-diamant-stefano

Veel heren lijken vooral een voorkeur te hebben voor de moderne sneaker.

Daarnaast maakt het voor de dame met betrekking tot haar eigen dansschoen vooral uit wat voor kleur de schoen heeft en hoe hoog de hak is. Daarbij zijn overigens dansschoenen met een felle kleur, en dansschoenen met een extreem lage (of extreem hoge) hak het minst populair.

Waar moet je op letten als je dansschoenen koopt? Om je op weg te helpen geef ik je hieronder mijn persoonlijke 10 Gouden Tips!

Tip 1. Met of zonder hak?
Voor dames zou ik sneakers afraden tenzij je last van je enkels en knieën hebt. Helaas dames, je bewegingen zien er nu eenmaal mooier uit als je danst op een hak. Als je net begint met dansen is het aan te raden het rustig op te bouwen. Dames zou ik aanraden met een hak te beginnen tot maximaal 3 centimeter. Dit om je voeten aan het dansen op dansschoenen te laten wennen. Als dat goed gaat kan je daarna naar een wat hogere hak.

Begin met een stevige hak alvorens naar een hoge, dunne hak te gaan.

Begin met een wat lagere hak alvorens naar een hoge, dunne hak te gaan.

Bij de heren maak ik een verschil in dansstijl. Als je Salsa danst zou ik de heren een lage hak aanraden. Deze hak dwingt je in ieder geval om op de bal van je voet te dansen (zie tip 3) waarbij je tegelijk aan je danstechniek kan werken. Bij Bachata en Kizomba zou ik juist een sneaker aanraden omdat je deze dansen meer ‘grounded’ danst. Bij de Bachata hangt het er overigens wel vanaf welke stijl van Bachata je danst.

Tip 2. Borstel regelmatig je schoenen
Over het algemeen is een dansschoen voorzien van een suède zool. De paraffine (gemalen kaarsvet) die op de dansvloeren wordt gestrooid tegen de gladheid (nee, het is geen zout zoals sommigen denken), blijft onder de suède zool plakken. Door deze regelmatig te borstelen (niet te hard) hou je een betere grip op een gladde houten vloer en zal je dus minder snel uitglijden. Als je op een betonnen vloer of op een tegelvloer danst raad ik je aan om een houten of rubberen zool te dragen.

l2-schoenenborstel

Borstel je schoenen niet te hard.

Tip 3. Dans op de bal van je voet
Zorg dat je (altijd) op de bal van je voet danst. Dat wil zeggen: bij het maken van een pas land je eerst op de bal van je voet. De hak van een gemiddelde dansschoen is namelijk erg glad. Zodra je op je hak van je schoen landt is de kans groot dat je uitglijdt. Een goede dansschoen dwingt je dus om technisch beter te dansen.

Tip 4. Vervang regelmatig de binnen- en de buitenzool
Afhankelijk van de prijs van de schoenen kan het zeer zinvol zijn om eens in de zoveel tijd je binnen- en je buitenzool te laten vervangen. Een nieuwe binnenzool beschikt over een goede demping. Deze zorgt voor een zachte landing en beschermt daarmee je enkels en knieën. Je buitenzool is de suède zool. Ook die kan je, bij de betere schoenenreparatiezaak, laten vervangen. Let op: de kosten hiervan zijn vaak aanzienlijk. Bij een goedkopere schoen (tot € 50,-) zou ik je dit afraden. Je kan het bedrag dan beter investeren in een nieuwe schoen.

Tip 5. Draag je dansschoenen alleen op een houten vloer
De suède zool is erg gevoelig voor vuil en steen. Draag om deze reden je schoenen alleen maar op een houten of gladde dansvloer en NOOIT buiten op straat. Ook het dansen op een gladde betonnen vloer is af te raden. Beton is te hard en heeft een schurend effect op de zool.

Tip 6. Laat je voeten wennen
Zeker als je voor het eerst dansschoenen draagt is het belangrijk je voeten hieraan te laten wennen. Wissel dus gerust tijdens een feest van schoenen of trek ze even uit om je voeten tussendoor wat rust te geven.

Tip 7. Bevalt je schoen? Koop direct een tweede paar
Heb je eenmaal het perfecte paar dansschoenen gevonden? Mijn advies is: koop er meerdere van! Collecties veranderen en oude exemplaren verdwijnen uit de collectie. En zo kan het zomaar gebeuren dat je voor de rest van je leven onrustig op zoek blijft naar jouw ideale schoen die dan niet meer te krijgen is.

Tip 8. Het moet goed voelen
Laat je geen paar schoenen aanpraten door die leuke verkoper/verkoopster die je vertelt dat dit het perfecte paar schoenen voor je is. Een kleine krapte loop je wel uit maar je voeten krimpen echt niet door veel kilometers in een te kleine schoen te dansen. De schoen moet passen en goed zitten.

Tip 9. Vraag andere dansers
Net als dat je een DJ naar een geweldig nummer vraagt is het in de danswereld geen enkel probleem iemand te vragen waar hij/zij die dansschoenen heeft gekocht. Vraag het gerust.

Tip 10. Service
Zorg dat je, of je nu in een winkel, op een festival of online schoenen koopt, deze zonder problemen terug kan geven als er problemen mee zijn. Zo kan je bij veel online schoenenwinkels de schoenen zonder problemen terugsturen als ze niet passen. Heb je de schoenen eenmaal gedragen en gaan ze bij normaal gebruik binnen een jaar stuk? Dan is het heel normaal dat de schoenen op kosten van de verkoper wordt gerepareerd.

OVER EEN PAAR DAGEN KOMEN WE MET EEN NIEUWE SELECTIE EN EEN AANTAL SPECIALE AANBIEDINGEN. 

VUL HET FORMULIER HIERONDER IN EN ONTVANG ALS EERSTE DE NIEUWE SELECTIE IN JE E-MAILBOX.

 

Heb je specifieke vragen over dansschoenen? Stel ze hieronder en wij vragen het de specialisten voor je. Aarzel niet langer om je vraag te stellen. Je helpt er ook anderen mee!

 

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel het dan op Facebook of Twitter.

X