Er is veel te doen rondom de Bachata.

Nieuwe dans- en muziekstijlen zijn vol in ontwikkeling binnen deze populaire dans. Termen als Bachata Dominicana, Bachata Authentica, Bachata Romantica, Bachata Moderna en Bachata Sensual schieten op je beeldscherm voorbij als je vrijdagmiddag via Facebook probeert te besluiten naar welk feest je dit weekend zal gaan. DJ’s wisselen van gedachten en vragen zich af of een Engelstalige Bachata wel een ‘echte’ Bachata is en steeds vaker horen we de meer conservatieve Bachata liefhebber vechten voor het behoud van zijn “enige echte” Bachata.

Tijd voor een Bachata update maar eerst een stukje geschiedenis!

Bachata muziek

Het is 1962 als Jose Manuel Calderon op het platteland van de Dominicaanse Republiek de eerste Bachata ‘creëert’. Daarbij maakt hij een mix van 3 essentiële elementen waaruit later de herkenbare klanten van de Bachata zouden worden geboren. Deze eerste Bachata had de titel “Borracho de amor” (dronken van liefde}. Deze 3 elementen bestaan uit invloeden vanuit de

  1. Latijnsamerikaans georiënteerde bolero
  2. Afrikaanse elementen uit de Son en
  3. De traditionele troubadour stijl van zang

Tot aan de jaren 80 werd de Bachata door de Dominicaanse elite als te grof en te vulgair beschouwd om een plek te veroveren binnen ‘mainstream’ muziek.  In de jaren 90 veranderde de zo herkenbare klanken van de Bachata. Dit werd vooral veroorzaakt door de vervanging van de akoestische gitaar door de elektrische gitaar. Dit gaf de Bachata een moderner geluid en snel zou deze ‘vernieuwde’ Bachata de wereld veroveren.

Bachata dans
Binnen de Bachata zijn er verschillende dansstijlen of stromingen ontstaan. Voor de gemiddelde Dominicaan is Bachata natuurlijk gewoon Bachata en wordt deze nog altijd vooral op de plaats gedanst waarbij veel gebruik wordt gemaakt van voetenwerk. Maar met de komst van verschillende stijlen heeft deze, oorspronkelijke stijl van Bachata dansen, de naam gekregen van Bachata Dominicana of ook wel genoemd de Bachata Authentica.

Kenmerkend is dat er bij deze stijl vooral op de plaats wordt gedanst en dat er veelal 3 houdingen zijn waar gebruik van wordt gemaakt:

  1. De gesloten houding (zoals we die ook binnen de andere dansen kennen)
  2. Handen (de dansers houden elkaar met 1 of 2 handen vast)
  3. Los van elkaar (dit wordt wel gedaan maar komt zelden voor)

Bij positie 2 is de Bachata vooral herkenbaar aan het feit dat de handen actief meebewegen binnen de dans om de richting aan te geven of de passen een extra accent te kunnen geven.

Bachata moderna
Als de Bachata in de jaren 90 in hoog tempo de wereld verovert, verandert de oorspronkelijke Bachata stijl onder de invloed van andere dansen zoals de Salsa. De Bachata wordt vooral in Noord Amerika en Europa in een meer zijwaartse beweging gedanst. Een manier van dansen waarbij het enerzijds gemakkelijker wordt om een eenvoudige basispas aan te leren met een “1,2,3, tik” , anderzijds omdat er vanuit een zijwaartse beweging gemakkelijker draaipatronen en dips toe te passen zijn.

Omdat deze dansstijl sterk afwijkt van de oorspronkelijke Bachata krijgt deze stijl al snel de naam Bachata Moderna (soms wordt deze stijl ook wel Bachata Romantica genoemd naar de muziekstroming binnen de Bachata).

Bachata Sensual
En terwijl de wereld druk is met de Bachata Dominicana (of Authentica) en de Bachata Moderna, is er ergens in het zuiden van Spanje een jongeman die na het aanleren van de Bachata basics vanuit Bachata moderna, zich afvraagt wat hij hier nog meer mee kan. Het is de tijd waarin youtube en facebook nog moeten worden uitgevonden en dus bedenkt hij zijn eigen moves welke vooral voortkomen uit zijn eigen persoonlijke muzikale interpretatie van de muziek. Deze jongeman is Korke Escalona.

Zijn interpretatie van de muziek verspreid zich binnen Spanje als een vuurtje en al snel wordt de nieuwe stijl Bachata Sensual geboren.

Deze stijl wordt vooral gekenmerkt door het gebruik van zowel elementen uit de Bachata Authentica als uit de Bachata Moderna en voegt daar vooral circulaire bewegingen en bodywaves aan toe. Tevens wordt er bij deze stijl gebruik gemaakt van body isolations en dips & tricks.

De Bachata Sensual wordt door veel mensen ook wel Bachata Moderna genoemd maar inmiddels is duidelijk dat de Bachata Sensual een geheel eigen rol opeist binnen het Bachata landschap.


Met meer dan 3 mln hits op youtube veroveren Daniel en Desirée met deze bijzondere clip de Bachata wereld.

Tenslotte

Met de komst van grote veranderingen binnen een dans, ontstaan ook de nodige discussies over wat nu de “echte” of de “niet echte” Bachata is.

Natuurlijk kan iedere Bachata stijl worden gedanst op ieder Bachata nummer. Toch is het vooral de muzikale interpretatie die veelal bepaalt hoe er wordt gedanst op een bepaald nummer. Zoals veel Salsa dansers liever op de 1e tel dansen op een Colombiaanse Salsa met veel campana (koebel) en liever op de 2e tel dansen op een klassieke Mambo van Tito Rodriques, zo zien we binnen de Bachata, althans in Europa, vooral de Bachata Dominicana worden gedanst op de meer traditionele Bachata’s en de Bachata Sensual op de meer moderne Bachata’s (steeds vaker ook Engelstalig).

Mijn gewaardeerde collega Claudio Gomes vertelde ooit: “Alles wat stilstaat sterft”. Dit om maar aan te geven dat verandering deel uitmaakt van het proces van leven en dus ook van het dansen. Er is dan ook geen ‘betere’ stijl dan de andere.

Het feit dat grote groepen mensen een bepaalde vernieuwing binnen een dans omarmen betekent niets meer of minder, dan dat er een behoefte is die geuit wil worden. Uiteindelijk bepaalt de danser!

Je kan nog altijd meedoen met onze Bachata cursussen in verschillende steden. Bachata lessen binnen Salsaventura worden gegeven voor Bachata Passion, Dancamore en verschillende andere docenten. Kijk op www.salsaventura.nl voor meer informatie.

VRAAG

Wat vind jij eigenlijk van al die ontwikkelingen binnen de Bachata? Ik kijk uit naar je reactie hieronder.

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en/of andere Social Media.

 

X