Misschien is het wel de meest gehoorde vraag in onze danslessen: hoe vind ik de eerste tel in de muziek?

Als ik het vertel kunnen de meesten cursisten het maar nauwelijks geloven, maar ik heb er drie maanden over gedaan om op de maat te leren dansen. En dan heb ik het niet over een uurtje per week oefenen; ik was er dag in dag uit mee bezig!

Voor mij klonk ieder nummer hetzelfde, een hoop geratel en getik, en ik had geen idee waar ik op moest dansen. Het resultaat: ik kreeg een hekel aan Salsa muziek. Maar goed, met een reis naar Cali, Colombia, in het vooruitzicht, had ik weinig keus dan oefenen, oefenen en nog eens oefenen. En toen, na drie maanden ploeteren ging het gordijn open. Ik danste eindelijk op de maat! Althans, dat dacht ik.

Featured image for 'Salsa Turning & Techniques Workshop - Rotterdam'

Want als ik mezelf op sommige video’s terugzie van die begintijd, dan dans ik zowel op de 1, als op de 3, als op de 5 en op de 7. En dus beste lezer, heb je moeite met het vinden van de maat? Er is hoop en ik praat uit ervaring! Met een aantal onmisbare strategieën en tools kan ook jij een specialist worden in deze bijzondere Latin Rhythms die we Salsa noemen.

Aankomende weekend heb je de kans om bij Ronald Pieters de bootcamp Musicality te volgen! Ronald is momenteel een van de meest gewilde docenten van Nederland. Nadat hij deel uitmaakte van werelds nr. 1 showteam Yamulee keerde hij terug naar Nederland en verdiepte zich verder in de dans en de muziek.

Zijn reis bracht hem onder andere bij de docentenopleiding van Salsaventura waar hij nu een van de vaste trainers is en onder andere de module Rhythm & Timing verzorgt.

Ronald laat je dit weekend aan de hand van live muziek (jawel; Ronald speelt meerdere instrumenten) zien, horen en voelen hoe Salsa muziek wordt gemaakt, hoe je hoort waar de 1e, 2e, 3e en 4e tel zich bevinden en vooral hoe je erop danst.

Hieronder geef ik je vast mijn persoonlijke tips om te ontdekken waar de 1e tel zit maar… wil je het echt leren, kom dan naar de bootcamp Musicality van aankomend weekend!

luisteren

Tip 1: Luister!

Er is een groot verschil tussen muziek horen en actief naar muziek luisteren. Actief naar muziek luisteren wil zeggen dat je met volledige focus naar de muziek luistert. Daarmee kun je al snel verschillende instrumenten van elkaar onderscheiden, de melodielijn in een nummer horen en het spel tussen zanger en koor herkennen. Door werkelijk te focussen op het luisteren wordt de kans aanzienlijk vergroot de eerste tel te herkennen.

Tip 2: Neem je tijd

Neem voordat je begint met dansen de tijd om te luisteren. Begin dus niet zomaar ergens in de muziek, maar luister eerst aandachtig. Je kunt beter tien seconden wachten en op de maat dansen, dan binnen twee seconden starten en naast de maat dansen.

Tip 3: De plaat en zijn verhaal

Een boek begint altijd met een introductie, een inleiding. Daarin geeft de schrijver aan waarom hij/zij het boek heeft geschreven en waar het boek over gaat. Daarna begint het boek pas echt. Met een Salsa nummer is dit net zo. Soms is de introductie kort, soms wat langer.

Net als bij een boek start het nummer na de introductie met hoofdstuk 1. Dat is het begin. En net als bij een boek bestaat ieder hoofdstuk uit verschillende onderdelen welke worden onderscheiden door komma’s, punten, alinea’s en door steeds opnieuw een hoofdstuk. En let op: na iedere punt, komma, alinea, hoofdstuk, start de muziek weer met een 1e tel.

Als je goed luistert ben je vaak in staat om de verschillende delen van elkaar te onderscheiden. Dat vergroot de kans aanzienlijk om de 1e tel te vinden.

Tip 4: Na iedere break begint er weer een 1e tel

Dit klinkt eenvoudig en dat is het ook. In veel nummers zitten er ‘breaks’. Dit zijn vaak korte stops in de muziek die het einde van een bepaald deel, en het begin van een volgend deel aankondigen. Na ieder van deze ‘breaks’ begint een nieuw deel. In dat nieuwe begin wordt vrijwel altijd gestart met een 1e tel.

Tip 5: Let op de bas

De bas is vaak erg dominant aanwezig in veel nummers. De bas speelt meestal vrij sterk, onverstoorbaar door op de eerste en de vijfde tel.

Tip 6: Oefen met de Rhythm & Timing CD

Door te oefenen met de Rhythm & Timing CD ontwikkel je je maatgevoel en leer je de instrumenten afzonderlijk herkennen.
Deelnemers aan de bootcamp Musicality krijgen de CD gratis. Je kan de CD ook hier bestellen.

Tip 7: Klap mee terwijl je danst op de 3e en de 7e tel. 

Als je op de muziek probeert mee te klappen vind je vaak vanzelf de maat. Het is voor de meesten mensen moeilijker om uit de maat te klappen dan in de maat. Dit is dan ook de reden dat ik je adviseer te klappen op de 3e en de 7e tel. Dit is namelijk het moment dat je voeten wat dichter bij elkaar komen in de basispas. Je voeten sluiten zich dan op hetzelfde moment als je handen.

Beantwoord de volgende vraag en maak kans op een Bootcamp naar keuze dit seizoen! 

VRAAG


HOE HEB JIJ OP DE MAAT LEREN DANSEN?.

X