Ken jij de DISC-test? Ik tot een paar jaar terug niet, maar één van mijn collega’s liet mij tijdens een docententraining, deze test doen. Het is geen tool om je cd’s te testen en deze vervolgens schoon te maken. De DISC-test is een veelgebruikte persoonlijkheidstest, waarmee je kunt bepalen of je vooral dominant (D), beïnvloedend (I), stabiel (S) of consciëntieus (C) bent. In eerste instantie was ik sceptisch, maar de uitslag was meer dan treffend. Nu vraag je je waarschijnlijk twee dingen af. Eén: wat was de uitslag? En twee: Morry, wat heeft dit in vredesnaam met dansen te maken?

Ik bleek voornamelijk een I en daarna een D te zijn. Die uitslag bleef een aantal dagen door mijn hoofd spoken. Kun je mensen echt indelen in vakjes? En als dat al zo zou zijn, zou die uitslag dan per keer kunnen verschillen? En nog interessanter: kun je, door met mensen om te gaan, bepalen of ze voornamelijk D, I, S of C zijn?

disc

Op het daaropvolgende feest word ik ten dans gevraagd door een dame uit mijn Salsa Beginners 1 groep. Het is duidelijk een hele overwinning voor haar om haar dansdocent te vragen en ik probeer haar zo goed als ik kan op haar gemak te stellen. Ik doe vooral combinaties waarbij ik haar met beide handen vasthoud, en in het deel van de muziek waarbij ik normaliter naar de shines* zou gaan, laat ik haar niet los. Opeens hoor ik mezelf denken: ‘ze heeft nu behoefte aan zekerheid, ze zit in haar S.’

Daarna dans ik met Cyldra, alias Brown Sugar. Cyldra is één van mijn vaste danspartners en ik merk dat ik zo veel mogelijk combinaties doe met één hand, zodat Cyldra met die andere hand haar styling kan inzetten. Als ik haar loslaat verschijnt er een grote glimlach op haar gezicht en ze begint meteen met haar shines. Brown Sugar pakt haar vrijheid en zit veel meer in haar ‘D’. Wow, dit werkt echt!

Om te ontdekken hoe de DISC-test bij anderen uitpakt laat ik de deelnemers van onze bootcamp ‘Revealing the Secret’, de test doen. Het blijkt een ware openbaring. Een groot deel van de deelnemers geeft namelijk aan dat ze de DISC-test op twee manieren in zouden kunnen vullen: als persoon én als danser. Grappig genoeg, en eigenlijk misschien ook wel heel logisch, zijn de uitslagen vaak tegengesteld aan elkaar. Zo heeft een dominant persoon ook wel eens de behoefte om geleid te worden en kan iemand die in het dagelijks leven heel nauwkeurig en precies is, een sterke behoefte hebben om op de dansvloer even alle remmen los te gooien.

Na afloop van de bootcamp deelt één van de deelnemers zijn vernieuwde inzicht: ‘Wow!’ zegt hij. ‘Ik besef nu dat ik een veel betere danspartner kan zijn door mijzelf vooral af te vragen waar ZIJ behoefte aan heeft. Dit verandert alles!’. En zo vallen we van de ene ‘wow’ in de andere.

Wie ben jij op en buiten de dansvloer? Doe nu de test en deel je ervaringen met ons! http://www.123test.nl/disc-test/

Veel plezier,

Morry
Salsaventura

*Shines: solo voetenwerk

X