Taxi dansen is momenteel erg populair. Na mijn blog (feb 2014) waarin ik aankondigde dat we met dit, vooral in Italië bekend geworden, fenomeen zouden starten springen de feesten met taxidansers als paddenstoelen uit de grond. Niet vreemd want er zijn nu eenmaal veel dames die zeker willen weten dat ze kunnen dansen als ze naar een feest gaan. De Taxi dansers staan daar garant voor.

Wat is een taxi danser?
Taxi dansers zijn dansers, die (meestal vrijwillig) op een feest beschikbaar zijn om mee te dansen. Over het algemeen zijn dit goede dansers die vaak verschillende dansen beheersen en goed in staat zijn zich aan te passen aan het niveau van hun partner. Omdat taxi dansers nooit nee zeggen, is er geen kans op afwijzing.

Taxi_dancer_klein

De geschiedenis van het taxi dansen
De bovenstaande betekenis had het taxi dansen echter niet altijd. In de jaren 30 en 40 was het taxi dansen al heel populair maar de invulling  was heel anders.

Voor de 2e wereldoorlog waren er in de grote Amerikaanse steden enorme public ballrooms. We  hebben het hier niet over een feestje van 200 tot 300 man. Nee, we praten hier over bijna 20.000 mensen per week!!!

aragon3

Dansers in de Aragon, Chicago.

Mensen gingen hier vooral om 3 redenen heen:

  1. Om met hun vrienden bij elkaar te komen.
  2. Om nieuwe mensen te leren kennen en
  3. Om te dansen op een live jazz band.

Een van de grootste en bekendste ballrooms uit die tijd was de Aragon in Chigaco. Deze ballrooms waren zeer bekend maar waren niet onder iedereen even populair. In deze ballrooms werden zowel heren als dames toegelaten maar meestal gingen mensen niet alleen. De kans was dan aanwezig dat je de avond langs de kant door zou brengen. 

De taxi dance halls!
Een taxi dance hall was iets heel anders. Deze waren niet toegankelijk voor iedereen. De enige dames die daar werden toegelaten werden ingehuurd door de exploitant van de hall. Deze dames hadden verschillende namen: dance hostesses, taxi dancers, dime a dance girl (meestal kostte een dansje een dubbeltje) of nickel hoppers (omdat de dames van dat dubbeltje vaak een stuiver mochten houden).

taxi-dancers

Taxi dansers in de New York dancehall (1937)

Dus waar we anno 2015 vooral te maken hebben met mannelijke taxi dansers, waren het in de jaren 30/40 voornamelijk de dames die zichzelf lieten inhuren voor een dansje. En bij dat dansje bleef het niet altijd. Voor de prijs van een paar tickets (er was zelfs een taxi dance ticket counter) kon zo’n man een praatje maken, dansen en een hele avond plezier hebben zonder deze dame direct op een date te vragen.

Veel van deze taxi dansers waren ook prostituees. Een meisje zonder opleiding verdiende met het taxi dansen al snel veel meer dan dat ze zou verdienden achter de kassa bij de lokale supermarkt. Daarnaast was het dansen voor veel van deze dames een passie en konden ze op deze manier, goed verzorgt, in een avondjurk met hoge hakken, redelijk onopvallend het oudste beroep ter wereld uitoefenen.

De meeste van deze dames hadden geen lange carrière. Eenmaal midden twintig begonnen ze klanten te verliezen aan de nieuwe, jongere dames in de ballroom halls. Veel stopten ook om te trouwen of om een meer respectabele baan te vinden. Sommigen bleven prostituees en een enkeling bleef taxi dansen tot op middelbare leeftijd.

Er wordt nog altijd gedanst in de Aragon

Er wordt nog altijd gedanst in de Aragon

Gelukkig heeft het begrip taxi dansen inmiddels een geheel nieuwe betekenis gekregen en wereldwijd zorgt het taxi dansen er voor dat iedereen verzekerd is van een leuke avond waarin je niet langs de kant hoeft te staan. En dat zonder er extra voor te hoeven betalen.

IK HOOR GRAAG JE MENING OVER HET VOLGENDE:

We horen steeds vaker (vooral tijdens Kizomba feesten) dat dames daar alleen nog met taxi dansers willen dansen. Wat vind jij daarvan? 

Wij zijn momenteel op zoek naar taxi dansers (m/v) die het leuk vinden om, onbetaald, iemand het dansje van zijn/haar leven te bezorgen.Vereisten: goed kunnen leiden (m) / goed kunnen volgen (v), sterke sociale vaardigheden en een van de volgende dansen beheersen: Salsa, Bachata, Kizomba of Zouk. Je kan hiervoor mailen naar desiree@salsaventura.nl 

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook of andere social media.

X