We naderen het einde van het jaar. Tijd om terug te blikken op een geweldig maar ook bewogen 2015. En een tijd om vooruit te kijken. Wat gaat het nieuwe jaar ons brengen als het om dansen gaat? Zal de Kizomba verder groeien of loopt de Kizomba sensatie dit jaar op haar eind? En hoe zal het met de Bachata gaan? Wordt de Bachata Sensual net zo groot in Nederland als in Zuid Europa of blijven de Bachata Dominicana en de Bachata Romantica de boventoon voeren? En hoe zit het nu met de Semba of de Zouk? En wat dacht je van de West Coast Swing?

glazenbol

In de blog van deze week waag ik mij aan een aantal voorspellingen voor 2016. Natuurlijk ben ik onderaan dit artikel ook heel benieuwd naar jouw mening.

2015: Het jaar van de Kizomba

Slechts een keer eerder zag ik een dansvorm in zo’n korte tijd zo populair worden. Dat was met de Zumba. De Zumba ontstond in 1996 in Colombia toen oprichter Beto Perez zijn muziek was vergeten en besloot zijn aerobic les op latin muziek te geven. Hij haalde wat cassette bandjes uit zijn auto met voornamelijk Salsa, Cumbia en Merengue muziek en de Zumba was geboren. Het duurde echter nog ruim 10 jaar voordat Zumba bekend werd onder het grote publiek.

zumba

Slechts een keer eerder zag ik een dansvorm zo snel zo populair worden.

Maar Kizomba is geen Zumba, hoewel de namen erg veel op elkaar lijken. Hoewel de fanatieke Kizomba danser het niet met me eens zal zijn past de Kizomba, in tegenstelling tot Zumba, wat mij betreft perfect binnen het danslandschap van de Salsa, Bachata, de Zouk en de Tango. De Kizomba beschikt over de 3 succesfactoren die ervoor zorgen dat een koppeldans snel populair kan worden.

  1. De Connectie
    De Kizomba vraagt om connectie. Zonder connectie kan de dame niet volgen en de man niet leiden.
  2. De muziek
    Kizomba muziek is relatief eenvoudig omdat het vooral sterke downbeats heeft. Het is dan ook relatief eenvoudig om bij Kizomba op de maat te dansen.
  3. Eenvoudig
    De basis van de Kizomba is simpel. Hierdoor kan iemand na een korte cursus al snel een beetje meedoen.

Mijn 1e voorspelling is dat kizomba in 2016 verder zal groeien.

kizombapopulair

Er zullen nog veel meer feesten, festivals, bootcamps, workshops en danslessen worden verzorgd en er zullen nog meer substijlen binnen de Kizomba ontstaan. De Kizomba zoals we die nu kennen zal er over een paar jaar totaal anders uitzien.

Semba (voorspelling 2)
Met de opkomst van verschillende substijlen binnen de Kizomba zal ook de Semba een eigen plek veroveren. Zoals de Kizomba vooral door de gevestigde Salsa danser werd omarmd zal de Semba op haar beurt groot worden gemaakt door de Kizomba liefhebber.

West Coast Swing (voorspelling 3)
Al jaren wacht de West Coast Swing (afgekort WCS) geduldig op haar beurt. Zonder de Bachata of de Kizomba was WCS al lang populair geweest. 2016 zal het eerste jaar zijn waarin we veel meer zullen gaan horen van deze bijzondere dans.

Koplopers uit de Salsa in de WCS zijn Femke en Manoah van Salsa Tipica uit Nijmegen. Zij wonnen laatst Swingvitational 2015 in Londen.

Koplopers uit de Salsa binnen de WCS zijn Femke en Manoah van Salsa Tipica uit Nijmegen. Zij wonnen laatst Swingvitational 2015 in Londen.

Bachata (voorspelling 4)
2016 wordt het jaar van de Bachata. Mijn voorspelling is dat de Bachata terugkomt van weggeweest. En hoewel de Bachata Dominicana en de Bachata Romantica populair zullen blijven, zal het de Bachata Sensual zijn wat in 2016 de klok slaat.

bachata_passion_salsaventura

Vanaf januari 2016 biedt Salsaventura in samenwerking met Bachata Passion de Bachata in maar liefst 4 steden.

Zouk
Voor de Zouk doe ik geen voorspelling. Wel heb ik een advies voor de Zouk scene. De Zouk is als je het mij vraagt de meest onbegrepen partnerdans van de 21e eeuw. Als iemand Zouk nog nooit heeft gezien, dan gaan al snel de wenkbrauwen iets omhoog en het hoofd iets opzij. Dat is leuk en jammer tegelijk want de dans heeft zoveel meer te bieden dan wat mensen er nu van te zien krijgen.

De Kizomba heeft bewezen dat het ook anders kan. Maar de Kizomba is voor veel mensen veel te intiem en biedt in het begin relatief weinig uitdaging. En dat is precies waar de Zouk gebruik van kan maken. Mijn advies is dan ook om een nieuwe, meer toegankelijke Zouk te ontwikkelen. Ik weet dat sommigen, waaronder Totally Zouk en Zouk City, daar al mee zijn begonnen en de resultaten zijn er. Voor het eerst sinds de opkomst van de Kizomba zien we de Zouk weer groeien.

Salsa (voorspelling 5)
Last but not least! Net als in 2015 verwacht ik dat de Salsa uiteindelijk de meest populaire dansvorm blijft in 2016.

Wist je dat een deel van de Salsa dansers de dans verlaat omdat ze verliefd worden op iemand? Echt waar! En als ze terugkomen is dat meestal omdat hun relatie is beëindigd. En zo voorspel ik dat een aanzienlijk deel van de huidige Kizomba dansers hun relatie met de Kizomba zullen beëindigen en terug zullen keren naar de Salsa.

salsalife-night

De Salsa heeft nu eenmaal, zowel danstechnisch als muzikaal, zoveel meer te bieden. En hoewel de Salsa in het begin wat moeilijk kan zijn om te leren, de beloning is werkelijk onbeschrijfelijk als je eenmaal in staat bent om op het ritme van de Salsa te dansen. Van Argentinië tot Canada, van Indonesië tot Rusland en van Nederland tot Ibiza, overal ter wereld wordt de Salsa gedanst.

En over Ibiza gesproken….
We gaan het komende jaar met een grote groep naar Ibiza om daar de meest geweldige week van 2016 te beleven.

ibizagroep

Ibiza Team 2015

En op Ibiza dansen we alles! (of we het nu kunnen of niet).
Lees er alles over op onze website.

Dit zijn mijn verwachtingen voor 2015. Natuurlijk ben ik super benieuwd naar jouw dansvoorspellingen voor 2016. Plaats hieronder je reactie waarvoor bij voorbaat dank.

Stel je mijn wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op facebook en andere social media.

X