Heb je weleens naar een show gekeken waarvan je dacht; ‘ze dansen heel goed maar ik mis iets’ of ‘ze dansen niet heel goed maar wat een uitstraling’? Door de jaren heen hebben dansers mij met hun shows laten lachen, laten gillen van enthousiasme, laten schrikken met hun spectaculaire moves en laten huilen omdat ik gewoonweg diep geraakt was.

Sommigen vinden het maar niets, anderen zorgen er ieder feest dat ze vooraan zitten om de shows van die avond te kunnen bewonderen. Wat je er ook van vindt, besef dat er een aantal standaard elementen zijn die ervoor zorgen dat het publiek een show goed of niet goed vindt. De onderstaande principes kunnen je kijk op shows weleens definitief veranderen.

De muziek
Wil je weten of een show echt goed is? Een goede show zet een handtekening onder het nummer. Dat wil zeggen; als je het nummer erna nog een keer hoort denk je meteen terug aan de show die erop gedanst werd.
Mensen die de show zien gaan het nummer zelfs mooier vinden door de associatie met de show. Zo zal ik nooit vergeten hoe de show van SDS destijds het nummer Signales van Juan Luis Guerra (binnenkort in Nederland) een totaal andere dimensie gaf.

SDS verraste het publiek met de keuze van dit nummer van Juan Luis Guerra en vooral door de choreografie die ze daar vervolgens op maakte

Publiek klapt eerder door de muziek dan door de dansers
De ervaren showdansers weten dit maar al te goed. Daarom doen ze er ook alles aan om tijdens muzikale breaks, accenten en overgangen de muziek optimaal te gebruiken. Het publiek klapt harder voor 2 korte, strakke schouderbewegingen die exact op de muziek worden uitgevoerd dan voor een geweldige salto ergens midden in het nummer, zonder enige muzikale aanleiding.

Over muzikale interpretatie gesproken. Bekijk hoe Oliver Pineda (zelf ook een muzikant) de muziek gebruikt om iedere beweging tot zijn recht te laten komen. 

De choreografie moet passen bij het niveau van de dansers
Hierbij maken we een onderscheid tussen professionals, die betaald worden voor hun optredens, en amateurs zoals bijvoorbeeld studentteams van dansscholen. Niets is, als het om shows door professionals gaat, zo frustrerend om naar een show te moeten kijken waar dansers allerlei dingen doen waar ze het niveau niet voor hebben. Deze dansers hebben er de voorkeur aan gegeven hun eigen technische ambitie voor te laten gaan op de behoefte van het publiek. Want voor wie maak je de show nu eigenlijk?
Nu is het natuurlijk altijd de bedoeling dat je eigen dansniveau omhoog gaat door het trainen van een show en dat gebeurt vrijwel altijd. Maar ik zou iedere professionele danser aanraden om of de choreografie aan te passen aan het dansniveau of om langer en harder door te trainen om alles goed uit te kunnen voeren.
Voor studentteams ligt dit anders. Deze teams, zoals onze eigen 10 Week Challenge, heeft 2 doelen: Om niet professionals de unieke gelegenheid te geven om voor publiek op te treden en om in korte tijd technisch beter te leren dansen. Als deze dansers iets moeten doen wat technisch te moeilijk voor ze is dan heeft de choreograaf hier meestal voor gekozen om deze dansers extra uit te dagen (het heet niet voor niets 10 Week Challenge).

Connectie tussen de dansers
Of je nu een koppelshow ziet of een teamshow, er moet connectie tussen de dansers onderling zijn. Het publiek geniet ervan als ze zien dat de dansers onderling met elkaar verbonden zijn. 

Prachtig voorbeeld van ultieme connectie tijdens de dans zijn Carlos & Mireille met hun altijd vernieuwende Tangoshows. 

Uitstraling
Uitstraling betekent niet een Colgate Smile opzetten en doen of je het leuk vindt. Uitstraling is het uitstralen van het gevoel dat je ervaart tijdens het dansen van de show. Het is natuurlijk vreemd als een danser een grote glimlach opzet op een verdrietig stuk muziek.

Floordynamics
Een show waarbij alle dansers op dezelfde plek blijven staan wordt al snel statisch tenzij het kaliber van de dansers heel hoog is. Een show krijgt meer dynamiek als er gewerkt wordt met verschillende posities en verplaatsingen.


Een mooi voorbeeld van floordynamics zijn de groepen uit Cali, Colombia

Verrassingseffect
Iedere show zou meerdere verrassingselementen moeten hebben.Soms is het zelfs het gekozen nummer dat voor de totale verrassing zorgt (zie de clip hierboven van SDS).

Fouten tijdens het dansen
Natuurlijk kan het altijd een keer gebeuren dat iemand een foutje maakt maar over het algemeen is het in Nederland niet best gesteld met de professionele showdansers en showteams. Tijdens zo’n 80% van alle shows worden er (zichtbare) fouten gemaakt en dat is natuurlijk pijnlijk, zowel voor het publiek als voor de dansers. Slechts een beperkt aantal showdansers of showteams (zo’n 20% dus) beseft werkelijk hoe belangrijk het is om een foutloze show te dansen en wachten net zolang met het opvoeren van de show tot ze deze kunnen dromen.
Dansers moeten er nu eenmaal rekening mee houden dat een show die tijdens een training vlekkeloos verloopt niet per definitie klaar is voor het publiek. Er moet rekening worden gehouden met zo’n 30% zenuwen/adrenaline waardoor je voor publiek meestal minder presteert dan tijdens de training. De grootste fout die een showdanser kan maken is denken dat het tijdens het optreden ‘wel goed’ komt.

Nogmaals; dit geldt voor professionele dansers die geld verdienen met hun optredens. Het publiek heeft er alle begrip voor dat er een foutje wordt gemaakt door een cursist die tijdens een optreden met een studentteam voor de allereerste keer een optreden doet.

Het einde
Als er nu een en ander mis is gegaan tijdens de show dan heb je nog een laatste kans; het einde. Als het einde heel sterk is dan blijft deze het langste hangen.

Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging? We houden op zaterdag 4 april een 10 Week Challenge Open Training. Tijdens deze open training kan je kennis maken met de verschillende elementen van het showdansen. De training is tevens een auditie voor diegenen die mee willen doen met de 10 Week Challenge die een week later van start gaat.

Beantwoord de volgende vraag en maak kans op een gratis Full Pass voor het Salsa Beach Festival 2015.

Vraag
Welk nieuw danspaar van Nederlandse bodem verzorgt er tijdens het Salsa Beach Festival een show?

Reactie
Wil je het artikel aanvullen of wil je reageren? Plaats dan je reactie hieronder in het reactieveld.

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en Twitter.

X