De Kizomba blijft ongekend populair. Je kan geen feest meer bezoeken zonder de Kizomba te horen en dus is het voor veel dansers de hoogste tijd om de Kizomba te leren.

Wat is het dat deze dans zo ongekend populair maakt? Waarom zou je de Kizomba willen leren? En is de Kizomba vooral voor vrijgezellen?

Is Kizomba vooral voor vrijgezellen?
Nog meer dan in veel andere dansen heb je in de Kizomba connectie nodig om prettig met elkaar te kunnen dansen. En om vooral vanuit je gevoel (en niet vanuit je gedachten) te leiden en volgen, doen mensen tijdens het dansen vaak hun ogen dicht. En zo kan het zomaar gebeuren dat je partner jou op zondagochtend wakker maakt met een foto onder je neus en vraagt: ‘WTF?’. Je ziet jezelf terug, ogen gesloten, voorhoofden tegen elkaar, een glimlach van intens genieten op je gezicht en om het geheel af te maken, het romantische rode lichtje op de achtergrond. Au!

Steeds vaker hoor ik dansers (ook de gevorderde Kizomba dansers) opmerkingen maken als:  ‘Ik trek het niet meer zo goed als ik mijn partner met een ander Kizomba zie dansen’. En dat is jammer en tegelijkertijd begrijpelijk. Het is dan ook belangrijk om vooral goede afspraken met je partner hierover te maken waar jullie beiden mee kan leven.

Het gaat bij het dansen dan ook vooral om de intentie. Ik ken genoeg Kizomba dansers bij wie het vooral om het dansen en om het plezier gaat. En ik ken ook genoeg tiburones (haaien) die de Kizomba dansen.

haai-tiburon

Tiburones (haaien) vind je in iedere scene

Zij dansen de Kizomba vooral om ongegeneerd tegen iemand aan te kunnen schuren. Het lijkt daarbij niet uit te maken met wie ze dansen en al helemaal niet of deze persoon al dan niet met iemand samen is. Deze tiburones kom je helaas ook in andere dansen tegen. Het blijft een gegeven dat deze uitzonderingen het voor de massa verpesten want het zijn juist deze tiburones die ervoor zorgen dat voor veel mensen de Kizomba een ongeneerde schuurpartij op de dansvloer lijkt terwijl de dans zoveel meer te bieden heeft.

Dames, voel je dus vooral niet ongemakkelijk of schuldig om hier iets van te zeggen. Het is vaak handig om dit zelfs, voordat je de dansvloer op gaat, aan te geven. Zo kan je bijvoorbeeld, om de mogelijke verwachtingen wat te temperen, aangeven dat je nog niet lang danst en een beginner bent. En je kan ook aangeven dat je alleen wilt dansen als hij het netjes houdt. Gaat hij, eenmaal op de dansvloer duidelijk veel te ver, loop dan gerust weg.

De handen van de man horen de billen van de dame niet aan te raken tijden het dansen en dat is ook nergens voor nodig. En terwijl de bovenlichamen contact hebben om met elkaar tijdens het dansen te kunnen communiceren is het niet nodig dat zijn kruis het jouwe raakt. Benen en voeten maken wel regelmatig contact om een beweging af te remmen en/of te kunnen verplaatsen.

marcio-blog-salsaventura

‘Not below the belt’. Op deze foto van Kizomba Sensual zie je hoe Marcio zijn handen niet lager dan de heupen van de dame hoeft te plaasen om toch prettig met haar te kunnen dansen.

Het verschil tussen een beetje meedoen en een dans beheersen

En hoewel de dans volgens sommigen erg intiem is, is de Kizomba ongekend populair. Niet eerder veroverde zo snel een nieuwe dans de wereld. Toch gaat slechts een beperkte groep voor de diepgang in de Kizomba. Zo zien we dat, anders dan in de Salsa, een grote groep na 2 of 3 cursussen stopt. Een typisch verschijnsel van de moderne samenleving waarbij iedereen op zoekt lijkt te zijn naar ‘instant gratification’ (onmiddellijke beloning). En dat is jammer. Want de grootste beloningen moeten dan nog komen.

Instant_gratification

Bij het aanleren van een nieuwe dans of sport gelden er 4 aspecten die ervoor zorgen dat je echt beter wordt:

1. Implementatie. Ervoor zorgen dat je door oefening datgene dat je hebt geleerd ook daadwerkelijk leert toepassen.
2. Verbetering. Door les (in een cursus of bootcamps) te blijven volgen zorg je ervoor dat je aan je techniek blijft werken en steeds beter wordt.
3. Groei. Omdat je niet alles kan onthouden en implementeren is het belangrijk steeds weer nieuwe elementen toe te voegen. Dit maakt het niet alleen leuker en uitdagender, het zorgt er ook voor dat je nog beter wordt in wat je al kan.
4. Diepgang. Door bovenstaande 3 aspecten na te leven ontstaat er vooral diepgang. Hierbij ga je van uitvoeren naar het daadwerkelijk begrijpen wat je doet en vooral waarom je iets doet. Dit is wanneer het gordijn opengaat en je alles wat je tot nu toe hebt geleerd met elkaar kan combineren. Zoals je begrijpt is dit waar de echte beloningen liggen.

We organiseren binnenkort 2 hele bijzondere Kizomba Workshops met 2 topdocenten: Enah Lebon en Caroline. Dit koppel reist momenteel de hele wereld over en zijn ontzettend moeilijk te boeken. Als je hieronder je reactie plaatst heb ik meerdere beloningen voor je.

1. Kizomba Muziektips
Ik heb een aantal toppers uit de Kizomba gevraagd hun persoonlijke Kizomba top 5 met je te delen. Als je hieronder je reactie plaatst stuur ik je deze lijst toe.

2. Kans op gratis deelname aan de workshops van Enah en Caroline.
En geloof me, dit wil je niet missen. Zijn de workshops van Enah en Caroline een stap te ver voor je? Dan mag je ook meedoen met een Kizomba in 2 Days of met onze Kizomba Beginners 1 welke start in februari.

Ik ben heel benieuwd. Wat vind jij van de Kizomba? Geef antwoord op onderstaande vragen en 1. Ontvang de Muzieklijst en 2. Maak kans op GRATIS deelname aan de bootcamp van Enah en Carolina. 

  1. Heeft het Kizomba virus jou ook al te pakken?
  2. Vind je Kizomba leuker dan Salsa, Bachata of Zouk?
  3. Hoe dans jij de Kizomba met iemand die je nauwelijks kent?
  4. Heb je moeite of zou je moeite hebben als jouw partner de Kizomba met iemand anders danst?
X