Afgelopen week gaf ik een serie van 4 mini Salsa workshops aan een team management ondersteuners. Ik doe dat niet zo vaak meer maar ik moet toegeven dat als ik er eenmaal sta, ik het super leuk vind om te doen.

Tijdens zo’n workshop salsa dansen kan ik het gewoon niet laten om een bruggetje te slaan naar het werk. Dansen heeft nu eenmaal de geweldige elementen van leiden en volgen waardoor dansen prachtig symbool kan staan voor allerlei andere situaties. En ja, mensen zijn altijd verbaasd hoeveel enorme parallellen er zijn tussen het leiden en volgen binnen de dans en het leiden en volgen op de werkvloer.

Hieronder wat voorbeelden

“De mate waarin iemand in staat is om te leiden is omgekeerd evenredig met de mate waarin iemand bereid is te volgen”

Deze uitspraak gebruik ik al jaren en geldt zowel op als buiten de dansvloer. Want je mag dan een leidinggevende functie hebben, als mensen je niet willen volgen krijg je het toch echt erg zwaar. Je zal dan op de een of andere manier het gesprek aan moeten gaan om te zien waar het misgaat. Op de dansvloer is dat niet heel anders. Als iemand je niet wil volgen dan is het handig na te gaan waar dat vandaan komt.

Dwingen helpt niet

Er zijn van die mensen die hun eigen zin door willen drijven. Dit werkt niet op de dansvloer en ook niet erbuiten. Het resultaat is een ontevreden danspartner of een ontevreden medewerker. Door samen in gesprek te gaan waarbij er door beiden gezocht wordt naar een oplossing is vaak de oplossing.

Verplaats je in de ander

Ga ervan uit dat de intentie altijd goed is. iemand kan op de dans- of werkvloer al snel ervan uitgaan dat, omdat het nu eenmaal de verantwoordelijkheid van de leider is, deze ook de schuld heeft. Zo gaan dames er vaak vanuit dat de man nu maar beter had moet leiden en op de werkvloer kijkt de werknemer als snel naar een manager voor de oplossing. In plaats van een vingertje te wijzen kan je natuurlijk zelf ook een bijdrage aan de oplossing leveren.

Duidelijkheid

Een goede leider op de dansvloer weet wat hij wil. Ook in bedrijfs- of overheidsleven werkt dit zo. Goede leiders hebben een visie en een missie en weten precies wat ze willen.  Het is nu eenmaal een stuk makkelijk iemand te volgen die weet waar die heengaat dan iemand die om de halve meter stilstaat om na te denken welke kant hij/zij nu op moet. En zo ook in het dansen. Weet vooraf wat je wil, geef dit duidelijk aan en je partner hoeft niet te raden wat je gaat doen maar kan eenvoudig volgen.

Weet jij zelf ook wat voorbeelden? Vertel ze hieronder en maak kans op een gratis ticket voor Revealing the Secret naar keuze

Tijdens de Bootcamps Revealing the Secret deel 1 en deel 2 leer je alles over het duidelijk leren leiden en volgen (ochtendgedeelte). Het middag gedeelte staat in teken van muzikale interpretatie. Super interessant om te leren waar je naar luistert en waar je op danst. https://www.salsaventura.nl/bootcamps/

X