Wist je dat deelnemers aan danslessen gemiddeld 15% teveel betalen voor hun danslessen? Het is echt waar! Van iedere € 100,- die een deelnemer betaalt, draagt de dansschool 21% af aan de fiscus. Jawel, want danslessen vallen, volgens velen geheel onterecht, onder het hoge BTW tarief van 21%.

Waarom 21% ?
De wetgever heeft lang geleden bepaald dat danslessen vallen onder vrije tijdsbesteding; een avondje uit. Het is dus puur vermaak en heeft niets met sport te maken (volgens de wetgever). Nu kan ik mij daar bij het dansen in de jaren 60/70 nog iets bij voorstellen. Zo weet ik dat mijn vader altijd als eerste aan de bar zat als er ‘pauze’ werd geroepen tijdens de danslessen die hij ooit met mijn moeder volgde. Hij bleef daar vaak tot het einde van de les zitten omdat hij ‘zo’n pijn aan zijn voeten had’. En hij was niet de enige.

Een dansles anno 2014
Anno 2014 ziet een dansles er heel anders uit. Een dansles duurt minimaal een uur lang waarvan zo’n 40 minuten redelijk intensief wordt bewogen. Daarnaast is het nog leuk ook. En omdat je niveau steeds verder stijgt, worden de lessen ook steeds intensiever. Je wordt dus steeds gezonder en fitter. Daarnaast is het een sport die je ook nog eens in je vrij tijd kan beoefenen op feesten. En dat maar liefst 7 dagen per week op tientallen plekken in Nederland  (als je dat zou willen).

Kortom: dat BTW tarief moet omlaag! 

Trukendoos
Nu is er inmiddels een aantal partijen opgestaan die wat mazen in de wet hebben gevonden, althans zo claimen zij. Je kan als dansschool namelijk eenvoudig tegen de fiscus zeggen dat alle cursisten wedstrijddansers zijn. Als wedstrijddanser wordt je namelijk WEL als sporter aangemerkt en dus betaal je het lage BTW tarief van 6%. Maar goed, het is nogal een risico dat je als dansschool neemt. Als de fiscus namelijk alsnog bepaald dat er GEEN sprake is van wedstrijddansen, zoals dat in de wetsbepaling is bedoeld, dan moet er alsnog, met terugwerkende kracht, 21% BTW worden betaald. En dat terwijl jouw klant dan slechts 6% BTW heeft betaald.

Op naar het Binnenhof!
Wat zou er gebeuren als alle dansers van Nederland zich nu eens zouden verzamelen?Jong en oud, blank en donker, groot en klein, van Salsa tot Ballet, van Hip Hop tot Tango, van Buikdans tot Rolstoeldansen en nog veel meer!

Zou het helpen? Net als vroeger op het binnenhof protesteren?

Zou het helpen? Net als vroeger op het binnenhof protesteren?

Hoe zou het Binnenhof in Den Haag eruit zien als heel Dansen Nederland daar bij elkaar zou komen om het geluid te laten horen waar politiek Nederland zo doof voor is:

Dansen = Sport! Dansen is 6%! 

Om dit onderwerp besproken te krijgen in de 2e kamer moeten er 40.000 handtekeningen worden verzameld! Help jij ons mee? 

TEKEN NU DE ONLINE PETITIE!

Deel dit artikel met zoveel mogelijk mensen door hiernaast of hieronder te delen op Facebook of ander Social Media. 

X